Moringa: Το κορυφαίο superfood της χρονιάς

Moringa (1)

Τα superfoods έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας και αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή. Τα οφέλη που προσφέρει άλλωστε μια υπερτροφή είναι πολλαπλά και εκτείνονται από την ευεξία και την ενίσχυση του οργανισμού, μέχρι το αδυνάτισμα.

Μετά λοιπόν από το kale, τον κουρκουμά και τις υπόλοιπες σούπερ τροφές που έγιναν ευρέως γνωστές τα προηγούμενα χρόνια, ήρθε η σειρά του moringa να γίνει η νέα καυτή τάση στην υγιεινή διατροφή.

Τι είναι το Moringa;

Το Moringa είναι ένα δένδρο που συναντάται στις περιοχές των υπο-Ιμαλαΐων της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Αφγανιστάν, όπως επίσης και στις τροπικές περιοχές. Όλα τα μέρη του συγκεκριμένου φυτού (φύλλα, φλοιός, λουλούδια, φρούτα, σπόροι και ρίζα) χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν φάρμακα και θεωρείται πανάκεια. Το συγκεκριμένο φυτό λέγεται πως χρησιμοποιούταν από τους Ινδούς ως φάρμακο ξεκινώντας πριν από περίπου 5.000 χρόνια, αλλά και από τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Αιγύπτιους.

Είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες σε όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων «το δέντρο της ζωής») και διαθέτει πολλές βιταμίνες και στοιχεία που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του οργανισμού και το καθιστούν ένα σημαντικό superfood.

Ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες του Moringa;

Moringa (2)

Τα φύλλα του Moringa θεωρούνται το πιο θρεπτικό κομμάτι του φυτού και χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε συμπληρώματα διατροφής, ή καταναλώνονται ως τσάι.

Η μεγάλη περιεκτικότητα του Moringa σε βιταμίνες Α, C, Ε και B το καθιστούν ως ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων, αφού περιέχει μεταξύ άλλων 7 φορές την ποσότητα της βιταμίνης C των πορτοκαλιών. Επιπλέον, οι βιταμίνες Α (4 φορές περισσότερο από τα καρότα) και Ε διατηρούν τα κύτταρα υγιή, αποτρέποντας παράλληλα τις κυτταρικές μεταλλάξεις. Επίσης, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση του στρες.

Η βιταμίνη Ε ως γνωστό είναι πολύ σημαντική για την υγιή εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Από την άλλη μεριά, οι βιταμίνες B είναι απαραίτητες για τις γυναίκες, διότι αποτρέπουν την κόπωση και ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα, αν συνδυαστούν με άλλες βιταμίνες μετατρέπουν τις θερμίδες σε ενέργεια και ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Εξίσου σημαντική είναι και η μεγάλη περιεκτικότητα του συγκεκριμένου superfood σε ασβέστιο (4 φορές περισσότερο από το γάλα) που αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης και καρδιακών προβλημάτων. Όπως και η πλούσια σε σίδηρο περιεκτικότητα του (3 φορές παραπάνω από το σπανάκι) που βοηθά στην αποφυγή της αναιμίας.

Η φυτική πρωτεΐνη που περιέχει (27% στα φύλλα του) διατηρεί τις βασικές κυτταρικές δομές υγιείς και ανθεκτικές. Τέλος, το κάλιο (3 φορές η ποσότητα που περιέχουν οι μπανάνες) συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, της μυϊκής δύναμης και ενός ισχυρού μεταβολισμού.

Πως μπορείτε να το καταναλώσετε ως τροφή και εναλλακτικοί τρόποι χρήσης του

Η υπερτροφή που ονομάζεται Moringa μπορεί να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα διατροφής ή να προστεθεί σε μορφή σκόνης στους χυμούς, τα smoothies και τα ροφήματα. Επίσης, μπορεί να καταναλωθεί ως τσάι ή σαν καρύκευμα στο φαγητό. Τέλος, πολλοί είναι και αυτοί που το χρησιμοποιούν αντί για αλεύρι στα γλυκά τους.

Όσον αφορά τώρα στην χρήση της συγκεκριμένης σούπερ τροφής, το moringa μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας πάνω στο δέρμα για να καταπολεμήσει μικρόβια. Επίσης, λειτουργεί ως μέσο ξήρανσης (στυπτικό). Τέλος, χρησιμοποιήστε το τοπικά για τη θεραπεία αποστημάτων, του ποδιού του αθλητή (μύκητες ποδιών), πιτυρίδας, ασθένειας των ούλων (ουλίτιδα), δαγκώματος φιδιών και τραυμάτων.

Δείτε παρακάτω μερικές συνταγές διατροφής αλλά και ομορφιάς με βασικό συστατικό το μορίνγκα:

Ρόφημα για επίπεδη κοιλιά και αδυνάτισμα με Moringa

Moringa (3)

Θα χρειαστείτε:

– 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη moringa
– 1 ποτήρι ζεστό νερό
– Χυμό 1/2 λεμονιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής:

Βάλτε την σκόνη του Moringa σε ένα ποτήρι. Προσθέστε λίγο από το ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως η σκόνη. Στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο ζεστό νερό, το χυμό λεμονιού και το μέλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Φυσική μάσκα προσώπου για λάμψη με Moringa

Θα χρειαστείτε:

– 1 κουταλιά της σούπας σκόνη από φύλλα Moringa
– 1 πρέζα σκόνη κανέλας
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– Όσο γάλα χρειαστεί για να δημιουργηθεί μια πάστα

Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση του;

Η κατανάλωση του moringa είναι πιθανόν ασφαλής όταν χρησιμοποιείται με σύνεση (έως και 6 γραμμάρια καθημερινά για περίοδο έως 3 εβδομάδων) και λαμβάνεται από το στόμα. Τα φύλλα, τα φρούτα και οι σπόροι του μπορεί να είναι ασφαλείς και βρώσιμοι. Αυτό όμως που θα πρέπει να αποφύγετε είναι η κατανάλωση της ρίζας και των εκχυλισμάτων της. Τα συγκεκριμένα μέρη του φυτού ενδέχεται να περιέχουν κάποια τοξική ουσία που είναι ικανή να προκαλέσει παράλυση αλλά και θάνατο.