Πως να κοντύνετε ένα παντελόνι με ή χωρίς ράψιμο

Πως να κοντύνετε ένα παντελόνι (1)

Πόσες φορές δεν σας έχει συμβεί να πάτε για ψώνια και να βρείτε το τέλειο παντελόνι, αλλά να θέλει κόντεμα; Ή απλά να θέλετε να φορέσετε με ίσια παπούτσια ένα παντελόνι που το έχετε κοντύνει για ψηλοτάκουνα; Σίγουρα θα σας έχει τύχει, όμως το θετικό είναι πως υπάρχει εύκολη λύση.

Αν λοιπόν το κατάστημα που ψωνίζετε δεν διαθέτει την δική του μοδίστρα ή απλά βιάζεστε να το αποκτήσετε για να το φορέσετε, μπορείτε να το κοντύνετε μόνη σας στο σπίτι. Εξάλλου υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικοί τρόποι για να κοντύνετε ένα παντελόνι με ή χωρίς ράψιμο. Δείτε παρακάτω μια λίστα με τις πιο γνωστές μόνιμες ή προσωρινές λύσεις για την μεταποίηση του ρούχου.

Έτσι, δεν θα χρειαστεί να τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στη μοδίστρα για να κάνετε απλά τα μπατζάκια του παντελονιού σας πιο κοντά.

Πως να κοντύνετε ένα παντελόνι (2)

Ξεκινήστε σημαδεύοντας το ύψος στο οποίο θέλετε να κοντύνετε το παντελόνι. Στη συνέχεια, μετρήστε την απόσταση από το στρίφωμα έτσι ώστε να είναι ίδια τριγύρω και διπλώστε στο σημείο αυτό το μπατζάκι. Κάντε το ίδιο και για το άλλο μπατζάκι και η προετοιμασία για το κόντεμα του παντελονιού με ραπτομηχανή ή χωρίς είναι έτοιμη.

Πως να κοντύνετε ένα παντελόνι χωρίς ράψιμο:

Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κοντύνετε ένα παντελόνι ή jean χωρίς να το ράψετε στο χέρι ή με ραπτομηχανή.

1. Για εφαρμοστά και ελαστικά παντελόνια: Αν θέλετε απλά να κάνετε ένα εφαρμοστό υφασμάτινο ή Jean παντελόνι πιο κοντό μπορείτε να το κάνετε με 2 απλούς τρόπους χωρίς να το ράψετε. Ο πρώτος είναι και ο πιο γνωστός. Απλά τεντώνετε καλά το μπατζάκι προς τα κάτω και γυρνάτε προς τα μέσα το κομμάτι που περισσεύει. Ο δεύτερος τρόπος είναι σουρώνοντας το ελαστικό ύφασμα στο ύψος του γονάτου. Αν χρειαστεί μπορείτε να το διπλώσετε ελαφρώς προς τα μέσα. Με τον δεύτερο αυτό τρόπο όχι μόνο θα κοντύνετε το παντελόνι, αλλά θα διατηρήσετε και το στρίφωμα του ως έχει.

2. Με θερμοκολλητική ταινία ρελιάσματος: Πρόκειται για την λευκή ταινία που όταν ζεσταθεί από το σίδερο λιώνει και κολλάει τις δυο μεριές του υφάσματος μεταξύ τους. Ξεκινήστε λοιπόν διπλώνοντας προς τα μέσα το μπατζάκι του παντελονιού στο σημείο που θέλετε να το κοντύνετε. Έπειτα, βάλτε ανάμεσα στα δυο μέρη την θερμοκολλητική ταινία και σιδερώστε το ύφασμα και από τις δυο μεριές μέχρι να κολλήσει. Αυτή η λύση είναι μόνιμη και δεν θα έχετε τον φόβο να ξεδιπλώσει και να μακρύνει το παντελόνι.

Πως να κοντύνετε ένα παντελόνι (3)

3. Με κολλητική ταινία διπλής όψεως: Πρόκειται για μια προσωρινή μέθοδο για να κοντύνετε ένα παντελόνι. Η ταινία αυτή μπορεί να ξεκολλήσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διπλώσετε το μπατζάκι και να βάλετε ανάμεσα στις δυο μεριές την ταινία διπλής όψεως. Τέλος, πατήστε το καλά για να κολλήσει και έτοιμο.

4. Με μονωτική ή διάφανη ταινία: Η μονωτική και η κολλητική ταινία μπορούν επίσης να κοντύνουν προσωρινά ένα παντελόνι. Χρησιμοποιήστε τις για να κολλήσετε το μπατζάκι από μέσα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως μπορεί να ξεκολλήσουν εύκολα, γι’ αυτό θέλει προσοχή.

5. Με δυνατή κόλλα στιγμής: Η κόλλα στιγμής αποτελεί μια πιο μόνιμη λύση, αφού δεν ξεκολλάει. Βάλτε λοιπόν κόλλα εκεί που διπλώσατε το μπατζάκι και κρατήστε το για λίγο. Εναλλακτικά βάλτε ένα βάρος πάνω του μέχρι να κολλήσει.

Κόντεμα παντελονιού με ράψιμο στο χέρι – Καρίκωμα:

Αφού σημαδέψετε το παντελόνι στο σημείο που θέλετε να το κοντύνετε και το διπλώσετε, έχοντας υπολογίσει την σωστή απόσταση, μπορείτε να προχωρήσετε στο ράψιμο του στο χέρι. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους καρικώματος. Οι τρεις βασικοί είναι οι παρακάτω:

Πως να κοντύνετε ένα παντελόνι (4)

1. Λοξές βελονιές: Κινώντας την βελόνα από αριστερά προς τα δεξιά και κάνοντας λοξές βελονιές μπορείτε να δημιουργήσετε αυτή την απλή ραφή. Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι να μην σφίγγετε την κλωστή.

2. Βελονιά φεστόνι: Πρόκειται για μια διακοσμητική βελονιά από αριστερά προς τα δεξιά που είναι πολύ πιο ανθεκτική. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε το τελικό αποτέλεσμα όσο πυκνό ή όσο αραιό θέλετε. Για να κάνετε την ραφή αυτή πιο εύκολα, μπορείτε να σημαδέψετε με ένα μολυβάκι και έναν χάρακα τα σημεία όπου θα μπει η βελόνα. Έτσι θα έχετε ένα πιο ομοιόμορφο καρίκωμα.

3. Βελονιά κουμπότρυπας: Η συγκεκριμένη βελονιά ονομάστηκε έτσι, γιατί χρησιμοποιείται για να σταθεροποιήσει τις κουμπότρυπες. Θυμίζει την βελονιά φεστόνι με την διαφορά ότι στο τελείωμα της κάθε θηλιάς γίνεται ένας κόμπος. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ πυκνή βελονιά που μοιάζει με αυτή του κοπτοράπτη.

Πως να χρησιμοποιήσετε την ραπτομηχανή για να κοντύνετε ένα παντελόνι:

Η τεχνική κοντέματος ενός παντελονιού με την ραπτομηχανή είναι πιο δύσκολη και χρειάζεται εμπειρία στην χρήση της. Ωστόσο, αν καταφύγετε σε αυτόν τον τρόπο, τότε καλό θα είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν δυο κύριοι τρόποι. Ο ένας για να διατηρηθεί το υπάρχον στρίφωμα και ο άλλος για τυφλό γαζί. Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν με την βήμα βήμα διαδικασία σε κάθε περίπτωση.

Αν σας αρέσει να ασχολείστε με την ραπτική και τις μεταποιήσεις ρούχων, τότε δείτε στο σχετικό άρθρο πως να μακρύνετε μια φούστα ή ένα φόρεμα, ακόμη και χωρίς ράψιμο.