Μύθοι για την ακμή που δεν θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτήν

Μύθοι για την ακμή

Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι για την ακμή, άλλοι σχετίζονται με την θεραπεία της και άλλοι με την διατροφή. Ωστόσο, για να έχετε πραγματικά καλά αποτελέσματα με την αντιμετώπιση της θα πρέπει να δείτε ποιες από τις φήμες είναι αληθινές και ποιες όχι.

Επειδή η ακμή είναι ένα από τα δερματικά προβλήματα που επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση και εν συνεχεία την αυτοπεποίθηση, καλό θα είναι να γνωρίζετε ποιοι είναι οι μύθοι για την ακμή. Γνωρίζοντας τους θα μπορέσετε να λύσετε πιο εύκολα το πρόβλημα σας και να αποκτήσετε την τέλεια εμφάνιση.

Δείτε λοιπόν την λίστα με τους 16 μύθους σχετικά με την ακμή και βρείτε την λύση που αναζητάτε:

1. Η ακμή εμφανίζεται μόνο στους έφηβους

Οι μύθοι για την ακμή είναι πολλοί και διάφοροι και ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι το ότι εμφανίζεται μόνο στους έφηβους. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αληθινό. Σύμφωνα με έρευνες του Διεθνούς Ινστιτούτου Δερματολογίας, 40-55% των γυναικών μεταξύ 20 και 40 ετών παρουσιάζουν ακμή. Σε αυτή την περίπτωση φταίνε οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται στον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα που είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την εμφάνιση της περιόδου, προκαλούν αύξηση της λιπαρότητας, η οποία οδηγεί σε βακτηριακές λοιμώξεις και σπυράκια.

2. Το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου θα αντιμετωπίσει την ακμή

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που προκαλείται από το φράξιμο των πόρων με σμήγμα και οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές και στα γονίδια. Επομένως, όσο κι αν πλένετε το πρόσωπο σας, η ακμή δεν πρόκειται να μειωθεί. Ίσα ίσα που είναι πιο πιθανό να αφυδατωθεί η επιδερμίδα σας και να προκληθούν ερεθισμοί και σπασίματα. Στη συνέχεια, προκειμένου να αντισταθμιστεί η ξηρότητα της επιδερμίδας, αυξάνεται η παραγωγή λιπαρότητας κι έτσι μπορεί να μπλοκάρουν οι πόροι και να χειροτερέψει η κατάσταση.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε το τρίψιμο του δέρματος σας με πετσέτα, σφουγγάρι, πινέλο και scrub διότι προκαλούν μεγαλύτερο ερεθισμό. Αφήστε την επιδερμίδα σας να στεγνώσει όσο γίνεται μόνη της ή σκουπίστε την ταμποναριστά.

Τέλος, αποφύγετε τα σαπούνια με σουλφίδια (SLS, SLES), διότι τείνουν να αφυδατώνουν περισσότερο το δέρμα.

Οι ειδικοί προτείνουν την πλύση του προσώπου με υπεροξειδίο βενζοϋλίου το πρωί, την εφαρμογή ενός τόνερ με σαλικυλικό οξύ και ελαφριά ενυδατική κρέμα. Το βράδυ φροντίστε να πλυθείτε με ένα απαλό καθαριστικό και απλώστε μια κρέμα με ρετινόλη.

3. Αν θέλετε το πρόσωπο σας να είναι καθαρό μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ

Σε γενικές γραμμές το μακιγιάζ μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος και να προκαλέσει την δημιουργία σπυριών. Αν όμως χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα, όχι μόνο δεν θα ερεθίσετε περισσότερο το πρόσωπο σας, αλλά θα το βοηθήσετε και στην καταπολέμηση της ακμής.

Επιλέξτε λοιπόν καλλυντικά που αναγράφουν τις λέξεις nonacnegenic ή noncomedogenic και αποφύγετε όσα περιέχουν αλκοόλη – οινόπνευμα και έλαια. Η αλκοόλη ξηραίνει την επιδερμίδα και προκαλεί ερεθισμούς, ενώ τα έλαια προκαλούν λιπαρότητα και φράξιμο των πόρων. Ιδανικά συστατικά για καλλυντικά που δεν αυξάνουν το πρόβλημα της ακμής, αλλά βοηθούν στην θεραπεία της και εξισορροπούν την παραγωγή κολλαγόνου, είναι η αλόη, η ρετινόλη και το πεπτίδιο 10. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για την σωστή επιλογή καλλυντικών δεν θα έχετε πρόβλημα.

Αν όμως ακόμη και με την χρήση αυτών των προϊόντων δείτε κάποιον ερεθισμό, σταματήστε την εφαρμογή τους και επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας.

Εξάλλου υπάρχουν concealer που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής. Όπως επίσης και κρέμες με χρώμα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και οι οποίες όχι μόνο κρύβουν τα σπυράκια, αλλά παράλληλα βοηθούν στη θεραπεία τους. Τέλος, τα καλλυντικά σε μορφή σκόνης όπως η πούδρα που περιέχει πυρίτιο, διοξείδιο τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου, απορροφούν την λιπαρότητα και έτσι δεν φράσσουν οι πόροι.

4. Τα μαύρα στίγματα είναι ρύποι και βρωμιά συσσωρευμένα στους πόρους σας

Οι μύθοι για την ακμή είναι πολλοί και ένας ακόμη είναι αυτός. Τα μαύρα στίγματα και τα άσπρα σπυράκια δεν οφείλονται στους ρύπους και την βρωμιά. Δημιουργούνται από το σμήγμα και τα κύτταρα του δέρματος που συσσωρεύονται στους πόρους, όταν η φυσική διαδικασία της απώθησης της λιπαρότητας και των θραυσμάτων της επιδερμίδας γίνεται με αργό ρυθμό. Το μαύρο τους χρώμα οφείλεται στην οξείδωση της κερατίνης, της βασικής δομικής μονάδας του δέρματος μας.

Χρησιμοποιώντας όμως ένα ρετινοειδές προϊόν, δηλαδή ένα παράγωγο της βιταμίνης Α αυξάνετε την κυκλοφορία των κυττάρων του δέρματος, διατηρώντας τους πόρους καθαρούς.

5. Η ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ακμή

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο πως ένα λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση, αλλά ο λόγος είναι πολύ απλός. Όπως ήδη αναφέραμε η αφυδάτωση προκαλεί την αύξηση της παραγωγής λιπαρότητας. Αν όμως εφαρμόζετε σε καθημερινή βάση μια ήπια ενυδατική κρέμα προσώπου, τότε η επιδερμίδα σας δεν θα χρειαστεί να «ενυδατωθεί» από μόνη της.

6. Δεν είναι κακό να σπάτε τα σπυράκια σας, αν το κάνετε σωστά

Και οι μύθοι για την ακμή συνεχίζονται με το σπάσιμο των σπυριών. Η κίνηση αυτή όσο δελεαστική κι αν είναι, είναι καταστροφική για την επιδερμίδα σας. Μπορεί εκ πρώτης όψεως το σπυράκι να εξαφανίζεται, αλλά στην ουσία εισχωρούν περισσότερα βακτήρια, λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα μέσα στην πληγή και αυξάνεται η φλεγμονή. Το αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης κίνησης κυμαίνεται από ένα σκούρο σημάδι μέχρι να επουλωθεί, έως και μόνιμες ουλές.

Αφήστε λοιπόν τα λευκά σπυράκια να κάνουν τον κύκλο τους και μετά από τρεις περίπου μέρες θα εξαφανιστούν. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε, χρησιμοποιήστε μια θεραπεία νυκτός με υπεροξείδιο του βενζολίου.

7. Αν συνεχίζετε να βλέπετε αύξηση της ακμής, χρησιμοποιήστε περισσότερο φάρμακο μέχρι να σταματήσει

Υπάρχουν μύθοι για την ακμή που θέλουν την αύξηση της φαρμακευτικής αγωγής να βοηθάει στην καταπολέμηση του προβλήματος. Τα φάρμακα όμως που καταπολεμούν την ακμή περιέχουν συστατικά που ξηραίνουν την επιδερμίδα όπως τα υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικιλικό οξύ. Η υπερβολική χρήση τους θα οδηγήσει στην αφυδάτωση της επιδερμίδας, η οποία θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη παραγωγή λιπαρότητας και επομένως στην αύξηση της ακμής. Επομένως, αν μια θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και όχι να αυξήσετε την ποσότητα του φαρμάκου.

8. Το μαύρισμα βοηθάει στην εξαφάνιση της ακμής

Μπορεί με το μαύρισμα να καλύπτεται προσωρινά η ακμή, ωστόσο ο ήλιος τείνει να ξηραίνει το δέρμα και να το ερεθίζει, γεγονός που στην συνέχεια θα οδηγήσει σε αύξηση της ακμής. Πιο συγκεκριμένα, οι ακτίνες UV διεγείρουν τους σμηγματογόνες αδένες, προκαλώντας την εμφάνιση νέας ακμής. Γι’ αυτό και η ηλιοθεραπεία είναι απαγορευτική σε άτομα με αυτό το δερματικό πρόβλημα. Επομένως, πριν εκθέσετε το πρόσωπο σας στον ήλιο φροντίστε να εφαρμόσετε αντιηλιακό με τις ενδείξεις noncomedogenic ή nonacnegenic το οποίο ενδείκνυται για τις προβληματικές επιδερμίδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ήλιος πέρα από το ότι αυξάνει την εμφάνιση της ακμής, προκαλεί πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και καρκίνο του δέρματος. Επίσης, οι ακτίνες του διασπούν το κολλαγόνο του δέρματος, δηλαδή την πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα ελαστικό, σφιχτό και νεανικό.

9. Το αντιηλιακό μπλοκάρει τους πόρους σας

Τα αντιηλιακά είναι δυο ειδών, αυτά που περιέχουν χημικά συστατικά και αυτά που διαθέτουν φυσικά. Τα μεν χημικά αντιηλιακά απορροφούν το υπεριώδες φως και διαθέτουν οξυβενζόνη και avobenzone. Τα δε φυσικά αντανακλούν τις ακτίνες UV και περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου.

Μερικά χημικά αντιηλιακά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και να προκαλέσουν φλεγμονές και έξαψη των σπυριών, ενώ τα φυσικά μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη τους.

10. Η οδοντόκρεμα βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής

Μύθοι για την ακμή υπάρχουν πολλοί και ένας από αυτούς είναι και η καταπολέμηση της με οδοντόκρεμα. Μπορεί η οδοντόκρεμα να βοηθάει ένα σπυράκι να ξεραθεί, αφού περιέχει μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια, υπεροξείδιο του υδρογόνου, μενθόλη και τρικλοζάνη, αλλά παράλληλα προκαλεί ερεθισμούς και εξανθήματα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια θεραπεία με βάση το υπεροξείδιο του βενζολίου, η οποία είναι ιδανική για την θεραπεία της ακμής.

11. Το χλώριο βελτιώνει την ακμή

Όπως ακριβώς η οδοντόκρεμα, έτσι και το χλώριο μπορεί να ξεράνει τα σπυράκια, αλλά προκαλεί και αφυδάτωση της επιδερμίδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό του δέρματος και την έξαψη της ακμής. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεπλένετε καλά την επιδερμίδα σας μετά το μπάνιο σε χλώριο και να χρησιμοποιείτε μια oil-free λοσιόν για να αντισταθμίσετε την ξηρότητα.

12. Η ακμή δεν επηρεάζεται από την διατροφή σας

Κι όμως τα προϊόντα που καταναλώνετε παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την εξάπλωση της ακμής, ειδικά αν έχετε προδιάθεση. Πιο συγκεκριμένα, η ζάχαρη τείνει να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης του οργανισμού, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακμή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα προϊόντα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα αναψυκτικά, τη σοκολάτα και την μπύρα, τα οποία και θα πρέπει να αποφεύγετε.

Επίσης, προϊόντα όπως το γάλα, που περιέχουν ορμόνες θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος, το οποίο εν συνεχεία φράσσει τους πόρους και προκαλεί ακμή.

Οι τροφές που βοηθούν στην διατήρηση καθαρού δέρματος είναι τα προϊόντα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ψωμί ολικής αλέσεως, καρύδια, κουνουπίδι και αγγούρια). Όπως και ο ψευδάργυρος που περιέχεται στα θαλασσινά, το κρέας, τα αυγά και τα μανιτάρια, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος. Τέλος, η ακμή μπορεί να θεραπευτεί με βιταμίνη Α, την οποία διαθέτουν τα καρότα, το σπανάκι και το λάχανο.

13. Η σοκολάτα αυξάνει την ακμή

Οι μύθοι για την ακμή που σχετίζονται με την διατροφή πολλές φορές τονίζουν πως δεν πρέπει να τρώτε σοκολάτα. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σωστό. Η σοκολάτα από μόνη της, δηλαδή το κακάο που περιέχεται σε αυτήν, δεν προκαλεί ακμή. Η ζάχαρη όμως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχει μια σοκολάτα μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να αυξήσουν την ακμή. Επομένως, αν τρώτε μαύρη σοκολάτα με 70% και πάνω κακάο, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

14. Το άγχος προκαλεί ακμή

Το υπερβολικό άγχος δεν μπορεί να δημιουργήσει ακμή. Αν όμως ήδη πάσχετε από το συγκεκριμένο πρόβλημα, το άγχος μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ρυθμός επούλωσης των πληγών και της ακμής επιβραδύνεται.

15. Τα καλλυντικά προϊόντα για τα μαλλιά δεν σχετίζονται με την ακμή

Κι όμως όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, τα καλλυντικά προϊόντα για τα μαλλιά μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Αυτό συμβαίνει όταν τα μαλλιά σας έρχονται συνεχώς σε επαφή με το πρόσωπο σας. Για να διατηρήσετε λοιπόν το πρόσωπο σας καθαρό από σπυράκια και σημάδια, θα πρέπει να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που βασίζονται στην βαζελίνη, αλλά αυτά που έχουν ως βάση τους το νερό.

16. Η θεραπεία της ακμής είναι ίδια στο πρόσωπο και το σώμα

Τέλος, οι μύθοι για την ακμή δεν περιορίζονται μόνο στο πρόσωπο. Μπορεί η ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα να έχει την ίδια εμφάνιση, ωστόσο η θεραπεία για κάθε μέρος του σώματος είναι διαφορετική. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η διαφορετική δομή της επιδερμίδας σε κάθε σημείο. Πιο συγκεκριμένα, οι θύλακες στο σώμα σας, οι οποίοι παράγουν συστατικά που καταπολεμούν την ακμή βαθιά μέσα στο δέρμα σας, έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, απ’ ότι στο πρόσωπο σας. Επομένως, καλό θα είναι να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας για την θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε σε κάθε περίπτωση.