Λάδι καρύδας: Ιδιότητες, χρήσεις και συνταγές για όμορφα μαλλιά

Λάδι καρύδας στα μαλλιά (1)

Τα φυσικά έλαια μπορούν να διατηρήσουν τα μαλλιά μας υγιή και όμορφα, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν σωστά και να παραμείνουν δυνατά. Η πιο παραδοσιακή και γνωστή σε όλους επιλογή είναι το ελαιόλαδο στα μαλλιά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ στις προτιμήσεις των γυναικών και το λάδι καρύδας.

Στη συνέχεια θα δούμε πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε φυσικές μάσκες μαλλιών και να επωφεληθείτε από τα πλούσια ευεργετικά συστατικά του.

Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και υδατάνθρακες που ωφελεί σε βάθος τόσο τα μαλλιά, όσο και την επιδερμίδα. Οι χρήσεις του στον τομέα της ομορφιάς είναι αμέτρητες και μπορεί να εφαρμοστεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά. Μάλιστα το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κοσμετολογία. Αν κοιτάξετε τις ετικέτες των καλλυντικών θα δείτε πως πολλά εξ αυτών, όπως σαπούνια και κρέμες σώματος, το περιέχουν.

Πολλοί είναι βέβαια εκείνοι που χρησιμοποιούν το έλαιο καρύδας και στο μαγείρεμα. Ο λόγος είναι πως τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στο δέρμα και την τρίχα. Είναι εξίσου σημαντικό και στην υγεία του οργανισμού μας, γι’ αυτό έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στην ζωή μας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στην εφαρμογή του λαδιού από καρύδα στα μαλλιά. Θα περιγράψουμε του λόγους που αξίζει να το χρησιμοποιήσετε, αλλά και συνταγές με έλαιο καρύδας για απαλά, λαμπερά και υγιή μαλλιά χωρίς ψαλίδα που καταπολεμούν την τριχόπτωση.

Τα οφέλη και οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το λάδι καρύδας στα μαλλιά

Λάδι καρύδας στα μαλλιά (2)

Το coconut oil είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι σημαντικός σύμμαχος στην υγιή ανάπτυξη και λάμψη των μαλλιών και του δέρματος. Προσφέρει αντιγηραντική και ενυδατική δράση, μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης, τις ρυτίδες και την θραύση της τρίχας, ενώ παράλληλα καταπολεμά την ξηρότητα και την τριχόπτωση.

Επίσης, περιέχει λιπαρά οξέα που περιποιούνται τα μαλλιά και την επιδερμίδα χάρη στις αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες τους. Αυτό σημαίνει πως καταπολεμούν τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής (όπως η πιτυρίδα ή τυχόν φλεγμονές) που προέρχονται από βακτήρια και μύκητες. Τα οξέα αυτά έχουν και μαλακτικές ιδιότητες.

Εξίσου όμως σημαντική είναι και η μεγάλη του περιεκτικότητα σε λαυρικό οξύ. Πρόκειται για ένα συστατικό με αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που δυναμώνει και ενυδατώνει τα μαλλιά, διατηρώντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης τους στα επιθυμητά επίπεδα.

Οι χρήσεις του λαδιού καρύδας στα μαλλιά

Το έλαιο της καρύδας έχει αμέτρητους τρόπους εφαρμογής στα μαλλιά. Ακολουθεί μια λίστα με τις βασικότερες χρήσεις του:

  • Leave-In Conditioner (Απλά αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού coconut oil και 5-6 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που προτιμάτε σε ένα μείγμα από 3 μέρη απεσταγμένου νερού και 1 μέρος μαλακτικού)
  • Εύκολο ξεμπέρδεμα μαλλιών και defrizzer (Χρησιμοποιείται σε υγρή μορφή όπως το λάδι μαλλιών)
  • Προστατεύει από την ψαλίδα, την θερμότητα του styling, τον ήλιο και την φθορά που προκαλεί το νερό της θάλασσας ή της πισίνας (Παρακάτω θα βρείτε συνταγές με λάδι καρύδας)
  • Αντιμετωπίζει την πιτυρίδα, την τριχόπτωση, την ξηρότητα των μαλλιών και τις ψείρες (Ακολουθούν φυσικές μάσκες για κάθε πρόβλημα)
  • Λειτουργεί ως μαλακτικό και ενυδατώνει την τρίχα σε βάθος
  • Βοηθά στην υγιή ανάπτυξη, την ενδυνάμωση και την αναδόμηση των μαλλιών

Λάδι καρύδας στα μαλλιά (3)

Μάσκα μαλλιών με φασκόμηλο και λάδι καρύδας ενάντια στην τριχόπτωση

Μια από τις φυσικές συνταγές που μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά σας να δυναμώσουν και κατά συνέπεια να πέφτουν λιγότερο, είναι ο συνδυασμός του coconut oil με το φασκόμηλο. Πρόκειται για δυο υλικά που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη της τρίχας και την ενδυνάμωση της.

Θα χρειαστείτε:
– Λίγο φασκόμηλο
– Έλαιο καρύδας

Τρόπος παρασκευής: Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βράσετε ελαφριά το φασκόμηλο μέσα σε λίγο λάδι από καρύδα. Το μείγμα που θα προκύψει μπορεί να αποθηκευτεί σε γυάλινο δοχείο και να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα μαλλιών μία φορά το μήνα.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα στο κεφάλι σας και αφήστε το να δράσει όσο περισσότερο μπορείτε. Μετά λουστείτε κανονικά και χτενίστε τα μαλλιά σας όπως πάντα.

Αντίστοιχα αποτελεσματική αντιμετώπιση για την απώλεια μαλλιών είναι και η ανάμειξη χυμού λάιμ με coconut oil ή το βράσιμο φραγκοστάφυλου μέσα στο λάδι καρύδας.

Επίσης, η ανάμειξη ενός κρόκου αυγού (που ενισχύει τις ρίζες) με ζεστό έλαιο καρύδας και λίγο μέλι μπορεί να δημιουργήσει μια αποτελεσματική ολονύκτια φυσική μάσκα μαλλιών κατά της τριχόπτωσης.

Συνταγή για επανορθωτική μάσκα των ταλαιπωρημένων μαλλιών με coconut oil

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Cosmetic Science» μια ακόμη ευεργετική ιδιότητα του λαδιού καρύδας είναι η πρόληψη της απώλειας της πρωτεΐνης από τα ταλαιπωρημένα, αλλά και τα υγιή μαλλιά. Αυτό οφείλεται στο λαυρικό οξύ που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα μέσα στο έλαιο καρύδας και το οποίο έχει συγγενή δράση με την φυσική πρωτεΐνη της τρίχας. Έτσι το φυσικό αυτό λάδι έχει την ικανότητα να διεισδύει ευκολότερα μέσα στην τρίχα λόγω του μικρού του μοριακού βάρους.

Θα χρειαστείτε:
– Λάδι καρύδας

Τρόπος εφαρμογής: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε το φυσικό έλαιο απευθείας στα μαλλιά σας πριν ή μετά το λούσιμο.

Μπορεί άλλωστε να χρησιμοποιηθεί και ως ένα leave in conditioner που διευκολύνει στο χτένισμα αλλά και το styling των μαλλιών.

Φυσικό λάδι μαλλιών από καρύδα κατά της ψαλίδας

Το κούρεμα είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της ψαλίδας, ωστόσο αν θέλετε να το αποφύγετε και το πρόβλημα με τις σπασμένες άκρες στα μαλλιά σας δεν είναι μεγάλο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το coconut oil.

Θα χρειαστείτε:
– Λάδι καρύδας
Αμυγδαλέλαιο

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε τα δυο φυσικά έλαια μέχρι να πάρετε ένα ομογενές υγρό.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το μείγμα στις άκρες των μαλλιών σας κάνοντας απαλό μασάζ για λίγα λεπτά και δείτε την διαφορά. Η ψαλίδα θα αρχίσει να μειώνεται, δίνοντας σας χρόνο για να αναβάλλετε προσωρινά το επόμενο σας κούρεμα.

Λάδι καρύδας στα μαλλιά (4)

Σπιτική μάσκα μαλλιών με καστορέλαιο και λάδι καρύδας

Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το καστορέλαιο και το coconut oil, δημιουργώντας μια φυσική μάσκα που θα χαρίσει λάμψη και υγεία στα μαλλιά σας. Παράλληλα θα τα βοηθήσετε να μακρύνουν γρηγορότερα.

Θα χρειαστείτε:
– Καστορέλαιο
– Έλαιο καρύδας

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε ίσες ποσότητες των δυο λαδιών μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε μια φορά την εβδομάδα το μείγμα των ελαίων στις ρίζες και το μήκος των μαλλιών σας και αφήστε το να δράσει για περίπου μία ώρα. Μετά λουστείτε κανονικά.

Θεραπεία για την ξηρότητα των μαλλιών με coconut oil

Η αντιμετώπιση των ξηρών μαλλιών είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αποφευχθεί το σπάσιμο και η ψαλίδα. Δείτε λοιπόν έναν απλό τρόπο για βαθιά θρέψη και ενυδάτωση.

Θα χρειαστείτε:
– Έλαιο καρύδας

Τρόπος εφαρμογής: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε το λάδι καρύδας πριν το λούσιμο ή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και στη συνέχεια να λουστείτε κανονικά.

Καταπολέμηση και πρόληψη για ψείρες με φυσικό τρόπο

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002, εφαρμόστηκε σε μια ομάδα με 940 παιδιά, 3 φορές την ημέρα για 5 μέρες, ένα μείγμα ελαίων καρύδας, ylang ylang και γλυκάνισου. Το αποτέλεσμα ήταν πως το 92,3% των περιπτώσεων αντιμετώπισε επιτυχώς το πρόβλημα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η φαρμακευτική αγωγή είχε 92,2% επιτυχία.

Εφαρμόζοντας λοιπόν λάδι καρύδας σε νωπά μαλλιά και χτενίζοντας τα με μια τσατσάρα μπορείτε να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα αυτά ζωύφια. Ωστόσο το χτένισμα των υγρών μαλλιών μπορεί να προκαλέσει την φθορά τους, γι’ αυτό θέλει προσοχή.

Αντιμετωπίστε την πιτυρίδα με λάδι καρύδας

Μια από τις φυσικές συνταγές που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την πιτυρίδα είναι και η παρακάτω.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
– 4 κουταλιές της σούπας coconut oil

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε τα δυο υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε μια φορά την εβδομάδα το μείγμα σε στεγνά μαλλιά και αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά. Έπειτα λουστείτε κανονικά με χλιαρό νερό. Μετά από ένα μήνα θεραπείας θα δείτε πως η πιτυρίδα θα έχει φύγει.

Λάδι καρύδας στα μαλλιά (5)

Λάδι καρύδας ως μαλακτικό στα μαλλιά

Αν θέλετε τα μαλλιά σας να είναι μαλακά, λεία και λαμπερά δεν έχετε παρά να κάνετε μια ολονύκτια φυσική μάσκα μαλλιών με έλαιο καρύδας.

Θα χρειαστείτε:
– Περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού coconut oil

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το χλιαρό λάδι καρύδας στα μαλλιά σας, κυρίως στις άκρες, φορέστε ένα σκουφάκι ή βάλτε διάφανη μεμβράνη και κοιμηθείτε. Το πρωί λουστείτε κανονικά με σαμπουάν και απολαύστε τα απαλά και όλο ζωντάνια μαλλιά σας.

Μάσκα μαλλιών για λάμψη με μέλι και έλαιο καρύδας που δρα ενάντια στην ψαλίδα

Διατηρήστε την υγρασία που χρειάζονται τα μαλλιά σας και μειώστε την απώλεια των απαραίτητων πρωτεϊνών με την μάσκα που ακολουθεί. Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά σας όχι μόνο θα είναι υγιή και λαμπερά, αλλά θα προλάβετε και την εμφάνιση της ψαλίδας.

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι καρύδας
– 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμειγνύετε τα δυο υλικά μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το να δράσει για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί λουστείτε κανονικά με σαμπουάν και conditioner.

Λάδι καρύδας για εύκολο hairstyling ενάντια στο φριζάρισμα

Απλά τρίψτε μια μικρή ποσότητα από το έλαιο της καρύδας ανάμεσα στις παλάμες σας και εφαρμόστε το στις άκρες των μαλλιών πριν ξεκινήσετε το φορμάρισμα. Πρόκειται για ένα defrizzer και heat protector φυσικό προϊόν, ιδανικό και για τα ατίθασα σγουρά μαλλιά.

Παρενέργειες που ενδέχεται να προκληθούν από το έλαιο καρύδας στα μαλλιά

Λάδι καρύδας στα μαλλιά (6)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν φυσικά έλαια που είναι ωφέλιμα για τα μαλλιά. Ωστόσο, το έλαιο καρύδας δεν είναι ευεργετικό για όλους τους τύπους μαλλιών.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν άνθρωποι που το χρησιμοποίησαν και είδαν άμεσα τα μαλλιά τους να γίνονται πιο απαλά και υγιή. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι δήλωσαν πως είδαν να πέφτουν τούφες μαλλιών μετά τη χρήση του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως μπορεί κάποιος να ξέρει αν το λάδι καρύδας είναι ευεργετικό γι’ αυτόν;

Είναι γεγονός πως δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο όλα τα έλαια σε κάθε τύπο μαλλιών. Πιο συγκεκριμένα, το coconut oil έχει την ικανότητα να βοηθάει στη διατήρηση της φυσικής πρωτεΐνης των μαλλιών. Επομένως, είναι ιδανικό για όσους έχουν έλλειψη αυτής.

Συνήθως όσοι έχουν λεπτά προς μέτρια σε διάμετρο μαλλιά τα βλέπουν να δυναμώνουν και να γίνονται πιο λαμπερά με περισσότερο όγκο. Από την άλλη μεριά, όσοι έχουν χοντρά ή ξηρά μαλλιά τις περισσότερες φορές δεν έχουν έλλειψη της πρωτεΐνης. Έτσι η χρήση του ελαίου καρύδας κάνει τα μαλλιά εύθραυστα και οδηγεί σε τριχόπτωση. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε έλαιο άργκαν.

Επίσης, η εφαρμογή του λαδιού καρύδας απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σε κάποιους έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που έχουν παρατηρήσει φράξιμο των πόρων και δημιουργία ερεθισμού.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις αλλεργικές αντιδράσεις. Άτομα που έχουν αλλεργία στην καρύδα και τα παράγωγα της δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν ενδείξεις πως η χρήση μιας μικρής ποσότητας είναι πιο αποτελεσματική, ενώ η εφαρμογή μεγαλύτερης έχει αντίθετα αποτελέσματα. Μάλιστα όταν ζεσταίνετε το coconut oil ανάμεσα στις παλάμες σας πριν το εφαρμόσετε στα μαλλιά, λειτουργεί καλύτερα ενάντια στο φριζάρισμα και τα κάνει πολύ λαμπερά χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες.

Που θα βρείτε λάδι καρύδας και ποια η τιμή του

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και τα φαρμακεία θα βρείτε επεξεργασμένο ή βιολογικό λάδι καρύδας. Προτιμήστε το βιολογικό coconut oil διότι διατηρεί περισσότερα ευεργετικά συστατικά και έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Η τιμή του ξεκινάει από τα 4 ευρώ περίπου για ένα βαζάκι των 200 gr και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 40 ευρώ για μεγαλύτερες συσκευασίες.

Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε πως σε θερμοκρασίες κάτω των 26 βαθμών Κελσίου το έλαιο καρύδας είναι στερεό, λευκό και μοιάζει με βούτυρο. Αντίθετα, σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες υγροποιείται και γίνεται άχρωμο. Αν το χρώμα του υγρού λαδιού καρύδας είναι υποκίτρινο, τότε η ποιότητα του δεν είναι άριστη.