Δερμοαπόξεση με διαμάντι ή μικροκρυστάλλους: Οφέλη & Παρενέργειες

Δερμοαπόξεση (1)

Μια από τις πλέον γνωστές μεθόδους για ανάπλαση και βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας είναι η δερμοαπόξεση. Εφαρμόζεται από εξειδικευμένο προσωπικό – δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς – και είναι μια ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος. Έχει τα ίδια αποτελέσματα με το χημικό πήλινγκ, αλλά δεν χρειάζεται χρόνο αποθεραπείας.

Τι είναι η δερμοαπόξεση;

Η δερμοαπόξεση είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη ιατρική μέθοδος για βαθύ καθαρισμού του προσώπου ή του σώματος που αφαιρεί τα κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος και ανανεώνει την επιδερμίδα. Μετά την εφαρμογή της δερμοαπόξεσης το δέρμα γίνεται λείο, απαλό, καθαρό και λαμπερό, ενώ μειώνονται τα ενοχλητικά σημάδια, οι κηλίδες, οι πανάδες και οι ουλές. Παράλληλα το δέρμα ενυδατώνεται, ενώ ενεργοποιείται η κυκλοφορία του αίματος και η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Προσοχή όμως, δεν αφαιρούνται τελείως όλες οι ουλές και οι ατέλειες του δέρματος, ούτε σταματάει η διαδικασία της γήρανσης, απλά μειώνονται αισθητά.

Είναι μια απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού του προσώπου που δεν προκαλεί ερεθισμούς ή τραύματα. Το γεγονός ότι επιτρέπει την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες αμέσως μετά την θεραπεία την καθιστά ως την ιδανικότερη επιλογή φροντίδας του δέρματος. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην αμελείτε την αντηλιακή σας κρέμα.

Υπάρχουν δυο διαφορετικές θεραπείες δερμοαπόξεσης. Η μία γίνεται με μικροκρυστάλλους και η άλλη με διαμάντια. Και οι δυο είναι εξίσου αποτελεσματικές και μπορούν να συνδυαστούν με χημικό πήλινγκ, λίφτινγκ προσώπου ή επανόρθωση ουλών.

► Μάθετε περισσότερα για το χημικό πήλινγκ

Δερμοαπόξεση (2)

Η δερμοαπόξεση είναι θεραπεία που γίνεται ιδανικά το Χειμώνα, αν και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς πρόβλημα και το Καλοκαίρι. Εξάλλου, μπορείτε ακόμα και να εκτεθείτε στον ήλιο μετά από την συγκεκριμένη θεραπεία.

Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Οι νεότερες γυναίκες τη χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πιο καθαρό πρόσωπο, ενώ οι μεγαλύτερες για λάμψη. Η εφαρμογή της μπορεί να γίνει σε όλο το πρόσωπο ή σε μέρος αυτού.

Οι πιο συχνές περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται η δερμοαπόξεση είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ, η ράχη και τα χέρια.

Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους:

Δερμοαπόξεση (3)

Πρόκειται για μια μέθοδο καθαρισμού που λειτουργεί σαν το μηχανικό πήλινγκ, απλά είναι πιο δυνατό και ερεθίζει λιγότερο το δέρμα από κάποιο scrub που θα κάνατε μόνη σας στο σπίτι.

Πριν ξεκινήσετε την θεραπεία της δερμοαπόξεσης με μικροκρυστάλλους αργιλλίου ή κορουνδίου γίνεται ένας πολύ καλός καθαρισμός με σαπούνι. Στη συνέχεια, η ειδική συσκευή που χρησιμοποιείται, εκτοξεύει και ρουφά μικροκρυστάλλους σε μέγεθος σκόνης προς το πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο, αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα, χωρίς να τραυματίζει την επιδερμίδα και τα ρουφά πίσω μαζί με τους μικροκρυστάλλους.

Μετά γίνεται πλήρης καθαρισμός των πόρων με ειδικά εργαλεία και σειρά έχει η ενυδάτωση της επιδερμίδας με μια ειδική μάσκα αποθεραπείας.

Η διάρκεια της δερμοαπόξεσης με μικροκρυστάλλους είναι 60 λεπτά.

Δερμοαπόξεση με διαμάντι:

Δερμοαπόξεση (8)

Η δερμοαπόξεση με διαμάντι είναι μια θεραπεία προσώπου που κάνει την επιδερμίδα λεία και λαμπερή, με πιο απαλές ρυτίδες. Αντιμετωπίζει τις δυσχρωμίες, τις πανάδες, την ακμή, τους μεγάλους πόρους και την αφυδάτωση.

► Μάθετε περισσότερα για τους μεγάλους πόρους στο πρόσωπο και την αντιμετώπιση τους

Κατά την διαδικασία χρησιμοποιούνται ειδικές κεφαλές με ρινίσματα διαμαντιού, οι οποίες γλιστρούν πάνω στο δέρμα και αφαιρούν τα νεκρά επιδερμικά κύτταρα. Παράλληλα, εφαρμόζονται ειδικά θεραπευτικά διαλύματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Τα διαλύματα αυτά επιλέγονται από τον γιατρό με βάση τα δερματολογικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει σε κάθε περίπτωση.

Για να μειώσει τις λεπτές ρυτίδες και τις γραμμές, αναπλάθοντας το κολλαγόνο, χρειάζεται ένα ενυδατικό διάλυμα με υαλουρονικό οξύ. Για την αντιμετώπιση των κηλίδων εφαρμόζεται λευκαντικό διάλυμα, ενώ για την ακμή χρησιμοποιείται διάλυμα καθαρισμού με σαλικυλικό οξύ που έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος, για την αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης, αλλά και για την απόκτηση ενός ήρεμου, φρέσκου και ανανεωμένου προσώπου εφαρμόζεται αντιγηραντικό διάλυμα με βιταμίνη C.

Η διαδικασία της δερμοαπόξεσης με διαμάντι διαρκεί 20-30 λεπτά.

Τα αποτελέσματα από δερμοαπόξεση προσώπου:

Δερμοαπόξεση (4)
Πριν και μετά την δερμοαπόξεση προσώπου

Τα αποτελέσματα της δερμοαπόξεσης και με τις δυο μεθόδους είναι άμεσα ορατά από την πρώτη κιόλας θεραπεία. Δεν δημιουργούνται κοκκινίλες ή ερεθισμοί και αν υπάρξουν θα είναι για μερικές ώρες. Θα υποχωρήσουν πολύ γρήγορα. Το πρόσωπο και το δέρμα γενικότερα μετά την θεραπεία είναι πιο καθαρό, λαμπερό, νεανικό και λείο. Οι λεπτές ρυτίδες και οι κηλίδες έχουν μειωθεί, ενώ έχει περιοριστεί η ακμή και τα σημάδια γήρανσης.

Πλεονεκτήματα δερμοαπόξεσης:

Δερμοαπόξεση (7)

Με την εφαρμογή της θεραπείας της δερμοαπόξεσης προσώπου και σώματος, τόσο με μικροκρυστάλλους, όσο και με διαμάντι, επιτυγχάνεται:

1. Βαθύς ιατρικός καθαρισμός δέρματος προσώπου, στήθους και ράχης, χωρίς τραυματισμούς, με απολέπιση και απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων και των νεκρών κυττάρων
2. Η επιδερμίδα ενυδατώνεται και τρέφεται με βιταμίνες
3. Ενίσχυση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την ανάπλαση και σύσφιξη της επιδερμίδας
4. Βαθιά ανανέωση της επιδερμίδας που οδηγεί στην βελτίωση της όψης και της υφής της (δέρμα πιο λείο, λαμπερό και νεανικό)
5. Μείωση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών έκφρασης, όπως και καθυστέρηση των σημαδιών γήρανσης με την χρήση αντιοξειδωτικών
6. Αντιμετώπιση σε δραστικό βαθμό της ακμής και των ουλών που προέρχονται από αυτήν ή προηγούμενες επεμβάσεις
7. Μειώνει την όψη των δυσχρωμιών, κηλίδων ή πανάδων, λευκαίνοντας το δέρμα και κάνοντας το πιο λαμπερό
8. Δημιουργείται καλύτερη ροή της λέμφου και μειώνονται τα οιδήματα

► Μάθετε περισσότερα για τις πανάδες και την αντιμετώπιση τους

Παρενέργειες από δερμοαπόξεση:

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ανώδυνη και χωρίς κίνδυνο και τραύματα θεραπεία ανάπλασης του δέρματος. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί ορισμένες παρενέργειες. Μερικές εξ αυτών έχουν μόνιμα αποτελέσματα και άλλες παροδικά, ωστόσο ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί με την επιλογή ενός εξειδικευμένου πλαστικού χειρούργου.

Δερμοαπόξεση (5)

Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί σε ένα μικρό ποσοστό να εμφανιστούν μελαγχρωματικές βλάβες μετά τη θεραπεία. Τα άτομα με σκούρο, μαύρο ή ασιατικό δέρμα ενδέχεται να εμφανίσουν μόνιμες δυσχρωμίες ή κηλίδες. Αυτός είναι και ένας λόγος που ο γιατρός συνήθως προτείνει μια θεραπεία με λευκαντική κρέμα 20 ημέρες πριν την εφαρμογή της δερμοαπόξεσης.

Επίσης, άτομα που τείνουν να αποκτούν αλλεργικά εξανθήματα και φυσαλίδες από πυρετό ή κρυοπαγήματα, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποια κρίση.

Πολλοί από τους χειρούργους αποφεύγουν την εφαρμογή της δερμοαπόξεσης όταν η ακμή είναι σε ενεργό στάδιο ή υπάρχει σοβαρό έγκαυμα, όπως και όταν ο ασθενής έχει υποβληθεί προηγουμένως σε χημικό πήλινγκ ή ακτινοθεραπεία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να αποφευχθεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος λοίμωξης.

Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια της δερμοαπόξεσης είναι η αλλαγή χρώματος στο δέρμα. Κάποιοι ασθενείς παρατηρούν πως η επιδερμίδα τους γίνεται πιο σκούρα λόγω του ήλιου που εκτίθενται λίγες μέρες ή μήνες μετά την θεραπεία, ενώ άλλοι παρατηρούν να γίνεται ανοιχτότερη.

Παροδικές παρενέργειες είναι η εμφάνιση μικρών λευκών στιγμάτων, τα οποία εξαφανίζονται μόνα τους είτε με τη βοήθεια μια ταινίας απόξεσης ή σαπουνιού. Αν όμως η έκταση αυτού του προβλήματος είναι μεγάλη, ενδέχεται να χρειαστεί και η παρέμβαση του ειδικού για την αφαίρεση τους.

Οι διεσταλμένοι πόροι είναι επίσης μια παροδική παρενέργεια που όμως επανέρχεται στο φυσιολογικό μόλις υποχωρήσει το οίδημα. Το ίδιο ισχύει και με την εμφάνιση ενός ελαφριού ξεφλουδίσματος. Προσοχή όμως, μη προσπαθήσετε να τραβήξετε τις πέτσες γιατί ενδέχεται να προκληθούν κηλίδες.

Τέλος, η πιο σπάνια παρενέργεια της δερμοαπόξεσης είναι η δημιουργία ουλών. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να θεραπευτεί με την βοήθεια εφαρμογής ή ένεσης με στεροειδή φάρμακα που θα κάνουν τις ουλές πιο απαλές.

Αντενδείξεις για δερμοαπόξεση:

Η δερμοαπόξεση δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί σε άτομα που πάσχουν από δερματικές ασθένειες όπως ο λύκος και η ψωρίαση. Επίσης, αντενδείκνυται η εφαρμογή της σε άτομα που κάνουν για χρόνια θεραπείες με κορτιζόνη και άλλα ανάλογα φάρμακα. Τέλος, αν έχει γίνει πρόσφατη χρήση ισοτρετινοίνης και πάλι δεν επιτρέπεται η θεραπεία της δερμοαπόξεσης.

Δερμοαπόξεση (6)

Το κόστος για δερμοαπόξεση:

Η τιμή για την δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή διαμάντι καθορίζεται από τον εκάστοτε γιατρό και από την έκταση του προβλήματος. Υπάρχουν μάλιστα ειδικοί που κάνουν πολύ καλές και συμφέρουσες προσφορές στην δερμοαπόξεση. Επισκεφθείτε λοιπόν το ιατρείο που σας ενδιαφέρει και ενημερωθείτε αρχικά για την θεραπεία που θα χρειαστείτε και στην συνέχεια για την τιμή ή τις προσφορές που υπάρχουν.

Για τον καθαρισμό του προσώπου θα χρειαστείτε 1 συνεδρία, η οποία καλό θα είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 3-4 μήνες. Αν όμως επιθυμείτε να μειώσετε τις πανάδες, τις κηλίδες, τις λεπτές ρυτίδες ή την ακμή θα χρειαστεί να κάνετε ένα πακέτο από 4-6 συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, με μεσοδιάστημα 10-14 ημέρες.

Μια ενδεικτική τιμή για δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους είναι τα 45 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και ιατρεία που ζητούν 50 ευρώ ανά συνεδρία, χωρίς το 2ο στάδιο της θεραπείας, δηλαδή τον πλήρη και βαθύ καθαρισμό των πόρων με ειδικά εργαλεία και 80 ευρώ για την ολική διαδικασία των τριών σταδίων.

Η τιμή για δερμοαπόξεση με διαμάντι ξεκινάει από τα 40 ευρώ ανά συνεδρία.