Μύκητες ποδιών: Συμπτώματα & τρόποι αντιμετώπισης για θεραπεία

Μύκητες ποδιών (1)

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς είναι οι μύκητες ποδιών. Εμφανίζονται τόσο στην επιφάνεια των νυχιών, όσο και στο δέρμα, κάνοντας πολλές φορές ακόμη και το περπάτημα δύσκολο.

Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και η αντιμετώπιση του πριν προλάβει να εξαπλωθεί, κάνει την θεραπεία πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Μάθετε πως προκαλούνται οι μύκητες, καθώς και μερικές συμβουλές πρόληψης για να τους αποφύγετε. Επίσης, ανακαλύψτε φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση τους.

Ακολουθεί μια λίστα με τα βασικά σημεία που θα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από το θέμα των μυκήτων στα πόδια.

Παράγοντες που προκαλούν μύκητες στα νύχια και το δέρμα των ποδιών και των χεριών

Η πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης μυκήτων στα πόδια είναι η ύπαρξη υγρασίας. Αν λοιπόν φοράτε συχνά κλειστά παπούτσια και τα πόδια σας τείνουν να ιδρώνουν πολύ, τότε δημιουργείται πρόσφορο έδαφος στους μύκητες ποδιών για να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό το λόγο, το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται πολύ συχνά σε αθλητές και σε ανθρώπους που γυμνάζονται πολύ. Ένα δερματικό πρόβλημα που ονομάζεται «το πόδι του αθλητή».

Επίσης, οι μύκητες αγαπούν τα περιβάλλοντα που δεν είναι καθαρά. Επομένως, θα πρέπει να φροντίζετε συχνά και να διατηρείτε καθαρά τα πόδια και τα νύχια προκειμένου να αποφύγετε την εμφάνιση τους.

Ωστόσο, αυτό το πολύ συχνό δερματικό πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και μετά από έναν τραυματισμό νυχιών.

Τέλος, άτομα που πάσχουν από διαβήτη, έχουν κυκλοφοριακές διαταραχές και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι επιρρεπείς στους μύκητες στα πόδια.

Μάθετε τα πάντα για την κακοσμία ποδιών και τι να κάνετε για να μην μυρίζουν τα πόδια σας.

Συμπτώματα μυκητίασης – ονυχομυκητίασης

Μύκητες ποδιών (3)

Οι μύκητες ποδιών εμφανίζονται τόσο στην επιφάνεια των νυχιών, όσο και στο δέρμα ανάμεσα ή κάτω από τα δάχτυλα. Κάθε περίπτωση έχει τα δικά της συμπτώματα για να μπορέσετε να τους αντιληφθείτε.

Μύκητες ποδιών στα νύχια

Σε αυτή την περίπτωση το νύχι συνήθως εμφανίζει μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα στην άκρη του. Η κηλίδα αυτή μεγαλώνει και καλύπτει όλη την επιφάνεια του, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Υπάρχει και η περίπτωση να μεταφερθεί στα υπόλοιπα νύχια των ποδιών ή και στο δέρμα. Αν η μόλυνση από τον μύκητα προχωρήσει πιο βαθιά, θα οδηγήσει στην εμφάνιση ενός πιο χοντρού νυχιού, οι άκρες του οποίου αδυνατίζουν, σπάνε εύκολα και γενικότερα τα νύχια αλλοιώνονται. Πολλές φορές οι κηλίδες αυτές συνοδεύονται από άσχημη μυρωδιά, σπασίματα, πόνο, αλλά και την πλήρη αποκόλληση του νυχιού.

Μύκητες στο δέρμα των ποδιών

Οι μύκητες που προσβάλλουν το δέρμα των ποδιών συνήθως εμφανίζονται ανάμεσα ή κάτω από τα δάχτυλα, αλλά και στις φτέρνες. Η ύπαρξη τους προκαλεί κνησμό – φαγούρα, ελαφρύ κάψιμο, εξανθήματα – φουσκάλες, κοκκινίλα, δυσοσμία και πολλές φορές ξεφλούδισμα του δέρματος.

Πρόληψη για την αποφυγή εμφάνισης μυκήτων

Προκειμένου να αποφύγετε την εμφάνιση κάποιου μύκητα των ποδιών τόσο στην επιφάνεια του νυχιού, όσο και στο δέρμα, καλό θα είναι να φροντίζετε να πλένετε συχνά τα πόδια σας και να τα σκουπίζετε σχολαστικά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.

Μύκητες ποδιών (2)

Επίσης, φροντίστε να αποφεύγετε όσο το δυνατόν την εφίδρωση των ποδιών χρησιμοποιώντας ειδικά αντιιδρωτικά προϊόντα και πούδρες, όπως και φορώντας καθαρές βαμβακερές κάλτσες που απορροφούν την υγρασία.

Μην αμελείτε να κάνετε συχνά έλεγχο των ποδιών σας και να απευθύνεστε σε κάποιον ειδικό (δερματολόγο ή ποδολόγο) αν παρατηρήσετε κάτι το ασυνήθιστο. Όσο πιο σύντομα αντιληφθείτε το πρόβλημα και προχωρήσετε στην αντιμετώπιση του, τόσο πιο γρήγορα θα το καταπολεμήσετε.

Τέλος, αποφύγετε το ξυπόλητο περπάτημα σε κοινόχρηστους χώρους και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υγρά περιβάλλοντα, όπως η σάουνα, η πισίνα, τα αποδυτήρια κλπ.

Τρόπος αντιμετώπισης των μυκήτων

Οι μύκητες των ποδιών είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όλα ξεκινούν από την έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος.

Αφού λοιπόν παρατηρήσετε το πρόβλημα, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για να το επιβεβαιώσει και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του.

Είναι εξίσου συνετό να κάνετε μερικές επισκέψεις σε έναν ποδολόγο για να κόψει σιγά σιγά το μολυσμένο κομμάτι του νυχιού. Έτσι το πρόβλημα θα θεραπευτεί πιο γρήγορα.

Ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό σημείο στο οποίο πρέπει να δώσετε βάση είναι η καθημερινή φροντίδα. Πλύντε πολύ καλά τα πόδια σας, σκουπίστε τα προσεκτικά και στεγνώστε τα πολύ καλά, δίνοντας μεγάλη σημασία στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Φροντίστε να αλλάζετε συχνά πετσέτες και να φοράτε βαμβακερές κάλτσες, τις οποίες θα αλλάζετε καθημερινά. Τόσο οι πετσέτες, όσο και οι κάλτσες θα πρέπει να πλένονται στους 60 ή 90 βαθμούς.

Αν τα πόδια σας συνηθίζουν να ιδρώνουν, χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικά προϊόντα.

Τέλος, επιλέξτε να φορέσετε άνετα παπούτσια από μαλακό δέρμα και να τα αερίζετε για 24 ώρες πριν τα ξαναβάλετε.

Φυσικές θεραπείες για καταπολέμηση του μύκητα στα πόδια και τα νύχια

Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές και τις φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να σας προτείνει ένας δερματολόγος ή ένας ποδολόγος, υπάρχουν και φυσικές θεραπείες για να καταπολεμήσετε τους μύκητες ποδιών.

Μύκητες ποδιών (5)

Χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά υλικά από την κουζίνα ή από κάποιο κατάστημα βιολογικών προϊόντων, δημιουργήστε τις παρακάτω φυσικές μάσκες.

Μαγειρική σόδα με ξύδι για την αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών

Η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι. Μπορεί να μην έχει αντιμυκητισιακές ιδιότητες, αλλά μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του μύκητα. Από την άλλη μεριά, το ξύδι είναι μεν όξινο, αλλά έχει πολύ ήπια δράση. Χρησιμοποιώντας το μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των μυκήτων χωρίς να αλλάξετε ριζικά το pH του δέρματος.

Πως γίνεται η θεραπεία με αυτά τα δυο υλικά;

Βάλτε σε μια λεκάνη ένα φλιτζάνι μηλόξυδο ή λευκό ξύδι και νερό όσο χρειάζεται για να βυθίσετε τα πόδια σας. Στη συνέχεια, βάλτε τα πόδια σας για 15 λεπτά μέσα στο μείγμα και έπειτα αφαιρέστε τα. Σκουπίστε τα πολύ καλά με καθαρό χαρτί και όχι πετσέτα για να μην την μολύνετε. Μετά αδειάστε την λεκάνη ή πάρτε καλύτερα μια καθαρή, προσθέστε καθαρό νερό και 4-5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και κάντε ένα ποδόλουτρο για 20 λεπτά.

Επαναλάβετε την συγκεκριμένη θεραπεία 2 φορές την ημέρα και δείτε σιγά σιγά την εξάλειψη του προβλήματος.

Μηλόξυδο ή λευκό ξύδι ενάντια στους μύκητες ποδιών

Το ξύδι και εν συνεχεία το μηλόξυδο έχουν αντιμικροβιακή δράση. Επομένως αποτελούν ένα πολύ καλό συστατικό για να θεραπεύσετε τους μύκητες των νυχιών και του δέρματος των ποδιών.

Σχετικά με το ξύδι, θα χρειαστεί να αναμείξετε ένα μέρος του με δυο μέρη ζεστού νερού και να μουλιάσετε το μολυσμένο νύχι για 10-15 λεπτά σε καθημερινή βάση μέχρι να απαλλαγείτε πλήρως από τον μύκητα. Αν ωστόσο, νιώσετε κάποια δυσφορία ή δείτε κάποιον ερεθισμό, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό για να αραιώσετε το μείγμα και κάντε την θεραπεία μέρα παρά μέρα.

Από την άλλη μεριά, η θεραπεία με το μηλόξυδο θέλει την δημιουργία ενός μείγματος με ίση ποσότητα νερού και μηλόξυδου. Από εκεί και πέρα η διαδικασία είναι περίπου ίδια. Μουλιάζετε το μολυσμένο νύχι για 30 λεπτά, το αφαιρείτε από το μείγμα, το σκουπίζετε πολύ καλά και επαναλαμβάνετε καθημερινά μέχρι να γιατρευτεί εντελώς το πρόβλημα.

Αντιμετώπιση στο σπίτι με χυμό λεμονιού

Μύκητες ποδιών (4)

Ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πολύ καλή φυσική θεραπεία ενάντια στους μύκητες των ποδιών χάρη στην αντιβακτηριδιακή του δράση. Μπορεί να απομακρύνει τον μύκητα, επουλώνοντας παράλληλα τα σημάδια που αφήνει στο πέρασμα του, αλλά και να σταματήσει την εξάπλωση του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απλώσετε τοπικά πάνω στο μολυσμένο νύχι το χυμό του λεμονιού, όσο πιο συχνά μπορείτε, αφήνοντας τον να απορροφηθεί πλήρως.

Διώξτε την μόλυνση με έλαιο τεϊόδενδρου

Το έλαιο τεϊόδενδρου βοηθά στην θεραπεία την μόλυνσης από μύκητες ποδιών, αλλά και από άλλες δερματικές μολύνσεις, χάρη στις αντιμυκητιασικές και αντισηπτικές του ιδιότητες.

Απλά αναμείξτε λίγο έλαιο τεϊόδενδρου με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε το ελαφρώς με ένα βαμβάκι πάνω στην μολυσμένη επιφάνεια. Έπειτα, καθαρίστε την περιοχή με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή βουρτσάκι και επαναλάβετε κάθε πρωί και κάθε βράδυ την διαδικασία.

Εναλλακτικά, αν θέλετε μπορείτε να αναμείξετε το έλαιο τεϊόδενδρου με έλαιο λεβάντας σε ίση ποσότητα και να το ζεστάνετε ελαφρώς. Μετά απλώστε το μείγμα με ένα βαμβάκι γύρω από το νύχι, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία 2-3 φορές την μέρα.

Θεραπεία για μύκητες ποδιών – νυχιών με οξυζενέ

Για να διώξετε τους μύκητες με την βοήθεια του οξυζενέ θα πρέπει να φτιάξετε ένα διάλυμα από ένα μέρος οξυζενέ και 3 μέρη νερού. Να βυθίσετε τα πόδια σας στο μείγμα για 20 λεπτά και να τα σκουπίσετε σχολαστικά μόλις τα βγάλετε. Επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές την ημέρα και σύντομα οι μύκητες θα εξαφανιστούν.

Στοματικό διάλυμα ενάντια στη μόλυνση από μύκητες

Αφού το στοματικό διάλυμα είναι ικανό να σκοτώσει τα βακτήρια και τα μικρόβια στο στόμα μας, γιατί να μην μπορεί να θεραπεύσει και τους μύκητες των ποδιών; Η μεγάλη περιεκτικότητα του σε οινόπνευμα και ισχυρά αντισηπτικά μπορεί να καταπολεμήσει δραστικά την ονυχομυκητίαση. Απλά γεμίστε μια λεκάνη με στοματικό διάλυμα, ξύδι και χυμό λεμονιού και κάντε ένα 15λεπτο ποδόλουτρο. Επαναλαμβάνοντας την διαδικασία σε καθημερινή βάση και τρίβοντας ελαφρώς την μολυσμένη περιοχή θα δείτε το πρόβλημα να λύνεται. Συνεχίστε την θεραπεία αυτή μέχρι να αντικατασταθεί εντελώς το μολυσμένο νύχι από καινούργιο.