Αποτρίχωση με Laser: Κόστος και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αποτρίχωση με Laser

Η αποτρίχωση με laser είναι σήμερα η πιο δημοφιλής μέθοδος για ριζική αποτρίχωση και υπόσχεται εντυπωσιακά και μόνιμα αποτελέσματα.

Αντιθέτως, οι υπόλοιπες μέθοδοι αποτρίχωσης, όπως το ξυράφι, η αποτριχωτική κρέμα, το κερί, η χαλάουα και οι αποτριχωτικές μηχανές, έχουν προσωρινά αποτελέσματα και είναι σε πολλές περιπτώσεις επώδυνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα ήταν πάντα ένα θέμα που απασχολούσε πολλές γυναίκες, από την αρχαιότητα. Πιθανότατα ο λόγος που αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με θέματα υγιεινής, αλλά και με τα πρότυπα ομορφιάς και μόδας της εποχής.

Τι είναι και πως γίνεται η αποτρίχωση με Laser;

Η αποτρίχωση με laser είναι μια ασφαλής μέθοδος που αποτελεί την μόνιμη λύση στην τριχοφυΐα. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται περίπου το 1990 και από τότε έχει εξελιχθεί πολύ. Νέες τεχνολογίες, πιο αποτελεσματικές και πιο γρήγορες έχουν πάρει την θέση που τους αξίζει.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αποτρίχωση με λέιζερ είναι απλός και βασίζεται σε μια μονοχρωματική δέσμη φωτός, η οποία αποτελείται από μεμονωμένες ακτίνες με το ίδιο μήκος κύματος που εστιάζουν σε ένα σημείο. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η δέσμη φωτός, με την διαδικασία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, απορροφάται επιλεκτικά από τα συστατικά της επιδερμίδας, όπως η μελανίνη, αναπτύσσοντας θερμότητα και καταστρέφοντας τα.

Επειδή, λοιπόν οι τρίχες του σώματος μας αποτελούνται από μελανίνη, η αποτρίχωση με laser είναι ικανή να τις εντοπίζει και να τις καταστρέφει από την ρίζα τους. Αυτό οδηγεί στην οριστική απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε όποιο σημείο του σώματος ή του προσώπου εφαρμοστεί, διότι η καταστροφή των θυλάκων είναι μη αναστρέψιμη. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως λόγω της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης που ασκεί η μέθοδος αποτρίχωσης με λέιζερ, η δέσμη του laser στοχεύει στο θύλακα της τρίχας χωρίς να επηρεάζει τον περιβάλλοντα ιστό (δέρμα, λίπος, αγγεία, νεύρα).

Μετά την εφαρμογή της μόνιμης αυτής μεθόδου αποτρίχωσης υπάρχει μια σταδιακή μετατροπή της τριχοφυΐας σε χνοώδη και αδύναμη μέχρι την πλήρη αναστολή της ανάπτυξής της. Κάθε φορά θα παρατηρείτε όλο και λιγότερες – λεπτότερες τρίχες, οι οποίες στην συνέχεια ατροφούν και εξαφανίζονται. Ο λόγος που το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο με την πρώτη συνεδρία είναι το γεγονός πως οι τρίχες μιας περιοχής δεν βρίσκονται όλες στην ίδια φάση ανάπτυξης. Επομένως, θα χρειαστεί περισσότερες από μια συνεδρίες για να ολοκληρώσετε το μόνιμο αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής απαλλαγής από την τριχοφυΐα.

Σε ποια ηλικία μπορείτε να ξεκινήσετε την laser αποτρίχωση;

Η ιδανική ηλικία για την αποτρίχωση με laser είναι μετά την συμπλήρωση του 18ου έτους, διότι μέχρι τότε υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στο ορμονικό προφίλ. Ωστόσο, μπορείτε αν θέλετε να κάνετε και νωρίτερα την εφαρμογή της μόνιμης αυτής μεθόδου αποτρίχωσης, μόνο που θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει πιθανότητα να χρειαστείτε περισσότερες συνεδρίες για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί;

Η laser αποτρίχωση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα και το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή γύρω από τα μάτια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως απαγορεύεται η χρησιμοποίησή της πάνω σε ελιές ή σπίλους. Είναι ιδανική μέθοδος για την απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος, τις μασχάλες, τη μέση, την κοιλιά, το μπικίνι, τους μηρούς, τους γλουτούς και τις κνήμες. Και είναι περισσότερο αποτελεσματική όσο πιο χαμηλά στο σώμα γίνεται.

Ποιος είναι ειδικός για να εφαρμόσει την αποτρίχωση με laser;

Οι ειδικοί στην εφαρμογή της αποτρίχωσης με λέιζερ είναι οι πλαστικοί χειρούργοι και οι δερματολόγοι, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την φυσιολογία της επιδερμίδας. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι γνώστες της περιοχής που θεραπεύεται, του τύπου της τρίχας και της επίδραση των ορμονών ανά περιοχή. Όπως επίσης, θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους την ηλικία του ατόμου, την πιθανή λήψη φαρμάκων ή κάποιας κληρονομικής προδιάθεσης που μπορεί να επηρεάζει την τριχοφυΐα.

Επίσης, πριν το ξεκίνημα της λέιζερ αποτρίχωσης, ο ειδικός θα πρέπει να ελέγξει της περιοχές όπου πρόκειται να γίνει εφαρμογή της δέσμης φωτός και να εντοπίσει την τυχόν ύπαρξη σπίλων, δηλαδή ελιών ή κάποιας μορφής θυλακίτιδα ή μολυσμένων βλαβών στο δέρμα.

Η αποτρίχωση με λέιζερ κρύβει κινδύνους;

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αλλά και τις καταγραφές στη διεθνή βιβλιογραφία, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή κίνδυνοι που να έχουν προκληθεί από την μόνιμη αποτρίχωση με λέιζερ.

Πρόκειται λοιπόν για έναν κοινωνικό μύθο που διαστρεβλώνει την αλήθεια. Εφόσον εφαρμόζεται επιφανειακά και επιδερμικά και δεν διεισδύει στο εσωτερικό του σώματος, δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Υπάρχει καταλληλότερη εποχή για το ξεκίνημα της θεραπείας;

Λόγω του γεγονότος πως το λέιζερ εστιάζει σε σημεία με αυξημένη μελανίνη, το καλοκαίρι που η επιδερμίδα μας εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο δεν είναι η καταλληλότερη εποχή για να ξεκινήσετε. Εξάλλου, η θεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε δέρμα που έχει μαυρίσει πρόσφατα από τον ήλιο. Επομένως, ιδανική εποχή είναι ο χειμώνας, όπου η μελανίνη έχει μικρότερα επίπεδα στο δέρμα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχία της αποτρίχωσης με laser;

Προκειμένου να έχετε πιο αποτελεσματική θεραπεία αποτρίχωσης με το λέιζερ, θα πρέπει ο θεράπων ιατρός να είναι έμπειρος και γνώστης του αντικειμένου. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία ιατρού και ασθενή, ο οποίος θα ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού και θα πηγαίνει τακτικά στις προγραμματισμένες συνεδρίες. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας παίζει το χρώμα της τρίχας, καθώς και της επιδερμίδας.

Πρέπει να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης;

Σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να συνδυάσετε την μέθοδο αποτρίχωσης με laser με κάποια άλλη μέθοδο. Ωστόσο, αν οι περιοχές όπου εφαρμόζεται το λέιζερ αποτελούνται από ανοιχτόχρωμες τρίχες, μπορεί να γίνει συνδυασμός με κάποια άλλη συμβατική μέθοδο, όπως η ριζική – ενζυμική αποτρίχωση. Βέβαια δεν πρέπει να γίνονται και οι δυο μέθοδοι στην ίδια συνεδρία, διότι το δέρμα είναι ερεθισμένο.

Η αποτρίχωση με laser πονάει;

Λόγω του ότι η αποτρίχωση με laser είναι μια μη επεμβατική ιατρική διαδικασία που εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος, δεν πονάει. Το μόνο που μπορεί να αισθανθείτε είναι μια μηδαμινή στιγμιαία ενόχληση, ένα μικρό τσίμπημα – κάψιμο. Αυτό οφείλεται στις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην λέιζερ αποτρίχωση, σύμφωνα με τις οποίες εφαρμόζεται μια μέθοδος ψύξης με κρύο αέρα της περιοχής όπου πρόκειται να χτυπήσει το laser. Η επιδερμίδα επομένως παγώνει και δεν έχει το ίδιο αίσθημα πόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εγκαύματος, ερεθισμού και δυσχρωμιών.

Επίσης, σε περιοχές όπου είναι πιο ευαίσθητες, πριν την χρήση του λέιζερ εφαρμόζεται επιπλέον μια τοπική αναισθητική κρέμα για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πόνου.

Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια της θεραπείας νιώσετε έντονο πόνο ή κάψιμο, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως η εφαρμογή του λέιζερ δεν γίνεται σωστά και θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως.

Ποια είναι τα είδη laser αποτρίχωσης που υπάρχουν;

1. Alexandrite (Αλεξανδρίτης) που εκπέμπει στα 755 nm και είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος.
2. Diode (Διοδικό) που εκπέμπει στα 805 nm και στοχεύει σε πιο καστανές τρίχες σε σχέση με τον αλεξανδρίτη.
3. ND-YAG που εκπέμπει στα 1064 nm, χρησιμοποιείται ακόμη και σε περιοχές με αγγειακές βλάβες. Εφαρμόζεται κυρίως σε φωτότυπους IV και V, ενώ δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από το laser αλεξανδρίτη στην λευκή φυλή.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο τρίχας, δηλαδή και σε ξανθιές και σε καστανές τρίχες;

Η αποτρίχωση με laser είναι ιδανική για τις σκουρόχρωμες τρίχες και λιγότερο για τις ανοιχτόχρωμες. Αυτό συμβαίνει διότι όπως αναφέραμε και προηγουμένως όσο περισσότερη μελανίνη υπάρχει στην τρίχα, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το λέιζερ. Αν δεν υπάρχει καθόλου μελανίνη, όπως συμβαίνει στις λευκές τρίχες, τότε η δέσμη φωτός δεν μπορεί να εντοπίσει την τρίχα και να την καταστρέψει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολύ ανοιχτές ξανθές τρίχες που στερούνται μελανίνης.

Για τις τρίχες λοιπόν που έχουν ξανθό ή λευκό χρώμα ιδανικές μέθοδοι αποτρίχωσης είναι η ριζική, η ηλεκτρόλυση κλπ.

Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες έχουν αρκετή μελανίνη. Τι γίνεται με την θεραπεία αποτρίχωσης με laser σε αυτού του τύπου τα δέρματα;

Καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ασθενή και γιατρού. Αυτός είναι ένας παράγοντας που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει σκουρόχρωμη επιδερμίδα, ο γιατρός επιλέγει να εφαρμόσει τη μικρότερη ένταση του laser, η οποία όμως να είναι ικανή για την αποτελεσματική καταστροφή του τριχικού θυλάκου. Κατά την εφαρμογή του λέιζερ, ο γιατρός θα πρέπει να προσέχει και να βλέπει την ανταπόκριση του δέρματος στην θεραπεία. Αν δηλαδή κοκκινίζει ή ερεθίζεται πολύ η επιδερμίδα. Από την άλλη μεριά ο ασθενής θα πρέπει να πληροφορεί τον γιατρό για την οποιαδήποτε ενόχληση ή πόνο αισθανθεί. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, η θεραπεία μπορεί να διακοπεί εντελώς ή να αναβληθεί για μερικές εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της μικρής έντασης του λέιζερ, στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες μπορεί να εμφανιστούν παροδικές δυσχρωμίες, διότι επηρεάζεται και η μελανίνη του δέρματος.

Ωστόσο, για το μαυρισμένο δέρμα η πιο ασφαλής χρήση του λέιζερ είναι το IPL και το ND-Yag.

Πόσες φορές, δηλαδή πόσες συνεδρίες, χρειάζεται για να ολοκληρώσετε την αποτρίχωση με laser;

Προκειμένου να απαλλαγείτε πλήρως από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα με την θεραπεία της αποτρίχωσης με λέιζερ θα πρέπει να κάνετε έναν κύκλο συνεδριών, ο οποίος όμως ποικίλει ανάλογα με κάποιους παράγοντες. Αυτοί είναι το σημείο και το μέγεθος του σώματος ή του προσώπου που θέλετε να αποτριχώσετε, το φύλο του ατόμου που θα κάνει την θεραπεία, το πόσο πυκνές είναι οι τρίχες στο σημείο που θα εφαρμοστεί το λέιζερ, καθώς και τις ορμονικές συνθήκες του οργανισμού σας. Επομένως δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός συνεδριών. Αυτός θα καθοριστεί από τον γιατρό που θα εφαρμόσει την θεραπεία. Κατά μέσο όρο πάντως οι συνεδρίες είναι περίπου 6 στον αριθμό.

Πόσο συχνές είναι οι συνεδρίες;

Η συνηθέστερη χρονική περίοδος που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών αποτρίχωσης είναι 1 μήνας και κάτι, δηλαδή 5 – 5,5 εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να επισκεφθείτε τον γιατρό σας 20-40 μέρες μετά την εφαρμογή της μιας συνεδρίας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αποτρίχωσης με laser;

Το βασικό πλεονέκτημα της αποτρίχωσης με laser είναι το μόνιμο αποτέλεσμα, το οποίο υπερβαίνει το 90% των γυναικών που την έχουν δοκιμάσει. Επίσης, πρόκειται για μια διαδικασία που προκαλεί αμυδρό, έως καθόλου πόνο. Η στόχευση του λέιζερ γίνεται με μεγάλη ακρίβεια, καταστρέφοντας μόνο τον θύλακα της τρίχας και αφήνοντας την τριγύρω περιοχή ανεπηρέαστη. Κάθε χτύπημα που χρειάζεται λιγότερο από δευτερόλεπτο μπορεί να καταστρέψει πολλές τρίχες μαζί. Επομένως, η ταχύτητα της μεθόδους αυτής είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η αποτρίχωση στο άνω χείλος χρειάζεται περίπου ένα λεπτό, ενώ για τα πόδια, όπου η περιοχή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη μπορεί να χρειαστεί ως και μια ώρα.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου αποτρίχωσης είναι η αποφυγή ερεθισμών και μολύνσεων, εκδορών, σπυριών και φλεγμονών, όπως και της Θυλακίτιδας.

Ποια τα μειονεκτήματα της αποτρίχωσης με laser;

Το βασικό της μειονέκτημα είναι το μεγάλο κόστος, το οποίο για πολλές γυναίκες είναι απαγορευτικό. Ωστόσο, αν το σκεφτείτε πιο ψύχραιμα και υπολογίσετε τα χρήματα που ξοδεύετε κατά καιρούς σε ξυραφάκια, αποτριχωτικές κρέμες, κερί, χαλάουα και όλες τις άλλες μεθόδους αποτρίχωσης που δεν έχουν μόνιμα αποτελέσματα, ίσως να μην είναι και τόσο πολύ ακριβή.

Επίσης, όπως σε καθετί που κάνουμε υπάρχει η μικρή πιθανότητα να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι προσωρινές και εξαλείφονται μετά από κάποιες μέρες, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άλλες που μπορεί να είναι μόνιμες.

Ποιες είναι οι προσωρινές και ποιες οι μόνιμες παρενέργειες της αποτρίχωσης με λέιζερ;

Προσωρινές παρενέργειες:

– Ο πόνος είναι κάτι το οποίο μπορεί να προκληθεί κατά την διάρκεια ή μετά την θεραπεία, αλλά αντιμετωπίζεται με κάποιο αναισθητικό που χορηγείται στο εκάστοτε ινστιτούτο.

– Μπορεί να προκληθεί ελαφρύς ερεθισμός στο δέρμα γύρω από το θύλακα της τρίχας, αφήνοντας ένα απαλό ροζ χρώμα, ο οποίος θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες.

– Η κοκκινίλα μπορεί να προκληθεί από την εκτεταμένη και δίχως προστασία έκθεση της αποτριχωμένης περιοχής στην ηλιακή ακτινοβολία.

– Δημιουργείται καταστολή της μελανίνης και όχι καταστροφή των μελανοκυττάρων.

– Γύρω από την περιοχή που εφαρμόστηκε η θεραπεία με το λέιζερ μπορεί να προκληθεί ελαφρύ πρήξιμο.

– Ή να εμφανιστούν φουσκάλες.

Μόνιμες παρενέργειες:

– Μπορεί να προκληθεί έγκαυμα, το οποίο συνήθως συμβαίνει από την λάθος εφαρμογή της θεραπείας.

– Ή αποχρωματισμός του δέρματος, κάτι το οποίο δεν πονάει, αλλά είναι ακαλαίσθητο και συμβαίνει συνήθως στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Μπορεί όμως να διορθωθεί αν τον προλάβετε στο αρχικό του στάδιο με αντιφλεγμονώδη, ανοσοκατασταλτική θεραπεία με την εφαρμογή της τοπικής αγωγής αλοιφής Tacrolimus (Protopic 0,1%) σε συνδυασμό με προσεκτική έκθεση και προστασία από τον ήλιο.

Αντενδείξεις:

– Η μέθοδος της αποτρίχωσης με laser δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται για προληπτικούς λόγους στην περιοχή της κοιλιάς ή στο μπικίνι στις εγκύους.

– Σε περίπτωση που το άτομο που επιθυμεί να κάνει αποτρίχωση με λέιζερ έχει νοσήσει από έρπητα, θα πρέπει πριν την εφαρμογή του, να προηγηθεί ειδική θεραπεία. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ιός μπορεί να επανεμφανιστεί στην περιοχή όπου εφαρμόζεται το λέιζερ.

– Δεν πρέπει να εφαρμόζεται το λέιζερ σε άτομα με ορμονικά προβλήματα πριν τα ρυθμίσουν.

– Η θεραπεία με ισοτρετινοΐνη θα πρέπει να διακοπεί για 12-24 μήνες πριν από τη θεραπεία με λέιζερ, διότι εμποδίζει την επούλωση του δέρματος.

– Αν λαμβάνετε οιστρογόνα θα πρέπει να προσέχετε την έκθεση σας στον ήλιο, προκειμένου να αποφύγετε την εμφάνιση μελαχρωστικών κηλίδων στην περιοχή όπου εφαρμόζετε την αποτρίχωση.

– Η φαρμακευτική αγωγή, πχ με κορτιζόνη κλπ που προκαλεί τριχοφυΐα δρα ανταγωνιστικά με την αποτρίχωση. Επομένως, τα άτομα που κάνουν μια τέτοια θεραπεία θα πρέπει να το πουν στον γιατρό και να ξέρουν πως η αποτρίχωση με laser θα τους πάρει λίγο παραπάνω χρόνο για να έχει τα μόνιμα αποτελέσματα.

– Η εφαρμογή της αποτρίχωσης με λέιζερ δεν γίνεται στα σημεία όπου έχει προηγηθεί κάποια χειρουργική επέμβαση, πχ λίφτινγκ. Κι αυτό διότι στα συγκεκριμένα σημεία το δέρμα είναι μουδιασμένο και ο ασθενής δεν θα αισθάνεται την θερμότητα που ασκείται και υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί έγκαυμα. Αν τυχόν θέλετε να αποτριχώσετε μια περιοχή που έχει χειρουργηθεί θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να προσέξει τι ενέργεια θα χρησιμοποιήσει.

– Προκειμένου να υπολογίσει την ενεργεία που θα χρησιμοποιήσει, ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί σε περίπτωση που ο ασθενής έχει εμφανίσει χηλοειδή.

Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν από την εφαρμογή της θεραπείας;

– Αρχικά ο γιατρός που θα αναλάβει την αποτρίχωση θα πρέπει να πάρει το ιστορικό του ασθενή. Να σημειώσει δηλαδή αν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές, φωτοευαισθησία, φλεγμονή στην περιοχή ή έρπητας.

– Για τουλάχιστον ένα μήνα πριν το ξεκίνημα της θεραπείας θα πρέπει να αποφεύγετε μεθόδους αποτρίχωσης που καθυστερούν την ανάπτυξη της τριχοφυΐας (κερί, χαλάουα, οικιακές συσκευές αποτρίχωσης). Όπως επίσης και την εφαρμογή κρεμών μαυρίσματος (self tan), ερεθιστικών κρεμών ή peeling και βέβαια την έντονη ηλιοθεραπεία.

– Επίσης, προκειμένου να κάνετε την αποτρίχωση με laser θα πρέπει η τρίχα να έχει μήκος 1-2 χιλιοστά και το δέρμα να μην είναι ερεθισμένο. Εφαρμόστε λοιπόν μια ενυδατική κρέμα 2-3 φορές ημερησίως στα σημεία όπου θα εφαρμοστεί το λέιζερ.

– Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή θα πρέπει ο γιατρός να σκανάρει καλά το δέρμα σας, κάνοντας λεπτομερή έλεγχο και καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων της τριχοφυΐας του κάθε δέρματος. Έτσι θα μπορεί να ρυθμίσει τις κατάλληλες παραμέτρους του λέιζερ και να αποφευχθούν άσκοπες επαναληπτικές συνεδρίες.

– Για την αποτρίχωση στο πρόσωπο θα πρέπει να το καθαρίσετε και να βγάλετε το μακιγιάζ σας πριν ξεκινήσετε.

– Τέλος, προκειμένου να περιορίσετε τον πόνο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια αναισθητική κρέμα μισή ώρα με τρία τέταρτα πριν την εφαρμογή του λέιζερ.

Τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την διάρκεια της συνεδρίας;

– Θα πρέπει να φοράτε τα ειδικά γυαλιά που θα σας δώσουν προκειμένου να προστατεύσετε τα μάτια σας.

– Το μηχάνημα του λέιζερ μπορεί να καταστρέψει τις τρίχες που βρίσκονται σε αναγεννητική φάση και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της μελανίνης. Οι υπόλοιπες τρίχες μένουν σχεδόν ανεπηρέαστες, γι’ αυτό και χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες για να έχετε το ολοκληρωτικό αποτέλεσμα.

– Πολύ σημαντικό είναι να έχετε το νου σας την αίσθηση του πόνου. Αν ο πόνος που σας προκαλείται είναι παραπάνω από ανεκτός θα πρέπει αμέσως να ενημερώσετε τον γιατρό για να αλλάξει τις παραμέτρους του μηχανήματος. Αυτό θα αποτρέψει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως έντονες κοκκινίλες και δυσχρωμίες.

– Αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή του λέιζερ, ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει την περιοχή στην οποία έκανε την θεραπεία με τη βοήθεια και ενός μεγεθυντικού φακού προκειμένου να βρει κομμάτια τριχοφυΐας που δεν έχουν φύγει και να επαναλάβει την συνεδρία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι λεπτές τρίχες εξαφανίζονται άμεσα, ενώ οι πιο παχιές τρίχες μπορεί να χρειαστούν 10-15 ημέρες μέχρι να πέσουν.

Τι θα πρέπει να προσέξετε μετά τη συνεδρία;

– Είναι φυσιολογικό να προκληθεί ένας μικρός ερεθισμός και κοκκινίλα μετά την εφαρμογή της αποτρίχωσης με laser. Αυτό όμως είναι κάτι παροδικό και θα εξαφανιστεί μετά από λίγα λεπτά ή μερικές ώρες.

– Είναι απαραίτητο να μην αμελείτε την εφαρμογή μιας μη αλκοολούχας ενυδατικής κρέμας σε καθημερινή βάση, για 8-10 μέρες, όπως σας έχουν υποδείξει μετά την θεραπεία.

– Να μην ξεχνάτε το αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πριν από την ενυδατική κρέμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Όπως και το να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για 8-10 μέρες μετά την εφαρμογή του λέιζερ.

– Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καθόλου ερεθιστικές κρέμες και άλλες επεμβατικές μεθόδους.

– Και τέλος, μπορείτε να βαφτείτε κανονικά χρησιμοποιώντας τα καλλυντικά σας προϊόντα μόλις υποχωρήσει η ερυθρότητα.

Ενδεικτικό κόστος για αποτρίχωση με laser

Αν και σε γενικές γραμμές μπορείτε να βρείτε πολλά οικονομικά πακέτα, κουπόνια και προσφορές που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, υπάρχουν και οι καθορισμένες για κάθε συνεδρία τιμές που έχουν τα διάφορα ιατρεία ή ινστιτούτα ομορφιάς.

Πιο συγκεκριμένα το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή που πρόκειται να εφαρμόσετε την μέθοδο αποτρίχωσης με laser.

Άνω χείλος: Από 20 ευρώ η μία συνεδρία και 80-160 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση.

Πηγούνι: Από 20 ευρώ η μία συνεδρία και 80 για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Ολική προσώπου: Από 50 ευρώ η μία συνεδρία και 200 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Ολική χεριών: Από 70 ευρώ η μία συνεδρία και 280 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Μασχάλες: Από 40 ευρώ η μία συνεδρία και 160-200 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Μηροί: 250-300 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Γάμπες: 220-280 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Ολική ποδιών: Από 120 ευρώ η μία συνεδρία και 480 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Χέρια: 200 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Χέρια – ώμοι – μπράτσα: 230-250 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Γραμμή μπικίνι: Από 20 ευρώ η μία συνεδρία και 80 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Ολική μπικίνι: Από 50 ευρώ η μία συνεδρία και 200 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Κοιλιά: Από 50 ευρώ η μία συνεδρία και 160-200 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.

Ολική σώματος (ολική χεριών, ολική ποδιών, ολική μπικίνι, γλουτοί, μασχάλες, οσφυϊκή χώρα, γραμμή κοιλιάς, θηλές): Από 250 ευρώ η μία συνεδρία και 1.000 ευρώ για την οριστική αποτρίχωση με 6 συνεδρίες.