Fitness Trends 2018: Οι μεγαλύτερες τάσεις στη γυμναστική για τη νέα χρονιά

Top 10 Fitness Trends 2018 (2)

Κάθε γυναίκα επιθυμεί να έχει ένα όμορφο, καλογυμνασμένο και υγιές σώμα. Για να το πετύχει όμως αυτό χρειάζεται πέρα από ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, συστηματική και αποτελεσματική άσκηση.

Ωστόσο, υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικοί τρόποι για να γυμναστεί κανείς. Για το 2018, επιλέξτε το ιδανικό πρόγραμμα για εσάς ανάμεσα σε Yoga, High-Intensity Interval Training, Body weight training και άλλα είδη γυμναστικής.

Δείτε τη λίστα με τα κορυφαία Fitness Trends του 2018, όπως τα παρουσίασε το American College of Sports Medicine (ACSM) μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε ειδικούς του χώρου.

1. Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση – High-Intensity Interval Training (HIIT)

Το κορυφαίο από τα Fitness Trends 2018 είναι η γνωστή σε όλους High-Intensity Interval Training. Δεν πρόκειται για μια καινούργια μορφή άσκησης, αλλά για την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση που έχει γίνει must τα τελευταία χρόνια. Βασίζεται στην εναλλαγή μικρών σε διάρκεια, αλλά έντονων ασκήσεων χωρίς την χρήση κάποιου εξοπλισμού, που ακολουθούνται από μικρά διαλείμματα ξεκούρασης. Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τρέξιμο και άλματα, τα οποία ρίχνουν βάρος στις αρθρώσεις, οπότε καλό θα είναι να ενημερώσετε τον γυμναστή σας αν έχετε ευαισθησία στα συγκεκριμένα σημεία.

Το συνολικό πρόγραμμα της HIIT συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά, αλλά θα σας κάνει να νιώθετε πως κατακτήσατε την κορυφή ενός βουνού. Η κούραση και το κάψιμο στους μυς που θα νιώσετε μετά, σημαίνει πως η άσκηση έχει γίνει σωστά.

Αυτό όμως που θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμη περισσότερο αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής είναι το γεγονός πως ο μεταβολισμός σας αυξάνεται μέχρι και για 36 ώρες μετά την προπόνηση. Έτσι, συνεχίζετε να καίτε περισσότερες θερμίδες χωρίς να κάνετε τίποτα.

2. Ομαδική προπόνηση

Top 10 Fitness Trends 2018 (3)

Η ομαδική προπόνηση είναι μια ακόμη από τις μεγαλύτερες τάσεις στη γυμναστική για το 2018, η οποία πέρσι βρισκόταν στην 6η θέση, αλλά φέτος ανέβηκε στην 2η. Η συναναστροφή με άλλα άτομα μπορεί να προσφέρει ένα έξτρα κίνητρο και έναν φιλικό ανταγωνισμό σε κάποιον που χρειάζεται λίγη ώθηση για να ασκηθεί. Βλέποντας τους άλλους της ομάδας να κοπιάζουν και να βάζουν τα δυνατά τους, τον ωθούν να ακολουθήσει και να είναι πιο αφοσιωμένος.

3. Gadgets / Wearables για γυμναστική

Υπάρχουν πολλές τεχνολογικές συσκευές στο εμπόριο, ιδανικές για όσους αθλούνται. Τα smart watches, οι fitness trackers, οι συσκευές παρακολούθησης των καρδιακών παλμών και το GPS είναι μόνο μερικά από τα gadgets που θα ανεβάσουν το επίπεδο της άσκησης σας. Σας βοηθούν να παρακολουθείτε τους παλμούς σας, τις θερμίδες που καίτε, την απόσταση που κάνατε, τον ρυθμό – ταχύτητα, αλλά και την διαδρομή που ακολουθείτε. Επίσης, μπορεί να διαθέτουν μουσική, να μετράνε τα βήματα και να λαμβάνουν notifications από το smartphone.

4. Καλισθενική Προπόνηση

Top 10 Fitness Trends 2018 (4)

Ένα ακόμη από τα κορυφαία Fitness Trends 2018 είναι το body weight training. Πρόκειται για ένα είδος προπόνησης που μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε (στο σπίτι, την ύπαιθρο ή το γυμναστήριο), αρκεί να υπάρχει λίγος κενός χώρος. Γυμνάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον κορμό, τους τετρακέφαλους και τους γλουτιαίους, αυξάνετε το κάψιμο θερμίδων και χαρίζετε στο σώμα σας ενδυνάμωση μυών, ισορροπία και ευλυγισία.

Μπορεί η πρώτη ιδέα που σας έρχεται στο μυαλό να είναι τα push-ups και τα pull-ups, ωστόσο αυτού του είδους το πρόγραμμα γυμναστικής περιλαμβάνει επίσης squats, lunges, burpees, planks και mountain climbers. Γενικότερα δηλαδή, περιλαμβάνει ασκήσεις που το βάρος του σώματος σας παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κίνηση.

Το Bodyweight training συνήθως είναι ενσωματωμένο σε ένα πρόγραμμα HIIT, στη yoga, το CrossFit και την καλισθενική προπόνηση.

5. Προπόνηση δύναμης

Η προπόνηση με βάρη αποτελεί για πολλούς ειδικούς μέρος ενός βασικού ολοκληρωμένου προγράμματος φυσικής δραστηριότητας σε κάθε επίπεδο ή φύλο. Ακολουθώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα για 10 εβδομάδες μπορείτε να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό κατά 7%.

6. Εκπαιδευμένοι και έμπειροι fitness professionals

Για να ακολουθήσετε ένα σωστό και αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον καταρτισμένο και έμπειρο γυμναστή που θα μπορέσει να σας προσφέρει ότι ακριβώς χρειάζεστε. Η επιλογή του απαιτεί προσοχή, αλλά αν γίνει σωστά θα μπορέσετε να φτάσετε στο στόχο σας πιο γρήγορα.

7. Yoga:

Top 10 Fitness Trends 2018 (5)

Μπορεί η yoga να ξεκίνησε για θρησκευτικούς λόγους στην Ινδία πριν από 5.000 περίπου χρόνια, ωστόσο μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί πολύ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές yoga, όπως power yoga, hot yoga, hatha yoga, yin yoga, Iyengar yoga, yogasthenics (yoga και καλισθενική), yogalates (yoga και pilates), Ashtanga, Anurara, Vinyasa, Kundalini, Kripalu, Sivananda, HIIT Yoga κλπ. Πρόκειται για ένα είδος άσκησης που δεν γυμνάζει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Η γιόγκα προσφέρει ηρεμία και πνευματική ανύψωση. Γίνεται με ασκήσεις διαλογισμού και αναπνοής, οι οποίες έχουν ως σκοπό την επιβράδυνση των σκέψεων και εν συνεχεία του καρδιακού ρυθμού, προωθώντας παράλληλα την συγκέντρωση και την ευγνωμοσύνη.

8. Προγράμματα γυμναστικής για μεγαλύτερους ενήλικες

Επειδή όλοι έχουν ανάγκη για άθληση και διατήρηση ενός υγιούς και γυμνασμένου σώματος, τα γυμναστήρια έχουν αρχίσει να δημιουργούν ειδικά προγράμματα για ανθρώπους άνω των 50 ετών. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχονται κατάλληλα προγράμματα για κάθε ηλικία προκειμένου να διατηρηθεί η δύναμη και η ευελιξία. Επίσης, αυτά τα προγράμματα βελτιώνουν την ισορροπία και αποτρέπουν πιθανές πτώσεις και τραυματισμούς. Μια ακόμη από τις μεγαλύτερες τάσεις στη γυμναστική που αναμένεται λοιπόν να δούμε και στην Ελλάδα.