Solarium: Τα πάντα σχετικά με τη μέθοδο για τεχνητό μαύρισμα

Solarium (1)

Πολλές είναι οι γυναίκες που λατρεύουν το σοκολατένιο χρώμα στην επιδερμίδα τους με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος πριν βγουν στην παραλία. Μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους είναι και το solarium.

Κάνοντας μερικές συνεδρίες κάτω από τις λάμπες μπορείτε να αποκτήσετε ένα υπέροχο μπρούτζινο χρώμα στο δέρμα σας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μάθετε λοιπόν τα πάντα γύρω από το solarium και τον τρόπο λειτουργίας του. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε πριν και μετά από μια συνεδρία. Πόσο διαρκεί και κάθε πότε πρέπει να το κάνετε.

Επίσης, ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τεχνητού αυτού τρόπου μαυρίσματος, καθώς και για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του.

Και τέλος, δείτε μερικές ενδεικτικές τιμές του solarium.

Τι είναι το solarium;

Τα κρεβάτια μαυρίσματος, γνωστά και ως solarium, είναι μια μέθοδος τεχνητού μαυρίσματος που γίνεται με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων. Υπάρχουν τόσο όρθια μηχανήματα solarium, όσο και ξαπλωτά, τύπου κρεβατιού.

Πιο συγκεκριμένα, η συσκευή σολάριουμ διαθέτει λάμπες, οι οποίες εκπέμπουν ακτινοβολία στο σώμα, παρόμοια με αυτή του ηλίου. Ωστόσο, η λειτουργία τους γίνεται με μια τεχνολογία που αντισταθμίζει την UVA και την UVB ακτινοβολία, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος για το δέρμα.

Η χρήση του οδηγεί σε ένα γρήγορο μαύρισμα, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε ώρες ηλιοθεραπείας. Λόγω όμως της τεχνητής του φύσης και της χρήσης μηχανημάτων με ακτινοβολία έχει τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που κατά καιρούς το έχουν κατηγορήσει για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας.

Τι πρέπει να ξέρετε για το solarium;

Solarium (2)

Πριν ξεκινήσετε τις συνεδρίες στο μηχάνημα του σολάριουμ θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, δερματολόγο, για να σας δώσει το πράσινο φως. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει για τη δική σας ασφάλεια και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να εξετάσει το σώμα σας και να σας πει αν επιτρέπεται ή όχι να προχωρήσετε στην επιλογή αυτή του τεχνητού μαυρίσματος.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν το σολάριουμ, διότι η επιδερμίδα τους είναι πιο ευάλωτη στην UV ακτινοβολία:

– Άτομα κάτω των 18 ετών
– Όσοι διαθέτουν επικίνδυνες ελιές
– Έχουν λευκή επιδερμίδα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια
– Έχουν ιστορικό δερματολογικών παθήσεων ή εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια
– Παίρνουν φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντισταμινικά, αντισυλληπτικά, για το διαβήτη, το άσθμα, την πιέση και την επιληψία
– Όσοι έχουν χειρουργηθεί λιγότερο από 60 μέρες πριν την πρώτη συνεδρία
– Έχουν υποστεί εγκαύματα κατά την παιδική τους ηλικία
– Είναι αλλεργικοί στον ήλιο
– Οι έγκυες ή οι γυναίκες σε κατάσταση λοχείας
– Όσοι παρουσιάζουν προβλήματα σε αγγεία, όπως φλεβίτιδα κλπ

Τέλος, είναι σημαντικό να προτιμήσετε εξειδικευμένα κέντρα σολάριουμ που ασχολούνται αποκλειστικά με τις μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος. Ο λόγος είναι πως μπορεί να υπάρχουν πολλά ινστιτούτα αισθητικής και γυμναστήρια που διαθέτουν μηχανήματα solarium, αλλά δεν πληρούν πάντα τις προϋποθέσεις υγιεινής.

Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά το σολάριουμ;

Solarium (3)

Πριν από κάθε συνεδρία είναι απαραίτητο να έχετε κάνει ένα καλό scrub σώματος και να έχετε ενυδατώσει το δέρμα σας με μια ειδική κρέμα. Πρόκειται για ένα καλλυντικό σε μορφή λαδιού, ειδικά σχεδιασμένο για την διαδικασία του solarium, το οποίο δεν μπλοκάρει, αλλά απορροφά καλύτερα την υπεριώδη ακτινοβολία. Φροντίστε να το απλώσετε ομοιόμορφα μια ή δύο ώρες πριν από κάθε συνεδρία.

Κατά την διάρκεια του σολάριουμ δεν θα πρέπει να φοράτε άρωμα, μακιγιάζ, αποσμητικό ή αντιηλιακό. Φορώντας κάποιο από αυτά τα προϊόντα κινδυνεύετε να αποκτήσετε ανεπιθύμητες κηλίδες και λεκέδες που φεύγουν δύσκολα. Θα πρέπει επίσης να φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγετε τον κίνδυνο τύφλωσης και μόνο το μαγιό σας, όχι κοσμήματα, ρολόγια κλπ. Καλό θα είναι να προστατεύσετε και τα μαλλιά σας με μια πετσέτα.

Μην ξεχνάτε να αλλάζετε θέση στα χέρια και τα πόδια σας κατά την συνεδρία μαυρίσματος μετά τις πρώτες φορές προκειμένου να αποφύγετε την δημιουργία λευκών σημείων και λωρίδων.

Μετά την συνεδρία του σολάριουμ θα πρέπει να αποφύγετε για 48 ώρες την έκθεση σας στον ήλιο.

Πόσο διαρκεί το σολάριουμ;

Η διάρκεια μιας συνεδρίας σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο δέρματος και κυμαίνεται από 5 μέχρι 20 λεπτά. Ποτέ όμως δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 λεπτά παραμονής στο μηχάνημα.

Αυτό ισχύει επειδή δεν μπορούν όλες οι επιδερμίδες να εκτεθούν το ίδιο χρονικό διάστημα στην ακτινοβολία UVA. Για παράδειγμα κάποια με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 6 με 7 λεπτά.

Συνιστάται να ξεκινήσετε παραμένοντας πολύ λίγα λεπτά στο μηχάνημα σολάριουμ στις πρώτες συνεδρίες και σιγά σιγά να αυξάνετε τον χρόνο που μένετε κάτω από τις λάμπες. Πρέπει να έχετε υπομονή για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα με ασφάλεια και υγιεινό τρόπο.

Πόσες συνεδρίες σολάριουμ χρειάζονται για ιδανικό μαύρισμα και κάθε πότε πρέπει να γίνονται;

Solarium (4)

Ο αριθμός των συνεδριών solarium που χρειάζονται για την επίτευξη του ιδανικού μαυρίσματος σχετίζεται με τον τύπο και τον τόνο της επιδερμίδας. Συνήθως απαιτούνται περισσότερες από 2-3 συνεδρίες.

Όσο για την συχνότητα των συνεδριών που μπορείτε να κάνετε, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Κάποιοι θεωρούν πως στην αρχή θα πρέπει να γίνονται πιο συχνές χρήσεις του μηχανήματος, όπως μέρα παρά μέρα με διάρκεια 7-8 λεπτά, για να σχηματιστεί η υποδομή που θα ενεργοποιήσει την μελανίνη. Ωστόσο, ένας απλός κανόνας που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι να βλέπετε το χρώμα του δέρματος σας. Αν το χρώμα της επιδερμίδας δεν έχει πάρει την ροζ απόχρωση του καμένου, μπορείτε να κάνετε την επόμενη συνεδρία λίγων λεπτών μέσα σε 24 με 48 ώρες.

Μόλις όμως αρχίσετε να αποκτάτε μια σκούρα βάση στο δέρμα σας, θα πρέπει να ελαττώσετε τις τακτικές επισκέψεις και το χρόνο παραμονής στο μηχάνημα. Εξάλλου το μαύρισμα σας ενισχύεται και από τις ακτίνες του ήλιου.

Πλεονεκτήματα του solarium:

1. Μπορείτε να μαυρίσετε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο σχετίζεται με τον αρχικό τόνο της επιδερμίδας σας.

2. Δεν προκαλούνται εγκαύματα, λόγω της ελεγχόμενης έκθεσης στην ακτινοβολία.

3. Ενισχύεται η παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα, όταν αυτό εκτίθεται σε ακτινοβολία UV.

4. Αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος.

5. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και με σωστό μέτρο χρήσης, το σολάριουμ βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής, της ψωρίασης και της λεύκης.

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι του solarium:

Solarium (5)

1. Το βασικότερο μειονέκτημα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, μετά από μακροχρόνια χρήση του solarium.

2. Υπάρχουν περιπτώσεις που παρουσίασαν φωτοτοξικές και φωτοαλλεργικές αντιδράσεις.

3. Η αύξηση της μελανίνης στο σώμα, η οποία οδηγεί στο μαύρισμα, είναι μια ένδειξη αυτοάμυνας του οργανισμού απέναντι στις βλάβες που έχει υποστεί το δέρμα.

4. Η έκθεση της επιδερμίδας στην ακτινοβολία UV καταστρέφει το κολλαγόνο και τους ιστούς του, προκαλώντας πρόωρη γήρανση.

5. Υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν ερεθισμοί και φουσκάλες στο δέρμα, ενώ αν το παρακάνετε με την ώρα παραμονής σας στο μηχάνημα μπορεί να προκληθούν ακόμη και εγκαύματα.

6. Σε βάθος χρόνου βλάπτει την όραση, αν δεν γίνεται σωστή χρήση των προστατευτικών γυαλιών κατά την διάρκεια της συνεδρίας.

7. Και το βασικότερο, η διάρκεια του δεν είναι μεγάλη. Σε αντίθεση με το μαύρισμα από τον ήλιο, το τεχνητό μαύρισμα που προσφέρει το solarium διαρκεί λιγότερο.

Μηχανήματα σολάριουμ τιμές και προσφορές:

Οι τιμές για όρθιο solarium ή κρεβάτι ξεκινούν από τα 1,5 ευρώ και φθάνουν τα 40 ευρώ ανάλογα με το μηχάνημα που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε και το χρόνο της συνεδρίας. Ωστόσο, όλα τα εξειδικευμένα κέντρα σολάριουμ προσφέρουν πακέτα συνεδριών, συνδρομές με το μήνα, το τρίμηνο, το εξάμηνο και το χρόνο, ενώ αν κάνετε μια αναζήτηση σε προσφορές για solarium μπορείτε να πετύχετε πολύ συμφέρουσες προτάσεις.