Λιπαρά μαλλιά: Αντιμετώπιση και tips για να περιορίσετε τη λιπαρότητα

Λιπαρά μαλλιά (1)

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων διαθέτουν λιπαρά μαλλιά, τα οποία τείνουν να θαμπώνουν, να λαδώνουν και να φαίνονται απεριποίητα. Πρόκειται για μια κατάσταση που για κάποιους θεωρείται ένα σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει λύση για να περιορίσετε ή να εξαλείψετε τη λιπαρότητα. Για την αντιμετώπιση της ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε τον λόγο που τα μαλλιά σας είναι λιπαρά. Αφού αναγνωρίσετε την αιτία, οι συμβουλές και τα γιατροσόφια που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε την λιπαρότητα μαλλιών.

Πρόκειται για απλά μυστικά και συνήθειες που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα σας!

Γιατί έχω λιπαρά μαλλιά;

Η λιπαρότητα είναι μια φυσική διαδικασία που οφείλεται στην δημιουργία του σμήγματος, δηλαδή των φυσικών ελαίων που αποφράσσουν τις ρίζες. Έχει ως σκοπό την προστασία της τρίχας από το σπάσιμο, κάνοντας την εύκαμπτη, αλλά και τη διατήρηση του τριχωτού της κεφαλής σε καλή κατάσταση. Χάρη σε αυτή τα μαλλιά φαίνονται μαλακά, λαμπερά και υγιή. Όταν όμως η παραγωγή του σμήγματος είναι αυξημένη δημιουργείται μεγάλη λιπαρότητα και κάνει τα μαλλιά λαδωμένα και απεριποίητα.

Πιο συγκεκριμένα, όλο μας το σώμα εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα είναι γεμάτο πόρους που συνδέονται με τους σμηγματογόνους αδένες. Η μεγαλύτερη πυκνότητα τους όμως βρίσκεται στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής.

Αν και η παραγωγή των φυσικών ελαίων είναι κάτι απαραίτητο για τον οργανισμό, πολλές φορές υπάρχει υπερβολική έκκριση. Αυτή μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε λαδωμένα μαλλιά, κάτι που είναι αρκετά ενοχλητικό, αλλά και σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως τριχόπτωση και πιτυρίδα. Γι’ αυτό το λόγο, το σημαντικότερο είναι να ανακαλύψουμε την αιτία που προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος από το φυσιολογικό και να την αντιμετωπίσουμε.

Τι προκαλεί την υπερβολική έκκριση σμήγματος που οδηγεί στα λιπαρά μαλλιά;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν λιπαρότητα στα μαλλιά. Ας δούμε λοιπόν τα πιο συχνά αίτια.

Τύπος μαλλιών: Αν έχετε λεπτά μαλλιά, η επιφάνεια της τρίχας είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα το σμήγμα να μην απορροφάται γρήγορα και να ταξιδεύει προς τις άκρες προκαλώντας μεγάλη λιπαρότητα στα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για τα ίσια. Πάντα η ευθεία είναι ο πιο σύντομος δρόμος. Αυτό σημαίνει πως τα έλαια ταξιδεύουν γρηγορότερα. Αντίθετα, τα πολύ σγουρά μαλλιά τείνουν να παγιδεύουν το σμήγμα στις ρίζες, κάνοντας τις να φαίνονται λαδωμένες. Επομένως, οι ανάλαφρες μπούκλες και τα σπαστά μαλλιά είναι καλύτερη επιλογή.

Κληρονομικότητα: Τα γονίδια μεταφέρονται από τους γονείς στα παιδιά. Επομένως, αν έστω ένας από αυτούς έχει λιπαρά μαλλιά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε κι εσείς.

Ορμονικές διαταραχές: Κατά την περίοδο, την ωορρηξία, την εγκυμοσύνη, την εφηβεία (πχ λόγω ακμής) και την εμμηνόπαυση ο οργανισμός έχει πολλές ορμονικές διαταραχές. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τις περιόδους με μεγάλο στρες, όπως και με την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή κάποιων άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στην αύξηση της λιπαρότητας.

Δερματικές παθήσεις: Το έκζεμα, η ψωρίαση, αλλά και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι παθήσεις του δέρματος που μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο σε λιπαρά μαλλιά, αλλά και σε πιτυρίδα.

Εξωτερικοί παράγοντες: Μερικά ακόμη αίτια για την λιπαρότητα στα μαλλιά είναι ο καιρός, η ατμοσφαιρική μόλυνση και η υπερβολική χρήση προϊόντων styling. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το σώμα, αλλά και το κεφάλι να ιδρώνει και η υγρασία ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες.

Λιπαρά μαλλιά (8)

Συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των λιπαρών μαλλιών

Πέρα από τα παραπάνω αίτια που οδηγούν στα λιπαρά μαλλιά, υπάρχουν μερικές καθημερινές συνήθειες που προκαλούν λιπαρότητα στο τριχωτό της κεφαλής. Όπως θα δείτε, κάποια λάθη που ενδέχεται να κάνετε άθελα σας είναι επιβαρυντικά για την όψη των μαλλιών σας.

Αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο

Αν πιστεύετε πως λούζοντας καθημερινά τα μαλλιά σας, διατηρώντας τα «καθαρά» αποφεύγετε την δημιουργία λιπαρότητας, κάνετε μεγάλο λάθος. Αντιθέτως, συμβάλλετε περισσότερο στο να γίνουν λιπαρά, με αποτέλεσμα να λαδώνουν γρήγορα.

Το καθημερινό λούσιμο απομακρύνει από την τρίχα τα φυσικά έλαια που θα την προστατεύσουν και θα την κάνουν πιο δυνατή και υγιή. Έτσι, τα μαλλιά γίνονται πιο εύθραυστα και ευαίσθητα. Επίσης, το μασάζ που κάνουμε στο τριχωτό της κεφαλής κατά τη διάρκεια του λουσίματος, αλλά και η απομάκρυνση της λιπαρότητας τείνουν να ενεργοποιούν τους σμηγματογόνους αδένες. Αυτοί με τη σειρά τους εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα.

Προσπαθήστε λοιπόν να λούζεστε το πολύ μέρα παρά μέρα. Αν μπορείτε και πιο αραιά, δηλαδή κάθε 3 μέρες, ακόμη καλύτερα. Μάλιστα οι ειδικοί προτείνουν να λούζουμε τα λιπαρά μαλλιά μας 2-3 φορές την εβδομάδα με ένα ειδικό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά. Αυτό θα περιορίζει την λιπαρότητα, χαρίζοντας τους πλούσιο όγκο.

Επίσης, αν έχετε πολύ λιπαρά μαλλιά, λουστείτε εφαρμόζοντας πρώτα το σαμπουάν σε στεγνά μαλλιά και ξεπλύντε το μετά από 2-3 λεπτά. Μετά συνεχίστε κανονικά το λούσιμο με το δεύτερο χέρι και το μαλακτικό στις άκρες των μαλλιών σας.

Σε περίπτωση που η εργασία σας απαιτεί να είστε πάντα καλοχτενισμένη, επενδύστε σε ένα ξηρό σαμπουάν. Εναλλακτικά, δοκιμάστε χτενίσματα που κρύβουν τα λιπαρά και λαδωμένα μαλλιά, όπως είναι οι πλεξούδες. Ακόμη και μια αλλαγή της χωρίστρας μπορεί να κάνει την διαφορά.

Λιπαρά μαλλιά (4)

Προτιμήστε το πρωινό λούσιμο

Κατά τις βραδινές ώρες οι σμηγματογόνοι αδένες είναι πολύ ενεργοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λούσιμο των λιπαρών μαλλιών εκείνη τη στιγμή να αποδώσει μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος. Αντίθετα το πρωί οι εν λόγω αδένες είναι πιο ανενεργοί.

Και προσοχή, μην ξεχνάτε πως το έντονο τρίψιμο στις ρίζες των μαλλιών κατά το λούσιμο, μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τους σμηγματογόνους αδένες. Έτσι, αυξάνεται και η λιπαρότητα.

Δείτε αναλυτικότερα ορισμένα σημαντικά tips για σωστό λούσιμο μαλλιών που χαρίζει λάμψη και διάρκεια.

Αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού στο λούσιμο των μαλλιών σας

Το ζεστό νερό δεν ανοίγει μόνο τα λέπια της τρίχας ώστε να εισχωρήσουν βαθειά όλες οι ευεργετικές ουσίες μιας μάσκας μαλλιών, αλλά ενεργοποιεί και τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος που οδηγεί στα λιπαρά μαλλιά.

Γι’ αυτό το λόγο, προτιμήστε να λούζεστε με χλιαρό προς κρύο νερό. Έτσι κλείνουν τα λέπια της τρίχας, αλλά και οι πόροι του δέρματος, περιορίζοντας την έκκριση των φυσικών ελαίων. Επίσης, τα κλειστά λέπια κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και δημιουργούν μια πρώτη ασπίδα ενάντια στην καταστροφική θερμότητα των εργαλείων styling.

Εφαρμόστε σωστά την κρέμα μαλλιών ή το μαλακτικό

Αποφύγετε τη χρήση βαριών conditioner που τείνουν να κάνουν την τρίχα να δείχνει πιο επίπεδη και λαδωμένη, αφού την τραβούν προς τα κάτω λόγω του βάρους που της προσθέτουν. Αντ’ αυτού επιλέξτε ένα ελαφρύ μαλακτικό. Εφαρμόστε το στις άκρες και αποφύγετε τις ρίζες. Τέλος, φροντίστε να το ξεπλύνετε πάρα πολύ καλά, τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα. Τυχόν υπολείμματα condiotioner στα μαλλιά θα οδηγήσουν στην γρήγορη και ανεπιθύμητη λιπαρότητα.

Επίσης, η εφαρμογή του μαλακτικού στις ρίζες δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την συσσώρευση βρωμιάς και το φράξιμο των πόρων, οδηγώντας έτσι σε λιπαρά και λαδωμένα μαλλιά.

Ένα ακόμη μυστικό για να αντιμετωπίσετε τα λιπαρά μαλλιά εξαιτίας του conditioner είναι η αντίστροφη χρήση των προϊόντων. Τι σημαίνει αυτό; Εφαρμόζοντας πρώτα το μαλακτικό και στη συνέχεια το σαμπουάν εξασφαλίζετε το καλύτερο ξέπλυμα του βαριού προϊόντος που θα προκαλέσει το λάδωμα στα μαλλιά σας.

Μην τρίβετε τα μαλλιά σας με την πετσέτα

Λιπαρά μαλλιά (5)

Αφού τελειώσετε το λούσιμο, στραγγίξτε τα μαλλιά σας με τα χέρια και σκουπίστε τα ταμποναριστά. Προτιμήστε τη χρήση ενός βαμβακερού υφάσματος και όχι την κλασσική πετσέτα που τείνει να τραυματίζει τα μαλλιά, οδηγώντας στο φριζάρισμα τους.

Αν παρόλ’ αυτά επιλέξετε την πετσέτα, τυλίξτε τη στο κεφάλι, αφήστε τη λίγο να τραβήξει την περιττή υγρασία και με απαλές ταμποναριστές κινήσεις σκουπίστε τα μαλλιά σας.

Ο σωστός τρόπος για στέγνωμα των λιπαρών μαλλιών

Αποφύγετε τη χρήση υψηλής θερμότητας στο στέγνωμα και το styling των μαλλιών σας, διότι τείνει να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό θα κάνει τα μαλλιά σας λιπαρά και θα προκαλέσει γρήγορο λάδωμα τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι τα μαλλιά αφυδατώνονται από τον ζεστό αέρα του σεσουάρ και τα εργαλεία styling, δίνοντας σήμα στους σμηγματογόνους αδένες να λειτουργήσουν πιο εντατικά για να προστατεύσουν την τρίχα.

Προτιμήστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε τη μεσαία θερμοκρασία και να στεγνώνετε τα μαλλιά σας ρίχνοντας τα ανάποδα. Έτσι όχι μόνο θα αποκτήσουν πλούσιο όγκο, αλλά και οι ρίζες δεν θα είναι κολλημένες (όσο γίνεται) στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, για να επιβραδύνετε το λάδωμα θα πρέπει να στεγνώνετε τα μαλλιά σας από κάτω προς τα πάνω και όχι από τις ρίζες προς τις άκρες.

Διατηρήστε καθαρή τη βούρτσα σας

Όλα τα εργαλεία ομορφιάς, όπως τα πινέλα του μακιγιάζ, θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Ειδάλλως μεταφέρουν τα συσσωρευμένα βακτήρια και τους ρύπους στο δέρμα και τα μαλλιά.

Φροντίστε λοιπόν να καθαρίζετε από τις τρίχες και να πλένετε τη βούρτσα σας συχνά με ζεστό νερό και σαμπουάν ή σαπούνι. Έτσι, αφαιρούνται οι ρύποι, τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling, αλλά και η συσσωρευμένη λιπαρότητα από την επιφάνεια της.

Χρησιμοποιήστε ξηρό σαμπουάν (dry shampoo)

Λιπαρά μαλλιά (6)

Πρόκειται για ένα προϊόν που διώχνει τη λιπαρότητα από τα μαλλιά, επαναφέροντας την υγιή όψη τους και χαρίζοντας πλούσιο όγκο. Είναι ιδανικό για να φρεσκάρετε το χτένισμα σας ανάμεσα στα λουσίματα.

Αν δεν έχετε dry shampoo ή σας τελείωσε, χρησιμοποιήστε ταλκ, καλαμποκάλευρο ή μαγειρική σόδα. Έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αρκεί να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα και να κάνετε μασάζ στις ρίζες.

Διατροφή που βοηθάει στην αντιμετώπιση της λιπαρότητας

Η βιταμίνη Β είναι πολύ σημαντική στη ρύθμιση της παραγωγής του σμήγματος. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των σμηγματογόνων αδένων που θα κάνει τα μαλλιά λιπαρά.

Από την άλλη μεριά, οι υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα φαγητά αυξάνουν τα φυσικά έλαια που παράγονται στο τριχωτό της κεφαλής. Επομένως, για να αποφύγετε τα λιπαρά μαλλιά, περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, τηγανητών και υδατανθράκων.

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τα μαλλιά, αλλά και για τον οργανισμό σας γενικότερα.

Μερικά ακόμη tips για να αποφύγετε τα λιπαρά μαλλιά

Λιπαρά μαλλιά (7)

Μην αγγίζετε τα μαλλιά σας συνέχεια: Όχι μόνο μεταφέρετε την λιπαρότητα των χεριών σας στις τρίχες, αλλά κάνετε τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής να κυλήσουν προς τις άκρες των μαλλιών, λαδώνοντας τα.

Περιορίστε την χρήση προϊόντων styling: Η υπερβολική χρήση μαλακτικού, τζελ, κεριού, σιλικόνης, αφρού και άλλων παρόμοιων προϊόντων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Τους κάνει να παράγουν περισσότερο σμήγμα, αυξάνοντας τη λιπαρότητα στα μαλλιά.

Μην υπερβάλετε με το χτένισμα: Αν βουρτσίζετε συνέχεια τα μαλλιά σας βοηθάτε το φυσικό έλαιο να απλωθεί σε όλο τους το μήκος, λαδώνοντας τα.

Αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκη: Τόσο το πρόσωπο, όσο και τα μαλλιά μεταφέρουν λιπαρότητα στη μαξιλαροθήκη. Διατηρώντας λοιπόν για πολλές μέρες την ίδια μαξιλαροθήκη, συσσωρεύεται περισσότερη λιπαρότητα, η οποία μεταφέρεται εκ νέου στα μαλλιά.

Επενδύστε στα αξεσουάρ μαλλιών: Ένα μαντήλι ή μια κορδέλα μπορεί να κρύψει τις λαδωμένες ρίζες των μαλλιών, προσθέτοντας στο χτένισμα σας όμορφο στυλ. Δείτε μερικές εντυπωσιακές ιδέες για χτενίσματα με μαντήλι στα μαλλιά.

Πιάστε τα μαλλιά σας πριν τον ύπνο: Το βράδυ, πριν ξαπλώσετε, φροντίστε να χτενίσετε καλά τα μαλλιά σας και να τα πιάσετε σε μια αλογοουρά ή πλεξούδα.

Βαμμένα μαλλιά: Σύμφωνα με τους ειδικούς η βαφή μαλλιών τείνει να ξηραίνει τις ρίζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παραγωγής σμήγματος.

Το καλύτερο σαμπουάν για τα λιπαρά μαλλιά

Λιπαρά μαλλιά (3)

Το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της λιπαρότητας. Επομένως, η επιλογή του πρέπει να γίνει με σύνεση. Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά;

Προτιμήστε αυτά που έχουν διάφανο χρώμα, διότι τα κρεμώδη σαμπουάν περιέχουν πολλά ενυδατικά στοιχεία που συνήθως βαραίνουν την τρίχα. Ένα διάφανο σαμπουάν κατά της λιπαρότητας θα καθαρίσει σε βάθος τα μαλλιά σας και θα περιορίσει το πρόβλημα.

Ιδανικά προϊόντα για τα λιπαρά μαλλιά είναι αυτά που περιέχουν λεκιθίνη, δηλαδή είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και δεν έχουν θειικά άλατα (sulfate-free). Επίσης, κάποια φυσικά – φαρμακευτικά σαμπουάν έχουν ως βασικό συστατικό τους την τσουκνίδα, η οποία δρα ενάντια στην λιπαρότητα.

Αντίθετα, τα σαμπουάν που είναι ιδανικά για ξηρά, κατεστραμμένα, απαλά ή με λάμψη μαλλιά θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα συγκεκριμένα shampoo προσθέτουν βάρος στην τρίχα και κάνουν τα μαλλιά να μοιάζουν λαδωμένα.

Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές μάρκες μέχρι να καταλήξετε στην ιδανική για τα δικά σας λιπαρά μαλλιά.

Φυσικές θεραπείες και γιατροσόφια για τα λιπαρά μαλλιά

Η φύση γνωρίζει καλά τις ανάγκες μας, γι’ αυτό μας προσφέρει απλόχερα ένα σωρό φυσικά προϊόντα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε τη λιπαρότητα στα μαλλιά μας. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο αποτελεσματικά γιατροσόφια για λιπαρά μαλλιά που συνηθίζω να χρησιμοποιώ κι εγώ, αλλά και μερικές ακόμη σπιτικές συνταγές κατά της λιπαρότητας και της τριχόπτωσης!

Έλαιο αργκάν ενάντια στη λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής

Ένα από τα φυσικά έλαια που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της λιπαρότητας γύρω από τον θύλακα της τρίχας και στην εξισορρόπηση της έκκρισης του σμήγματος είναι το argan oil.

Χρησιμοποιήστε το για να κάνετε μασάζ στα μαλλιά σας. Αφήστε το να δράσει για περίπου μια ώρα και στη συνέχεια λουστείτε κανονικά με το σαμπουάν σας.

Αλόη και λεμόνι για λιπαρά μαλλιά

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμείξετε 1 κουταλάκι του γλυκού αλόη, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις το μείγμα σας ομογενοποιηθεί απλώστε το στα μαλλιά σας και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια λουστείτε κανονικά.

Πρόκειται για μια φυσική θεραπεία που ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής, εξισορροπώντας έτσι τη λιπαρότητα. Πιο συγκεκριμένα, η αλόη είναι ένα πολύ καλό φυσικό ενυδατικό που βελτιώνει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες της.

Σπιτικό σαμπουάν κατά της λιπαρότητας με αλόη και λεμόνι

Πάρτε ένα φλιτζάνι από το σαμπουάν σας και προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας τζελ αλόης. Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και το δικό σας σπιτικό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά είναι έτοιμο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κανονικά όπως θα κάνατε με ένα προϊόν του εμπορίου, απλά θα πρέπει να γνωρίζετε πως διατηρείται στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Η θεραπεία αυτή είναι ιδανική για να αντιμετωπίσει το σμήγμα και να διώξει τα νεκρά κύτταρα, απαλλάσσοντας σας και από την φαγούρα στο κεφάλι.

Λιπαρά μαλλιά (9)

Θεραπεία για τα λιπαρά μαλλιά με λεμόνι ή ξύδι

Μια πολύ εύκολη και οικονομική συνταγή για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας είναι η ανάμειξη 2 κουταλιών της σούπας λεμονιού ή λευκού ξυδιού σε ένα φλιτζάνι νερό. Αφού δημιουργήσετε την φυσική μάσκα μαλλιών, εφαρμόστε τη κυρίως στις ρίζες, αλλά και κατά μήκος της τρίχας. Αφήστε το για λίγο να δράσει και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε υψηλή θερμοκρασία στο νερό διότι θα ενεργοποιηθούν οι σμηγματογόνους αδένες και θα γίνει πιο έντονη η λιπαρότητα.

Μηλόξυδο στα λιπαρά μαλλιά για βαθύ καθαρισμό

Ρίξτε σε ένα φλιτζάνι νερό λίγο μηλόξυδο (περίπου το 1/4 του φλιτζανιού) και ανακατέψτε το καλά. Έπειτα, απλώστε το στα μαλλιά σας και αφήστε το για μερικά λεπτά.

Αυτό το απλό γιατροσόφι για λιπαρά μαλλιά θα σας βοηθήσει να διώξετε το συσσωρευμένο σμήγμα και να διατηρήσετε τα μαλλιά σας καθαρά χωρίς ίχνος λιπαρότητας.

Αντιμετώπιση λιπαρότητας με μαγειρική σόδα στα μαλλιά

Πέρα από την ιδιότητα της μαγειρικής σόδας στα μαλλιά να λειτουργεί ως ξηρό σαμπουάν, τραβώντας την λιπαρότητα μακριά από την τρίχα, υπάρχει και μια φυσική μάσκα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα λιπαρά μαλλιά.

Απλά διαλύστε 2 κουταλιές της σούπας σόδα σε 1 λίτρο νερό και απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας για 20 λεπτά. Έπειτα ξεπλυθείτε καλά με χλιαρό νερό.

Σπιτικό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά και τριχόπτωση με μαγειρική σόδα

Λιπαρά μαλλιά (2)

Δημιουργήστε ένα φυσικό σαμπουάν που ρυθμίζει τη λιπαρότητα στο τριχωτό της κεφαλής, χαρίζοντας παράλληλα πλούσιο όγκο στα μαλλιά και μειώνοντας σταδιακά την έντονη τριχόπτωση.

Για να το φτιάξετε θα χρειαστεί να αναμείξετε σε ένα μπολ 4 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και 2 κουταλιές της σούπας σαμπουάν μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη πάστα. Μετά ρίξτε σιγά σιγά 2-3 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα μέσα στο μείγμα και ανακατέψτε. Η πάστα θα αρχίσει να αφρίζει. Μόλις πάρει αυτή την μορφή, το σαμπουάν σας είναι έτοιμο.

Εφαρμόστε το στις στεγνές ρίζες των μαλλιών σας όπως απλώνετε και την βαφή μαλλιών. Δηλαδή χωρίστε σε τούφες τα μαλλιά σας και απλώστε τον αφρό στις ρίζες κάνοντας παράλληλα ελαφρύ μασάζ. Μόλις ολοκληρώσετε την εφαρμογή του αφρώδους μείγματος, κάντε λίγο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το να δράσει για 5-10 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίξτε λίγο χλιαρό νερό για να μετακινηθεί ο αφρός και στο υπόλοιπο μήκος των μαλλιών σας και επαναλάβετε το μασάζ στο κεφάλι, αλλά και κατά μήκος της τρίχας.

Τέλος, ξεπλυθείτε καλά με χλιαρό νερό και είστε έτοιμη.

Θεραπεία με άργιλο στα μαλλιά

Η άργιλος είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κοσμετολογία χάρη στις πλούσιες ευεργετικές της ιδιότητες για την επιδερμίδα, αλλά και τα μαλλιά.

Εφαρμόζοντας λοιπόν λίγη άργιλο σε βρεγμένα μαλλιά και κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορείτε να διώξετε αποτελεσματικά το συσσωρευμένο σμήγμα που προκαλεί τη λιπαρότητα. Η μάσκα αυτή δρα σαν σαμπουάν και δεν χρειάζεται να λουστείτε. Μετά το ξέπλυμα τα μαλλιά σας θα είναι υγιή, λαμπερά και μαλακά.

Απαλλαγείτε από τα λιπαρά μαλλιά με λεμόνι

Εφαρμόστε 2 φορές την εβδομάδα ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού με 2 φλιτζάνια νερό μετά το λούσιμο. Αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά και ξεβγάλτε το. Τα μαλλιά σας θα έχουν γίνει απαλά και όμορφα.

Ο όξινος χαρακτήρας του χυμού λεμονιού έχει την ικανότητα να απορροφά την υπερβολική λιπαρότητα, απομακρύνοντας το περιττό σμήγμα.

Θεραπεία για τη λιπαρότητα των μαλλιών με δενδρολίβανο

Το ταννικό οξύ που είναι πλούσιο στο τσάι δενδρολίβανου έχει την ικανότητα να ρυθμίζει και να μειώνει την λιπαρότητα στο κεφάλι. Εφαρμόζοντας το στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής μετά το σαμπουάν σας θα επωφεληθείτε από την ευεργετική του δράση. Μάλιστα αν σας αρέσει το άρωμα του δεν χρειάζεται να το ξεπλύνετε.

Αντίστοιχη δράση έχει και το χαμομήλι ή το πράσινο τσάι.

Ακολουθώντας λοιπόν όλες τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα λιπαρά μαλλιά με φυσικό τρόπο!