Οι καλύτερες βιταμίνες για λαμπερά και πυκνά μαλλιά με γρήγορη ανάπτυξη

Βιταμίνες για τα μαλλιά (1)

Τα λαμπερά, γερά και όμορφα μαλλιά είναι αποτέλεσμα της σωστής περιποίησης και διατροφής. Επομένως για να αποκτήσετε δυνατά, πυκνά και μακριά μαλλιά δεν αρκεί μόνο να τα φροντίζετε σωστά. Θα πρέπει να εισάγετε στο διατροφικό σας πλάνο τροφές ή συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνες για τα μαλλιά που θα βοηθήσουν στην υγιή και γρήγορη ανάπτυξη τους, αποτρέποντας την τριχόπτωση.

Πρόκειται για βιταμίνες και μέταλλα που είναι ευρέως γνωστά και μπορείτε πολύ εύκολα να λαμβάνετε μέσω καθημερινών τροφών. Μάλιστα πολλές από αυτές τις βιταμίνες για τα μαλλιά είναι ιδανικές τόσο για το δέρμα, όσο και για τα νύχια. Ενδυναμώνουν τα κύτταρα του οργανισμού και ενεργοποιούν τις λειτουργίες του. Βοηθούν τα μαλλιά να μακρύνουν γρήγορα, το δέρμα να παραμείνει λαμπερό και νεανικό, ενώ τα νύχια δυναμώνουν.

Κι επειδή η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που τα μαλλιά πέφτουν, αποδυναμώνονται και λιγοστεύουν, ας δούμε ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για τα μαλλιά και που μπορούμε να τις βρούμε.

Βιταμίνη Α για να μακρύνουν γρήγορα τα μαλλιά:

Πρόκειται για μια από τις απαραίτητες βιταμίνες για τα μαλλιά που βοηθάει στην υγιή ανάπτυξη τους. Έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει την τρίχα, να μειώνει την ξηρότητα και να την προστατεύει από το σπάσιμο, την ψαλίδα και την τριχόπτωση. Προσλαμβάνοντας λοιπόν βιταμίνη Α μπορείτε να έχετε ζωντανά και λαμπερά μαλλιά, αλλά και να τα βοηθήσετε να μακρύνουν γρηγορότερα.

Βιταμίνες για τα μαλλιά (3)

Ειδικότερα, η βιταμίνη Α περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή των απαραίτητων φυσικών ελαίων της τρίχας. Τα συγκεκριμένα έλαια ενυδατώνουν το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και τα μαλλιά. Αυτό είναι κάτι που ναι μεν κάνει τα μαλλιά λιπαρά, αλλά είναι αναγκαίο για να διατηρηθεί λαμπερή και υγιής η τρίχα και το επιθήλιο της, δηλαδή η βάση της. Η μη επαρκής βιταμίνη Α κάνει τα μαλλιά εύθραυστα και προκαλεί ξηρότητα. Αυτό οδηγεί στην πτώση των τριχών και στην αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Από την άλλη μεριά, η υπερκατανάλωση της βιταμίνης Α, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως είναι η μεγάλη ξηροδερμία που ενδεχομένως να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α:

Ζωικής προέλευσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι), το βούτυρο και τα αυγά (συγκεκριμένα ο κρόκος). Βέβαια η βιταμίνη αυτή υπάρχει και στο συκώτι, καθώς και σε κάποια είδη ψαριών.

Επίσης, υπάρχουν και τροφές όπως λαχανικά και φρούτα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Το σπανάκι, το μπρόκολο, το καρότο, οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα, η παπάγια, το μάνγκο και το πεπόνι είναι μερικά εξ αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, το καρότο αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Περιέχει β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α και προλαμβάνει την γήρανση της τρίχας.

Βιοτίνη (γνωστή και ως Βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η), με σημαντικά οφέλη για τα μαλλιά:

Βιταμίνες για τα μαλλιά (2)

Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη της οικογένειας των βιταμινών Β. Είναι γνωστό πως η βιοτίνη βοηθάει τα μαλλιά να μακρύνουν και να παραμείνουν υγιή, ενώ παράλληλα βελτιώνει την υφή της τρίχας και επανορθώνει τα εύθραυστα μαλλιά. Επίσης, χαρίζει πλούσιο όγκο και πυκνά μαλλιά.

Είναι ακόμη μία από τις βιταμίνες για τα μαλλιά που διευκολύνει την ανάπτυξη τους μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων στα κύτταρα.

Βιοτίνη θα βρείτε σε αρκετά τρόφιμα:

Η βιοτίνη περιέχεται σε τροφές όπως τα μανιτάρια, το κουνουπίδι, το αβοκάντο, τα σμέουρα και οι μπανάνες. Εξίσου πλούσια σε βιταμίνη Β7, βιταμίνη Η είναι όμως και τα αυγά, ο σολομός, το φυστικοβούτυρο, αλλά και τα καρύδια – αμύγδαλα. Τέλος, βιοτίνη περιέχουν επίσης το πολύσπορο ψωμί, η μαγιά, το συκώτι, το χοιρινό και το cheddar.

Φυλλικό ή φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), για λαμπερά και πυκνά μαλλιά:

Μια ακόμη από τις βιταμίνες της ομάδας Β που είναι ιδανική για υγιή, λαμπερά και πυκνά μαλλιά είναι το φολικό οξύ. Έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζει τα κύτταρα, να ενυδατώνει την τρίχα και να αποτρέπει το γκριζάρισμα της.

Πρόκειται για μια βιταμίνη που περιέχεται σε ικανοποιητική ποσότητα στα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες της ομάδας Β. Αν όμως δεν παίρνετε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, μπορείτε να λάβετε φολικό όξυ από το φαγητό σας.

Τροφές με φολικό οξύ:

Καταναλώστε λοιπόν δημητριακά με φολικό οξύ, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, παντζάρια και καρότα. Επίσης, πλούσια σε φολικό οξύ είναι και τα όσπρια όπως φασόλια, φακές, αλλά και ο αρακάς, οι μπάμιες, το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή.

Βιταμίνη Β12 για ταχεία και υγιή ανάπτυξη των μαλλιών:

Βιταμίνες για τα μαλλιά (4)

Μια ακόμη από τις βασικές και ευεργετικές βιταμίνες για τα μαλλιά είναι και η Β12, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια με την βιοτίνη. Πρόκειται για μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για την μεταφορά του οξυγόνου και του αίματος στον θύλακα της τρίχας. Αυτή η διαδικασία βοηθάει στην ταχεία ανάπτυξη της τρίχας και κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν γρηγορότερα.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών, αλλά και το σίδηρο του οργανισμού.

Βιταμίνη Β12 θα βρείτε:

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε Β12 είναι αρκετές. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα, γιαούρτι, ορός γάλακτος), τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί είναι μερικές από αυτές. Επίσης, Β12 περιέχουν το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα οστρακοειδή, όπως και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη C με ευεργετικές ιδιότητες για τα μαλλιά:

Βιταμίνες για τα μαλλιά (7)

Οι τρίχες αποτελούνται από μια βασική πρωτεΐνη, το λεγόμενο κολλαγόνο, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους. Η βιταμίνη C συμμετέχει στην ομαλή παραγωγή του κολλαγόνου και διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό της τρίχας αποτρέποντας την αφυδάτωση της που μπορεί να κάνει τα μαλλιά να πέσουν. Επίσης, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την πρόωρη γήρανση και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και λαμπερά, θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά την απαραίτητη βιταμίνη C. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με τη διατροφή σας, είτε λαμβάνοντας ειδικά συμπληρώματα με βιταμίνες για τα μαλλιά.

Γνωστές πηγές βιταμίνης C:

Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), οι φράουλες, το ακτινίδιο, το γκουάβα και η παπάγια. Αντίστοιχα, τα λαχανικά που έχουν βιταμίνη C είναι οι πιπεριές (κυρίως κίτρινες – κόκκινες), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σέλινο, ο μαϊντανός και τα λαχανάκια Bρυξελλών.

Βιταμίνη Ε με πολλαπλά οφέλη στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια:

Βιταμίνες για τα μαλλιά (5)

Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ικανότητες στην ομορφιά. Ενισχύει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση, η οποία βοηθά στην δημιουργία και την επανόρθωση των ιστών.

Πρόκειται για μια ακόμη από τις καλύτερες βιταμίνες για τα μαλλιά, που καθυστερεί την «γήρανση» τους και δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, προστατεύει την τρίχα από την αφυδάτωση, κλειδώνοντας την υγρασία στο εσωτερικό της.

Η βιταμίνη Ε όμως δεν περιορίζει την ευεργετική της δράση στην τρίχα, αφού διατηρεί υγιές και το τριχωτό της κεφαλής. Παράλληλα ενισχύει και την κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι, κάνοντας τα μαλλιά να μακρύνουν γρηγορότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση της βιταμίνης Ε ενισχύεται όταν συνδυαστεί με την C.

Τρόφιμα που περιέχουν Βιταμίνη Ε:

Προκειμένου να αυξήσετε μέσω της διατροφής την βιταμίνη Ε που υπάρχει στον οργανισμό σας, φροντίστε να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσπορους), φυτικά έλαια, νιφάδες βρώμης, σιτάρι, αλλά και σπανάκι, ψάρια και αποξηραμένα βότανα.

Μέταλλα που βοηθούν τα μαλλιά να μακρύνουν:

Πέρα από τις σημαντικές βιταμίνες για τα μαλλιά, υπάρχουν μέταλλα που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη τους και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Άλλωστε είναι γνωστό πως η έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια μαλλιών και να μειώσει το ρυθμό που μακραίνουν.

Βιταμίνες για τα μαλλιά (6)

Σίδηρος: Πρόκειται για ένα μέταλλο που η έλλειψη του προκαλεί αναιμία στον οργανισμό, γεγονός που κάνει τα μαλλιά να πέφτουν. Επίσης, μικρό ποσοστό σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να κάνει τα μαλλιά λεπτά, αδύναμα, ξηρά και θαμπά. Αυτό συμβαίνει διότι ο σίδηρος βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα. Ενισχύστε λοιπόν τον οργανισμό σας με σίδηρο καταναλώνοντας συκώτι, κόκκινο κρέας, πουλερικά και αυγά. Πλούσια σε σίδηρο είναι όμως και το σπανάκι, τα βερίκοκα, οι σταφίδες και οι φακές. Αν θέλετε να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου, τότε συνδυάστε τις τροφές αυτές με άλλες πλούσιες σε βιταμίνη C.

Ψευδάργυρος: Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο που η έλλειψη του προκαλεί πτώση των μαλλιών και το γκριζάρισμα της τρίχας. Αυτό συμβαίνει διότι ο ψευδάργυρος τείνει να διατηρήσει μια ισορροπία στις ορμόνες του οργανισμού, μειώνοντας την τριχόπτωση. Επίσης, είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της τρίχας, δηλαδή της κερατίνης. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι κυρίως τα θαλασσινά, όπως τα μύδια και το κόκκινο κρέας, π.χ. μοσχάρι. Μπορείτε όμως να τον λάβετε τρώγοντας σπανάκι, καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, ρεβίθια και γιαούρτι.

Μαγνήσιο: Μιας και το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στην σωστή λειτουργία των αδένων, γεγονός που συνεπάγεται και την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η πιο απλή δυσλειτουργία είναι ο αργός ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας, κάτι που δεν θα σας βοηθήσει στο να μακρύνετε γρήγορα και εύκολα τα μαλλιά σας. Φροντίστε λοιπόν να διατηρείτε το μαγνήσιο του οργανισμού σας στα φυσιολογικά επίπεδα καταναλώνοντας σολομό, καρύδια, ακατέργαστο ρύζι και σπόρους.