Argan oil: Ιδιότητες και χρήσεις για το πρόσωπο, τα μαλλιά και το σώμα

Λάδι αργκάν (1)

Το argan oil, γνωστό και ως αργανέλαιο ή λάδι αργκάν, είναι ένα φυτικό έλαιο με πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες τόσο στον τομέα της ομορφιάς, όσο και της υγείας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στην κοσμετολογία και χρησιμοποιείται σε συνταγές για κρέμες, σαμπουάν και άλλα καλλυντικά προϊόντα. Βέβαια το βιολογικό argan oil μπορεί να εφαρμοστεί και σκέτο.

Δημιουργείται από την ψυχρή έκθλιψη των ακαβούρδιστων κουκουτσιών του φρούτου του δέντρου Argania spinosa. Το συγκεκριμένο δέντρο φυτρώνει μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο Μαρόκο. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί το γνωρίζουν και ως moroccan oil ή moroccan argan oil.

Οι Μαροκινοί το αποκαλούν «δέντρο της ζωής» και το έλαιο που παράγεται από τον καρπό του ως «υγρό χρυσάφι», χάρη στο χρώμα και τα αμέτρητα οφέλη του. Η περιορισμένη έκταση καλλιέργειας του δέντρου αυτού, στην ημιερημική ζώνη της Σαχάρας, καθιστά το λάδι αυτό σχετικά σπάνιο. Ωστόσο μπορείτε να βρείτε εύκολα το λάδι αργκάν, αφού πωλείται σε όλα τα φαρμακεία από πολλές εταιρείες καλλυντικών.

Η σύνθεση του είναι ένα σύμπλεγμα από βιταμίνες, κυρίως A και Ε, λιπαρά οξέα (ωμέγα 6 και 9) και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε είναι 2 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ελαιόλαδου.

Λάδι αργκάν (2)

Ευεργετικές ιδιότητες του argan oil στην ομορφιά

Το αργανέλαιο είναι ένα πολύ ευεργετικό για το δέρμα, αλλά και τα μαλλιά φυτικό έλαιο. Όσο περνάει ο καιρός χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, προσφέροντας μας τα αμέτρητα οφέλη του. Οι βασικές του ιδιότητες είναι:

Ενυδάτωση: Διατηρεί και παγιδεύει την απαραίτητη υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας και της τρίχας, αντιμετωπίζοντας την ξηρότητα. Παράλληλα προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Αντιγήρανση και αντιρυτιδική δράση: Η συστηματική εφαρμογή ελαίου αργκάν στην επιδερμίδα εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνει την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης, λειαίνοντας το δέρμα και μειώνοντας τις ρυτίδες. Επίσης, το αναζωογονεί και το αναδομεί, ανανεώνοντας τα κύτταρά του και χαρίζοντας μας μια νεανική και σφριγηλή όψη.

Μαλακτικό: Λόγω της βαθιάς ενυδάτωσης που προσφέρει στην επιδερμίδα και τα μαλλιά, τους χαρίζει απαλότητα, λάμψη και ζωντάνια. Αντιμετωπίζει τις φθαρμένες άκρες, το φριζάρισμα και την ψαλίδα.

Καταπραϋντικό – επουλωτικό: Έχει την ικανότητα να μειώνει σε βάθος τις ουλές, τις ραγάδες και να αντιμετωπίζει τα εγκαύματα. Παράλληλα καταπραΰνει από τη φαγούρα στο κεφάλι ή το υπόλοιπο σώμα, τους ερεθισμούς και τα εκζέματα.

Αντιοξειδωτικό – αντιφλεγμονώδες: Αντιμετωπίζει μύκητες και βακτήρια, ισορροπώντας και την παραγωγή του σμήγματος που οδηγεί στην νεανική ακμή.

Νύχια: Η εφαρμογή του agan oil στα νύχια βοηθά στην ενδυνάμωση τους και αντιμετωπίζει τα πετσάκια.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι όπως συμβαίνει με όλα τα φυτικά έλαια, έτσι και το έλαιο αργκάν ενδέχεται να παρουσιάσει ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό συνίσταται πριν ξεκινήσετε την συστηματική του χρήση να κάνετε μια δοκιμή σε ένα μικρό μέρος του σώματος σας. Αν δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κανονικά. Γενικότερα δεν έχουν παρατηρηθεί άλλες παρενέργειες.

Πως χρησιμοποιείται το λάδι αργκάν για το πρόσωπο

Λάδι αργκάν (3)

Βαθιά ενυδάτωση προσώπου: Αφού καθαρίσετε καλά την επιδερμίδα σας, εφαρμόστε με απαλές κυκλικές ανοδικές κινήσεις μασάζ 2-3 σταγόνες από λάδι αγκάν στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Οι ανοδικές κινήσεις βοηθούν το έλαιο να εισχωρήσει καλύτερα από τους πόρους του δέρματος. Απλώστε το λοιπόν πρωί και βράδυ, περιμένετε λίγο να απορροφηθεί και βάλτε την κρέμα σας. Η απορρόφηση γίνεται γρήγορα και δεν αφήνει λιπαρότητα. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες argan oil μέσα στην κρέμα ή το make up σας και να τα χρησιμοποιήσετε κανονικά.

Τόνωση της επιδερμίδας: Απλά προσθέστε στην τονωτική σας λοσιόν λίγες σταγόνες έλαιο αργκάν και χρησιμοποιήστε την κανονικά. Αν θέλετε βέβαια να φτιάξετε την δική σας τονωτική λοσιόν, προσθέστε μερικές σταγόνες argan oil σε ροδόνερο.

Απολέπιση προσώπου και χειλιών: Αναμείξτε καστανή ζάχαρη με λίγες σταγόνες αργανέλαιο και κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ. Ξεπλυθείτε καλά με άφθονο χλιαρό νερό.

Ενυδάτωση χειλιών: Εφαρμόστε λίγο έλαιο αργκάν απευθείας στα χείλη σας.

Φυσική μάσκα με λάδι αργκάν για ανανέωση και φωτεινότητα: Φτιάξτε ένα μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και 3 σταγόνες από το θαυματουργό έλαιο αργκάν. Απλώστε το σε καθαρό και στεγνό δέρμα και αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο ζεστό νερό.

Σπιτική συνταγή με λάδι αργκάν για τα μάτια

Εφαρμόζοντας λίγο στη συγκεκριμένη περιοχή πριν την κρέμα ματιών σας μπορείτε να εξαφανίσετε τους ενοχλητικούς μαύρους κύκλους και τις σακούλες.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να δημιουργήσετε την παρακάτω συνταγή για ένα φυσικό και πολύ αποτελεσματικό μείγμα από βούτυρο καριτέ και αργανέλαιο που θρέφει σε βάθος την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Παράλληλα θα αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και θα προλάβετε την ξηρότητα.

Αναμείξτε λοιπόν 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο καριτέ, αφού πρώτα το λιώσετε σε μπεν μαρί, με 5 σταγόνες έλαιο αργκάν. Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και μόλις στερεοποιηθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εξαιρετική κρέμα ματιών για τη νύχτα.

Οι χρήσεις του argan oil στα μαλλιά

Λάδι αργκάν (4)

Λάδι μαλλιών: Το αργανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προϊόν styling και προστασίας από την θερμότητα. Απλά εφαρμόστε λίγες σταγόνες στις άκρες των νωπών μαλλιών σας. Με αυτό τον τρόπο τιθασεύετε τις αφυδατωμένες και ταλαιπωρημένες τρίχες, ενώ προσφέρετε ενυδάτωση σε βάθος και αντιμετώπιση για το φριζάρισμα. Παράλληλα χαρίζετε στα μαλλιά σας απαλότητα, λάμψη και ζωντάνια.

Θεραπεία μαλλιών με λάδι αργκάν: Εφαρμόζοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ το έλαιο στις ρίζες των μαλλιών σας, αλλά και κατά μήκος τους μπορείτε να επωφεληθείτε από τις μαλακτικές, ενυδατικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Αφήστε το να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί ξεπλύντε το.

Αντιμετώπιση ξηροδερμίας στο κεφάλι: Απλώστε με ένα βαμβάκι λίγο argan oil στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί λουστείτε κανονικά.

Μάσκα μαλλιών με αργανέλαιο: Σε βρεγμένα μαλλιά απλώστε το ελαφρώς ζεσταμένο έλαιο από τις ρίζες ως τις άκρες, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ. Αν έχετε λιπαρά μαλλιά περιορίστε την εφαρμογή μόνο στο μήκος των μαλλιών. Αφού τελειώσετε με την εφαρμογή, τυλίξτε στο κεφάλι σας μια ζεστή πετσέτα. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για 20-30 λεπτά και λουστείτε κανονικά.

Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες του αργανέλαιου στο σαμπουάν σας ή να επιλέξετε έτοιμα προϊόντα που το περιέχουν.

Χρήσεις του argan oil για το σώμα

Πρόκειται για ένα φυτικό λάδι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος. Έχει την ικανότητα να θρέφει και να ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα. Παράλληλα την αναδομεί, την συσφίγγει και προλαμβάνει την γήρανση. Μπορεί να εφαρμοστεί σκέτο ή με απλές σπιτικές συνταγές σε όλο το σώμα, από τα χέρια και τα πόδια, μέχρι το στήθος. Μάλιστα λόγω της ικανότητας του να ενισχύει την ελαστικότητα και την σφριγηλότητα της επιδερμίδας, χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προλάβει τις ραγάδες και την χαλάρωση του δέρματος.

Λάδι αργκάν (5)

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αργανέλαιο, όπως το baby oil. Απλώστε το στο σώμα σας ακριβώς μετά το ντουζ ή το ξύρισμα, είτε χρησιμοποιήστε το ως λάδι για μασάζ σώματος.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες argan oil στην κρέμα ή τη λοσιόν σώματος σας. Εναλλακτικά, αναμείξτε το με άλλα φυσικά συστατικά για να φτιάξετε τα δικά σας καλλυντικά.

Η πλούσια ενυδατική του δράση το καθιστά ιδανικό για να αντιμετωπίσετε τις σκασμένες φτέρνες, αλλά και τα πετσάκια στα νύχια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι πριν κοιμηθείτε να το απλώσετε στις φτέρνες σας και να φορέσετε κάλτσες. Το πρωί θα δείτε την διαφορά. Όσον αφορά τώρα τα νύχια, μπορείτε να κάνετε απευθείας μασάζ με το φυτικό λάδι στα δάχτυλα σας, είτε να το αναμείξετε με λίγο λεμόνι (ίση ποσότητα από τα δυο υλικά).

Που θα βρω το λάδι αργκάν και ποια η τιμή του;

Το argan oil πωλείται σχεδό σε κάθε φαρμακείο από μια μεγάλη ποικιλία γνωστών εταιρειών καλλυντικών. Η τιμή του λόγω της δύσκολης επεξεργασίας του που χρειάζεται περίπου 20 ώρες για την παραγωγή ενός μόλις λίτρου είναι λίγο τσιμπημένη και κυμαίνεται περίπου στα 12 ευρώ ανά 50 ml προϊόντος. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο skroutz για να βρείτε την καλύτερη προσφορά σε καλή τιμή.

Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε και πολλά έτοιμα καλλυντικά προϊόντα (σαμπουάν, κρέμες, λάδι μαλλιών κλπ) που περιέχουν λάδι αργκάν και να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.