Τι είναι το χημικό πήλινγκ, πόσο κοστίζει και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χημικό πήλινγκ (1)

Το χημικό πήλινγκ είναι μια μέθοδος ανάπλασης του δέρματος που έχει πολύ βαθιές ρίζες. Η συγκεκριμένη αισθητική θεραπεία του προσώπου, αλλά και του σώματος, ορισμένες φορές εφαρμοζόταν ήδη από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα, την Ρώμη, αλλά και την Αίγυπτο προκειμένου οι γυναίκες να αποκτήσουν λείο, σφριγηλό, λαμπερό και νεανικό δέρμα.

Στις μέρες μας λοιπόν, η μέθοδος του χημικού peeling έχει γίνει πολύ δημοφιλής χάρη στα σχεδόν άμεσα αποτελέσματα της. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών δερματικών προβλημάτων, αλλά και για την ανανέωση της εικόνας μας.

Τι είναι το χημικό πήλινγκ;

Το χημικό πίλινγκ προσώπου βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας, αφαιρώντας την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος που έχει καταστραφεί. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτεται μια νέα υγιής επιδερμίδα απαλλαγμένη από ένα μέρος των ρυτίδων και των ατελειών. Παράλληλα το δέρμα διεγείρεται και παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, επαναφέροντας έτσι την λάμψη και την σφριγηλότητα που είχε χάσει.

Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ενός χημικού διαλύματος που εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα απολεπίζοντας το σιγά σιγά και αφαιρώντας τα νεκρά και κατεστραμμένα κύτταρα που κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή και κουρασμένη.

Το χημικό πήλινγκ έχει τρεις κατηγορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το βάθος και την έκταση του προβλήματος. Το ποιο χημικό διάλυμα θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση το κρίνει ο δερματολόγος. Πρόκειται για μια εξατομικευμένη θεραπεία ανάπλασης της επιδερμίδας που καθορίζεται από τις ανάγκες και τον ειδικό τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς.

Η συγκεκριμένη μέθοδος βαθιάς απολέπισης εφαρμόζεται από τον δερματολόγο και είναι μια πολύ απλή και αποτελεσματική θεραπεία.

Χημικό πήλινγκ (2)

Περιοχές που εφαρμόζεται το χημικό πήλινγκ:

Πέρα από το χημικό πήλινγκ στο πρόσωπο, πολύ συχνή είναι και η εφαρμογή του στο λαιμό και το ντεκολτέ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις χρήσης του χημικού πίλινγκ και στα χέρια, τους ώμους ή τη ράχη.

Πότε χρησιμοποιείται το χημικό πήλινγκ;

Το χημικό peeling χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών δερματικών προβλημάτων. Ποια είναι αυτά;

1. Ανανεώνει την επιδερμίδα μειώνοντας αισθητά τα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει και την φωτογήρανση.

2. Απομακρύνει τις ουλές και τα σημάδια της ροδόχρους ή της κοινής ακμής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση της ενεργούς ακμής.

3. Αντιμετωπίζει τις δυσχρωμίες, τις κηλίδες, τις πανάδες και το μέλασμα.

4. Μειώνει τη λιπαρότητα στο πρόσωπο, μικραίνει του πόρους του δέρματος, το συσφίγγει και του χαρίζει περισσότερη λάμψη.

5. Βοηθάει στην καταπολέμηση των ραγάδων.

6. Ορισμένες φορές μπορεί να εφαρμοστεί και για τη αφαίρεση προκαρκινικών όγκων.

Οι κατηγορίες και τα είδη του χημικού πίλινγκ:

Χημικό πήλινγκ (3)

Τα πιο γνωστα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στο χημικό πήλινγκ είναι:

1. Σαλικυλικό Οξύ
2. Τριχλωροξικό Οξύ (TCA)
3. A-Υδροξυοξέα (AHA)
4. Γλυκολικό Οξύ
5. Αζελαϊκό Οξύ
6. Κοχικό Οξύ
7. Διάλυμα Jessner
8. Μανδελικό Οξύ
9. Φαινόλη

Όλα τα παραπάνω χημικά πίλινγκ είναι πολύ αποτελεσματικά και καθένα τους αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δερματολογικά προβλήματα.

Τα χημικά peeling χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το βάθος στο οποίο διεισδύουν. Υπάρχουν δηλαδή τα επιφανειακά, τα μεσαίου βάθους και τα βαθιά.

Τα επιφανειακά χημικά πήλινγκ δρουν επιδερμικά και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ακμής, της ανομοιόμορφης μελάγχρωσης, των λεπτών ρυτίδων και των ξηρών περιοχών.

Τα μεσαίου βάθους χημικά peeling διεισδύουν μέχρι το άνω μέρος του χορίου, θεραπεύουν τις επιφανειακές ατέλειες, τις λεπτές ρυτίδες και τις δυσχρωμίες (πχ πανάδες) και είναι προτιμότερη στις σκούρες επιδερμίδες.

► Ανακαλύψτε περισσότερα για τις πανάδες και την αντιμετώπιση τους

Τα βαθιά χημικά πίλινγκ είναι τα ισχυρότερα και φτάνουν μέχρι τη βαθύτερη στιβάδα του χορίου. Αντιμετωπίζουν τις έντονες ρυτίδες, τις δερματικές κηλίδες που δημιουργούνται από τον ήλιο ή τη γήρανση, τις ουλές της ακμής και προκαρκινικούς όγκους – νεοπλασίες. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του βαθιού peeling είναι πιο έντονα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος εφαρμογής και μεγαλύτερος χρόνος ανάρρωσης – επούλωσης.

Η διαδικασία του χημικού peeling:

Χημικό πήλινγκ (5)

Πριν την εφαρμογή του χημικού πήλινγκ από τον δερματολόγο θα πρέπει να καθαρίσετε πολύ καλά το πρόσωπο σας με σαπούνι και λοσιόν για να απομακρυνθεί κάθε ίχνος λιπαρότητας. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται το προϊόν του χημικού πίλινγκ που έχει κρίνει ο γιατρός πως χρειάζεστε. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε ένα ήπιο τσούξιμο, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Το αίσθημα αυτό θα υποχωρήσει μόλις ξεκινήσει η φάση της εξουδετέρωσης, η οποία πραγματοποιείται με την εφαρμογή μιας κρέμας ή ενός διαλύματος αντίδοτου στην ενεργό χημική ουσία. Η όλη διαδικασία διαρκεί από 15 λεπτά και μπορεί να φτάσει τις 2 ώρες, ανάλογα με το διάλυμα που θα χρησιμοποιηθεί και την έκταση του προβλήματος.

Από εκεί και πέρα, για τις επόμενες μέρες μετά το χημικό πήλινγκ παρατηρείται ξεφλούδισμα και απολέπιση του δέρματος, τα οποία οδηγούν στην ανάπλαση της επιδερμίδας του προσώπου.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που ο δερματολόγος συνιστά μια προετοιμασία πριν την εφαρμογή του χημικού διαλύματος. Άλλες φορές μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε μια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, ενώ άλλες να εφαρμόσετε κάποια ειδική κρέμα με ρετινοειδή και υδροκινόνη που θα σας προτείνει ο δερματολόγος σας 2-3 εβδομάδες πριν από την θεραπεία.

Η αναισθησία δεν είναι απαραίτητη, αφού μπορεί να αποφευχθεί ο πόνος με την λήψη ενός παυσίπονου ή ηρεμιστικού 1-2 ώρες πριν το χημικό peeling. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις βαθιάς απολέπισης που χρειάζεται να εφαρμοστεί μια τοπική αναισθησία.

Τι πρέπει να κάνετε μετά το χημικό peeling:

Μετά την ανάπλαση της επιδερμίδας με τη μέθοδο του χημικού peeling θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές, έτσι ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

1. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει κάθε βράδυ να απλώνετε στο πρόσωπο σας την κρέμα που σας έχει προτείνει ο δερματολόγος.

Χημικό πήλινγκ (9)
Πριν και μετά το χημικό πήλινγκ

2. Η αντιηλιακή κρέμα είναι απολύτως απαραίτητη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι όταν είστε μέσα στο σπίτι. Θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες και να χρησιμοποιήσετε αυτή που σας έδωσε ο γιατρός. Αν δεν την βρίσκετε, μην αγοράσετε απλά οποιαδήποτε αντιηλιακή κρέμα. Επικοινωνήστε με τον δερματολόγο και ζητήστε του μια εναλλακτική επιλογή.

3. Το ξεφλούδισμα που ακολουθεί μετά το χημικό πήλινγκ είναι αρκετά ενοχλητικό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να τραβήξετε τις πέτσες για να φύγουν πιο γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν πανάδες στα σημεία απ’ όπου τραβήχτηκε η πέτσα. Αν σας ενοχλεί πολύ, πάρτε ένα ψαλιδάκι και κόψτε την.

4. Καλό θα είναι μετά από 7 ημέρες να επισκεφθείτε εκ νέου τον γιατρό για να σας δώσει περισσότερες οδηγίες για την αποθεραπεία.

5. Την πρώτη εβδομάδα μετά το χημικό πίλινγκ προσπαθήστε να μην κάνετε έντονους μορφασμούς (κλάμα, γέλιο, φωνές) για να μην ζαρώσει το δέρμα σας.

6. Κοιμηθείτε αν μπορείτε ανάσκελα, διότι η επαφή της επιδερμίδας με το μαξιλάρι ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς.

7. Όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας, προσπαθήστε να μην φέρετε το πιστολάκι πολύ κοντά στο πρόσωπο σας. Η θερμότητα κοντά στο πρόσωπο θα πρέπει γενικότερα να αποφεύγεται. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξετε πολύ τις σόμπες, το καλοριφέρ, την κουζίνα, αλλά και τον ατμό του σίδερου.

8. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας και όταν πλένετε το πρόσωπο σας μη χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό. Προτιμήστε χλιαρό νερό για το μπάνιο και δροσερό για το πρόσωπο.

9. Για ένα μήνα μετά την εφαρμογή του χημικού peeling θα πρέπει να αποφεύγετε την εφίδρωση. Επίσης, απαγορεύονται ρητά οι μάσκες, οι βαφές μαλλιών, η περμανάντ και η αποτρίχωση με κερί, αποτριχωτικές κρέμες ή ηλεκτρόλυση.

Παρενέργειες από χημικό πήλινγκ:

Χημικό πήλινγκ (8)

Οι συνήθεις παρενέργειες που ακολουθούν την θεραπεία με χημικό πήλινγκ είναι το ξεφλούδισμα, η κοκκινίλα και η ελαφριά αίσθηση καψίματος. Τα συμπτώματα αυτά έχουν τη μορφή ήπιου εγκαύματος, αλλά με ελεγχόμενο βάθος. Η απολέπιση που γίνεται στην επιδερμίδα έχει τη μορφή του ξεφλουδίσματος και μπορεί να διαρκέσει 3-4 ημέρες μετά την εφαρμογή του χημικού peeling.

Στην περίπτωση όμως της βαθιάς απολέπισης με χημικό διάλυμα, ενδέχεται η επιδερμίδα να σκουρύνει λόγω του εγκαύματος και να αρχίσει να ξεφλουδίζει 2-3 μέρες αργότερα.

Η όλη διαδικασία της ανάπλασης της επιδερμίδας με χημικό πίλινγκ μπορεί να διαρκέσει 7-14 ημέρες. Μετά την θεραπεία είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό που σας έχει προτείνει ο δερματολόγος σας.

Πέρα όμως από τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να δημιουργηθεί πρήξιμο ή φυσαλίδες. Κάτι όμως πολύ πιο απρόβλεπτο είναι η εμφάνιση λοίμωξης ή ουλών στο δέρμα.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ειδικά κρεμώδη δερμοκαλλυντικά προϊόντα μετά την εφαρμογή της θεραπείας με χημικό πήλινγκ, οι ειδικοί δηλώνουν πως μπορείτε να εξαλείψετε τις παρενέργειες.

Αντενδείξεις για το χημικό πήλινγκ:

Χημικό πήλινγκ (6)

Το χημικό peeling δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε άτομα με τραυματισμένο δέρμα, ηλιακά εγκαύματα, λοιμώξεις, ενεργή νόσο του δέρματος ή απλό έρπητα με πληγές.

Επίσης, όσοι πάσχουν από ψωρίαση, έκζεμα ή δερματίτιδα, καθώς και οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν δεν ενδείκνυται να κάνουν χημικό πήλινγκ.

Τέλος, για να κάνετε μια θεραπεία με χημικό πήλινγκ δεν πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει ρετινόλη, προϊόντα που περιέχουν ασκορβικό οξύ, συνταγογραφούμενα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, προϊόντα λεύκανσης του δέρματος ή άλλα προϊόντα με βάση τα οξέα τις τελευταίες 48 ώρες.

Πόσο κοστίζει το χημικό peeling;

Χημικό πήλινγκ (4)

Το κόστος για το χημικό πίλινγκ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και λόγω της εξατομικευμένης θεραπείας για κάθε άτομο καθορίζεται από τον δερματολόγο που το εφαρμόζει. Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τιμής παίζει η κατάσταση του δέρματος, το βάθος διείσδυσης και το είδος του χημικού πίλινγκ που θα χρησιμοποιηθεί.

Επισκεφθείτε λοιπόν έναν δερματολόγο για να εκτιμήσει την κατάσταση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία με χημικό peeling. Αφού καθορίζει την μέθοδο αντιμετώπισης των δερματικών προβλημάτων που χρειάζεστε θα σας πληροφορήσει για το κόστος και τις πιθανές προσφορές για χημικό πήλινγκ που διαθέτει.

Μια ενδεικτική τιμή για την φαινόλη που αποτελεί μια μέθοδο βαθιάς χημικής απολέπισης είναι τα 300 ευρώ ανά συνεδρία και διαρκεί 1-2 ώρες για όλο το πρόσωπο. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε σε μικρότερα σημεία και η διάρκεια να είναι της τάξεως των 15 λεπτών.

Από την άλλη μεριά, η ενδεικτική τιμή του χημικού πήλινγκ με τριχλωροξικό οξύ που είναι μεσαίου βάθους είναι 200 ευρώ ανά συνεδρία. Θα χρειαστείτε περίπου 30 λεπτά για να κάνετε το συγκεκριμένο χημικό πίλινγκ σε όλο το πρόσωπο. Ωστόσο, για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, συνήθως χρειάζονται 2-4 συνεδρίες που γίνονται σε διάστημα 1-2 μηνών.

Τέλος, ένα ελαφρύ χημικό peeling όπως τα άλφα-υδροξυοξέα, γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή τα οξέα φρούτων κοστίζει ενδεικτικά 100 ευρώ ανά συνεδρία και διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας θα χρειαστούν 4-6 συνεδρίες που θα εφαρμοστούν ανά δυο εβδομάδες.

Πως μπορείτε να κάνετε χημικό peeling στο σπίτι;

Χημικό πήλινγκ (7)

Το χημικό peeling προσώπου γίνεται συνήθως στο χώρο του δερματολόγου, ωστόσο μπορείτε να κάνετε και μόνη σας στο σπίτι μια πιο ήπια χημική απολέπιση. Χρησιμοποιήστε προϊόντα για χημικό πήλινγκ που θα βρείτε στα φαρμακεία ή φτιάξτε μόνη σας ένα σπιτικό χημικό πήλινγκ με οξέα φρούτων όπως το λεμόνι.

Το κιτρικό οξύ του λεμονιού βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, την λεύκανση του δέρματος και την ανανέωση της επιδερμίδας. Παράλληλα απομακρύνει την περιττή λιπαρότητα και αντιμετωπίζει την ακμή και τα σπυράκια.

Θα χρειαστείτε:
– 1/4 της κούπας φυσικό χυμό λεμονιού
– 1 κούπα πλήρες γιαούρτι

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε τα δυο υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Αν ωστόσο θέλετε να κάνετε πιο ισχυρό το χειροποίητο χημικό πήλινγκ σας, προσθέστε περισσότερο λεμόνι.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το μείγμα σε όλο σας το πρόσωπο και αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά. Έπειτα ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα.

Προσοχή: Η απολέπιση πρέπει να γίνεται με μέτρο για να μην ερεθιστεί το δέρμα. Θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση μεγάλης διάρκειας στον ήλιο μετά από κάθε πήλινγκ και να μην ξεχνάτε την αντιλιακή σας κρέμα όταν βγαίνετε από το σπίτι.

– Διαβάστε επίσης για την δερμοαπόξεση με διαμάντι ή μικροκρυστάλλους, μια από τις πιο γνωστές μεθόδους για ανάπλαση και βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας.