Ευρυαγγείες και κιρσοί στα πόδια: Φυσική αντιμετώπιση ή laser για την φλεβίτιδα

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (1)

Οι ευρυαγγείες προκαλούνται όταν τα τριχοειδή αγγεία, δηλαδή οι μικρές φλέβες, σπάνε δημιουργώντας έτσι μια όψη αραχνοειδούς πλέγματος με μπλε και κόκκινες γραμμές. Εμφανίζονται κοντά στην επιφάνεια κυρίως στα πόδια. Βέβαια, υπάρχει πιθανότητα να δούμε ευρυαγγείες και στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος.

Δεν αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά καλό θα είναι να αντιμετωπίζονται σχετικά έγκαιρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η μετατροπή τους σε κιρσούς, μια πιο σοβαρή μορφή φλεβικής ανεπάρκειας, είτε σε ακόμη πιο σοβαρές μορφές φλεβίτιδας με φλεγμονές, δερματικές αλλοιώσεις και μελάγχρωση του δέρματος. Επίσης, οι κιρσοί πέρα από τα ενοχλητικά συμπτώματα που ενδέχεται να τους συνοδεύουν, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Κάποιες εξ αυτών δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, όπως για παράδειγμα οι θρομβώσεις.

Οι ευρυαγγείες μπορούν να συνυπάρχουν με τους κιρσούς (πιο διογκωμένες φλέβες στα κάτω άκρα), οι οποίοι ενδέχεται να μην είναι ορατοί με την πρώτη ματιά. Γι’ αυτόν τον λόγο, πριν ο αγγειολόγος προτείνει την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης του προβλήματος, οφείλει να εξετάσει πολύ καλά την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό γίνεται με ένα υπερηχογράφημα τύπου τρίπλεξ ή ντόπλερ.

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (5)

Αν διαπιστωθεί κακή λειτουργία των βαλβίδων των φλεβών που έχουν προκαλέσει κιρσούς, τότε ο ιατρός θα προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν οι βαλβίδες των φλεβών δυσλειτουργούν, γίνεται παλινδρόμηση του αίματος προς τα πόδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πηγαίνει το αίμα στην καρδιά και να παραμένει στις φλέβες. Μένοντας εκεί διογκώνει τη φλέβα και δημιουργούνται οι κιρσοί, οι οποίοι προκαλούν αυξημένη φλεβική πίεση.

Σε ποια αίτια οφείλονται οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

Η φλεβίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί είναι:

  • Ορθοστασία
  • Παχυσαρκία
  • Σωματική αδράνεια
  • Κληρονομικότητα
  • Ανωμαλίες στην πήξη αίματος – Θρομβοφιλία
  • Εγκυμοσύνη
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Αντισυλληπτικά χάπια
  • Κάπνισμα
  • Τραυματισμοί
  • Έλλειψη βιταμινών
  • Δερματολογικά προβλήματα (πχ. ροδόχρους ακμή)
  • Φλεβική ανεπάρκεια
  • Κίρρωση ήπατος
  • Καρκίνος

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (2)

Συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί

Όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, η φλεβική ανεπάρκεια έχει τρία βασικά στάδια. Σύμφωνα με τους ιατρούς αρχικά εμφανίζονται οι ευρυαγγείες, οι οποίες φαίνονται ως ένα αραχνοειδές πλέγμα με μπλε και κόκκινες γραμμές. Οι ευρυαγγείες στην συνέχεια γίνονται κιρσοί και είναι πιο διογκωμένες φλέβες και τέλος δημιουργείται είναι ένα πιο εκτεταμένο πρόβλημα που συνδέεται με οίδημα. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί σε αυτό το στάδιο, ενδέχεται να προχωρήσει σε πιο σοβαρές μορφές με δερματικές αλλοιώσεις και μελάγχρωση του δέρματος.

Τα πιο συχνά συμπτώματα των ευρυαγγειών είναι:

  • Κνησμός
  • Ήπιος πόνος
  • Αίσθημα βάρους
  • Κάψιμο
  • Τσιμπήματα
  • Κόπωση
  • Κράμπες
  • Δυσφορία

Επιπλέον από τα παραπάνω συμπτώματα οι κιρσοί από φλεβίτιδα εμφανίζουν:

  • Πρήξιμο
  • Διόγκωση φλεβών με εξογκώματα
  • Ανοιχτές πληγές ή αιμορραγία μετά από μικρό χτύπημα.
  • Αλλοιώσεις του δέρματος (πχ αλλαγή χρώματος, ξηρότητα, φλεγμονή, φολίδες)

Σε περίπτωση φλεγμονής μπορεί να παρουσιαστεί θερμότητα στην περιοχή, αλλά και πυρετός.

Αντιμετώπιση φλεβίτιδας – Θεραπεία για κιρσούς και ευρυαγγείες

Η αντιμετώπιση όλων των σταδίων της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να γίνει τόσο με αλλαγή στον τρόπο ζωής, υιοθετώντας ένα υγιεινό πρόγραμμα, όσο και με φυσικούς ή επεμβατικούς τρόπους. Ανακαλύψτε κάποιες βασικές συμβουλές, ενδεικτικούς φυσικούς τρόπους θεραπείας, αλλά και ποιες είναι οι επεμβάσεις που υπάρχουν παρακάτω.

Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση:

Τα μυστικά που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την φλεβική ανεπάρκεια, ή εφόσον έχει ήδη εμφανιστεί να περιορίσετε τον ρυθμό ανάπτυξης της και να μειώσετε τον πόνο.

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (3)

  • Μην στέκεστε για πολύ ώρα όρθια, αλλά ούτε και καθιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φροντίστε να κάνετε διάλειμμα από την ορθοστασία όποτε είναι εφικτό ή αντίστοιχα να σηκώνεστε συχνά για λίγο περπάτημα. Βοηθάει επίσης και η ανύψωση των ποδιών όταν είστε καθιστή προκειμένου να ξεκουράζονται.
  • Βάλτε τα πόδια σας 5-10 εκατοστά πιο ψηλά από το σημείο της καρδιάς για 10 λεπτά τουλάχιστον, έτσι ώστε να ξεκουραστούν. Ακόμη καλύτερα, κοιμηθείτε με τα πόδια λίγο ψηλά.
  • Κάντε ένα κρύο ποδόλουτρο. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα πόδια.
  • Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Περιορίστε τις κονσέρβες, τα επεξεργασμένα φαγητά, την μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αλατιού, ζυμαρικών και λευκού ψωμιού. Εντάξτε στο διατροφικό σας πλάνο τις φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Προσέξτε την παχυσαρκία και προσπαθήστε να χάσετε τα περιττά κιλά, εφόσον υπάρχουν.
  • Μην φοράτε στενά ρούχα, που σας πιέζουν και δυσκολεύουν τις κινήσεις σας. Ειδικά παντελόνια και φούστες που είναι στενά στη μέση, τα πόδια και την ευαίσθητη περιοχή.
  • Προτιμήστε ίσια ή με μικρό τακούνι παπούτσια και αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα για συχνή και πολύωρη χρήση.
  • Αποφύγετε το σταύρωμα των ποδιών, διότι πιέζονται οι φλέβες.
  • Βάλτε την γυμναστική στην καθημερινότητα σας. Περπάτημα, κολύμβηση ή στατικό ποδήλατο είναι ασκήσεις που βελτιώνουν την ροή του αίματος στις φλέβες. Καλό θα είναι όμως να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα σας δώσει το κατάλληλο πρόγραμμα για το πρόβλημα σας.
  • Μην κάνετε ζεστά μπάνια και πολύωρη ηλιοθεραπεία. Η αυξημένη ζέστη στα πόδια επιβραδύνει τη φλεβική ροή.
  • Αν έχετε κιρσούς, αποφύγετε τα αντισυλληπτικά χάπια.
  • Φορέστε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.
  • Μετά από σύσταση του αγγειολόγου σας, χρησιμοποιήστε φαρμακευτική αγωγή ή κρέμες για τη φλεβίτιδα, τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς, όπως η remescar.

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (4)

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για κιρσούς και ευρυαγγείες

Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, η φύση είναι ένας μεγάλος σύμμαχος για την υγεία και την ομορφιά μιας γυναίκας. Ανακαλύψτε λοιπόν τις ευεργετικές ιδιότητες των φυσικών υλικών στην θεραπεία της φλεβίτιδας.

Μηλόξυδο για φλεβίτιδα

Το μηλόξυδο δεν είναι μόνο ένα φυσικό προϊόν καθαρισμού, αλλά έχει την ικανότητα να ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και να αποτρέπει τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς. Η εφαρμογή του στο σώμα, αλλά και η κατανάλωση του μπορεί να απομακρύνει το πρήξιμο και την αίσθηση βάρους.

Δοκιμάστε λοιπόν να κάνετε μια καθημερινή θεραπεία με μηλόξυδο για μερικούς μήνες. Απλώστε το αδιάλυτο κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, αλλά και κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, στα σημεία όπου υπάρχουν ευρυαγγείες ή κιρσοί και δείτε τα αποτελέσματα.

Εναλλακτικά πιείτε το διαλυμένο σε νερό 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 1 μήνα. Πιο συγκεκριμένα, αραιώστε 2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο σε 1 ποτήρι νερό.

Θεραπεία φλεβίτιδας, κιρσών και ευρυαγγειών με βότανο αγριοκαστανιάς

Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή φυσική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας. Η αγριοκαστανιά περιέχει την εσκίνη, ένα συστατικό ιδανικό για την καλή κυκλοφορία του αίματος. Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και την ελαστικότητα τους, μπλοκάροντας τα ένζυμα που τα καταστρέφουν και προκαλούν την φλεβίτιδα. Αποτρέπει το πρήξιμο, την αίσθηση βάρους, την κατακράτηση υγρών και μειώνει τον πόνο και τις κράμπες. Μπορείτε να την βρείτε τόσο σε μορφή τζελ αλοιφής, όσο και σε εκχύλισμα ή συμπλήρωμα διατροφής.

Το ιπποκάστανο, όπως αλλιώς λέγεται, ως συμπλήρωμα διατροφής έχει τη μορφή κάψουλας. Πάρτε ένα χάπι με το πρωινό και ένα το βράδυ για να ηρεμήσετε από τις κράμπες και τους πόνους που προκαλούν οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες.

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (6)

Φυσική αντιμετώπιση με αλόη

Η αλόη είναι ευρέως γνωστή για τις ευεργετικές τις ιδιότητες στο δέρμα και την υγεία γενικότερα. Η εφαρμογή τζελ αλόης στις προβληματικές περιοχές με απαλό μασάζ και μαλάξεις, ανακουφίζει από το πρήξιμο και δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς και χαλάρωσης.

Θεραπεία με βότανα για ευρυαγγείες και κιρσούς στα πόδια

Αμαμηλίδα: Το βότανο της περιορίζει τα συμπτώματα των κιρσών και των ευρυαγγειών, αφού ενδυναμώνει τις φλέβες. Κάντε μια θεραπεία με κομπρέσες από εκχύλισμα αμαμηλίδας 2-3 φορές την ημέρα για ένα διάστημα 1-2 μηνών. Εναλλακτικά, κάντε καθημερινά ένα 15λεπτο μούλιασμα των ποδιών σας στη μπανιέρα με χλιαρό προς κρύο νερό και 10-20 σταγόνες από το εκχύλισμα αμαμηλίδας για 1-2 μήνες. Μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε με καθαρό νερό τα πόδια σας μετά τη θεραπεία και να τα σκουπίσετε πολύ καλά.

Κατιφές: Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή ενισχύουν την παραγωγή κολαγόνου και την ανάπλαση των κυττάρων, βελτιώνοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας τα συμπτώματα. Η θεραπεία για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες με κατιφέ είναι η εξής: Φτιάξτε ένα διάλυμα, βράζοντας 4 κούπες νερό και 1 κούπα άνθη κατιφέ. Βρέξτε ένα βαμβακερό ύφασμα με το διάλυμα και κάντε με αυτό κομπρέσες στις πάσχουσες περιοχές, αφήνοντας το να σταθεί μέχρι να κρυώσει. Κάντε καθημερινά αρκετές φορές την συγκεκριμένη θεραπεία για μερικούς μήνες.

Λαγομηλιά (ρούσκος): Έχει θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δρουν ενάντια στην φλεβίτιδα. Η πλούσια περιεκτικότητα του θαμνώδους αυτού φυτού σε ρουσκογενίνες ενισχύουν τα τοιχώματα των φλεβών και την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η λαγομηλιά αντιμετωπίζει την δυσφορία και τον πόνο που προκαλούν οι κιρσοί. Μπορείτε να κάνετε μια θεραπεία με συμπλήρωμα διατροφής ρούσκου, παίρνοντας 3 χάπια την ημέρα. Προσοχή όμως, τα άτομα που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή είναι υπερτασικά θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν την εν λόγω θεραπεία.

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (7)

Φυσική αντιμετώπιση με πιπέρι καγιέν

Το κόκκινο καυτερό πιπέρι καγιέν ενισχύει το κυκλοφορικό και ανακουφίζει από τον πόνο των πρησμένων ποδιών λόγω κιρσών. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C και η πόση του ως διάλυμα με νερό μπορεί να απαλύνει το πρόβλημα της φλεβίτιδας ή να το προλάβει. Απλά πίνετε καθημερινά για διάστημα 1-2 μηνών μια κούπα με ζεστό νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν.

Θεραπεία κιρσών με ελαιόλαδο

Κάνοντας μασάζ με ελαιόλαδο στις προβληματικές περιοχές, μπορεί να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος και να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή.

Δημιουργήστε λοιπόν ένα μείγμα από ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε σε ίδια αναλογία και ζεστάνετε το ελαφρώς. Εφαρμόστε το μείγμα με μασάζ στα σημεία που σας ενδιαφέρει δυο φορές καθημερινά για ένα διάστημα 1-2 μηνών.

Επεμβατική αντιμετώπιση για κιρσούς και ευρυαγγείες στα πόδια

Σε περίπτωση που η αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, προχωράμε σε άλλες μεθόδους τις οποίες εφαρμόζει ο αγγειολόγος. Πρόκειται για θεραπευτικές παρεμβάσεις που δεν έχουν χρόνο αποκατάστασης και έτσι ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις δραστηριότητες του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μέθοδοι θεραπείας αυτές καταπολεμούν το πρόβλημα που έχει ήδη δημιουργηθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να σπάσουν εκ νέου άλλα τριχοειδή αγγεία και να εμφανιστούν και πάλι ευρυαγγείες ή κιρσοί σε διαφορετικά σημεία του σώματος, ειδικά εφόσον δεν υπάρχει πρόληψη για την επανεμφάνιση τους.

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (9)

Σκληροθεραπεία: Πρόκειται για μια αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών και κιρσών στο ιατρείο. Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας εκχέεται στα σημεία όπου έχει εμφανιστεί το πρόβλημα μια σκληρυντική ουσία σε μορφή διαλύματος ή αφρού. Η ουσία αυτή κλείνει τις διογκωμένες φλέβες και εκτρέπει την κυκλοφορία του αίματος από υγιείς φλέβες. Είναι σημαντικό η εφαρμογή να γίνεται από ειδικούς, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές. Επίσης μετά την θεραπεία, ενδέχεται να χρειαστεί να φορέσετε για 2-3 μέρες ένα ειδικό ελαστικό καλσόν. Το κόστος της θεραπείας ενδεικτικά κυμαίνεται από 300 μέχρι 1000 ευρώ ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Σαφηνεκτομή: Αυτή η χειρουργικού τύπου αντιμετώπιση των ευρυαγγειών και των κιρσών είναι καλά δοκιμασμένη. Αφήνει ελάχιστα σημάδια και πραγματοποιεί αφαίρεση των κιρσών μέσα από μικροσκοπικές τομές στο δέρμα, που δημιουργούνται μετά από τοπική συνήθως αναισθησία.

Λέιζερ: Η θεραπεία με laser για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες είναι αναίμακτη, ελάχιστα επεμβατική και γίνεται με τοπική αναισθησία. Σε αντίθεση με την σκληροθεραπεία, η αντιμετώπιση της φλεβίτιδας με λέιζερ πραγματοποιείται μόνο σε πολύ μικρά αγγεία. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να συνδυάσετε τις δυο μεθόδους. Κατά τη θεραπεία με laser μια οπτική ίνα θερμαίνει το τοίχωμα της φλέβας, το συρρικνώνει και τη σφραγίζει. Έτσι το αίμα δεν κυκλοφορεί μέσα από την πάσχουσα φλέβα και εκτρέπεται προς άλλες υγιείς. Η θεραπεία της φλεβίτιδας με λέιζερ κοστίζει ενδεικτικά από 1000 έως 3000 ευρώ ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Ενδοσκοπική θεραπεία: Μέσα από μικρές τομές εισάγεται ένα ενδοσκόπιο με μικροσκοπική κάμερα και καθοδηγεί τον γιατρό στην αντιμετώπιση των προβληματικών φλεβών. Είναι μια θεραπεία φλεβικής ανεπάρκειας ιδανική για κιρσούς με δερματικά έλκη.

Θεραπεία RFA (Radiofrequency Ablation): Αντιμετωπίζει τη φλεβίτιδα με την εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων, προκαλώντας βλάβη στα σημεία φλεβικής ανεπάρκειας με τη θερμότητα που εκπέμπουν. Η επέμβαση γίνεται χωρίς καμία τομή, συνήθως με τοπική αναισθησία, κάτω από υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Φλεβίτιδα, ευρυαγγείες & κιρσοί (8)

Ευρυαγγείες προσώπου

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι σπάνια αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας. Έχουν συνήθως κόκκινο χρώμα και πρόκειται για μικρής διαμέτρου σπασμένα αγγεία.

Σε περίπτωση που οι φυσικοί τρόποι ή οι ειδικές κρέμες για ευρυαγγείες στο πρόσωπο δεν αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα σας, η αντιμετώπιση τους μπορεί να γίνει με λέιζερ. Θα χρειαστούν συνήθως 1-2 συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Προκειμένου να μην εμφανιστούν καφέ κηλίδες και πανάδες στο πρόσωπο, μετά το τέλος κάθε συνεδρίας συνίσταται να βάζετε αντιηλιακή κρέμα προσώπου. Για τον ίδιο λόγο, είναι προτιμότερο η θεραπεία με laser για τις ευρυαγγείες στο πρόσωπο να γίνεται το Χειμώνα, όπου η ηλιοφάνεια είναι λιγότερη.

Δείτε κάποιες φυσικές μάσκες για ευρυαγγείες προσώπου που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι.