Dermaroller: Η μεσοθεραπεία στο σπίτι για λαμπερό & σφριγηλό δέρμα

Dermaroller (2)

Μια από τις πλέον διαδεδομένες μη επεμβατικές θεραπείες αναζωογόνησης της επιδερμίδας που χαρίζει όμορφο και σφριγηλό δέρμα είναι η μεσοθεραπεία. Τώρα μπορείτε να την κάνετε κι εσείς μόνη σας στο σπίτι με την βοήθεια του derma roller.

Γνωρίζοντας τον τρόπο χρήσης του και το τι προσφέρει μπορείτε να διατηρήσετε την εικόνα σας νεανική και όμορφη! Αυτό βέβαια που θα πρέπει να προσέξετε είναι να ακολουθείτε πιστά της οδηγίες χρήσης του δέρμα ρόλερ, προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις και τραυματισμοί της επιδερμίδας.

Τι είναι το derma roller;

Η συσκευή dermaroller για το σπίτι έχει στην ουσία μια χειρολαβή, στην άκρη της οποίας υπάρχει ένα μικρό ρολό με επένδυση από πολλές μικροσκοπικές βελόνες σε ποικιλία μήκους ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο πρόσωπο και τα χείλη, όσο και στο σώμα ή τα μαλλιά.

Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο επιδερμίδας, αλλά όσες έχουν ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικές. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται σε περιόδους που υπάρχουν ερεθισμοί, όπως είναι η έξαρση της κυστικής ακμής, έκζεμα, ψωρίαση κλπ.

Ο τρόπος που λειτουργεί είναι δημιουργώντας μικροσκοπικές «πληγές» (χωρίς να προκαλεί πρόβλημα στο δέρμα) οι οποίες δεν είναι ορατές. Στην προσπάθεια της η επιδερμίδα να επουλώσει τις συγκεκριμένες οπές δίνει ώθηση στην παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου και ελαστίνης.

Είναι γνωστό πως το κολλαγόνο, η πρωτεΐνη που συγκρατεί τους συνδετικούς ιστούς του δέρματος, δυστυχώς αρχίζει να μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια.

Η συγκεκριμένη θεραπεία λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα την ανανέωση της επιδερμίδας του προσώπου, χαρίζοντας μια πιο λαμπερή και νεανική όψη.

Κι αν σας ακούγεται ανησυχητικό και τρομακτικό το να δημιουργείτε μόνη σας μικροσκοπικές τρύπες στο δέρμα, σύμφωνα με έρευνες το microneedling ή Collagen Induction Therapy (CIT), όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη μέθοδος, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα εφόσον γίνεται με βάση τις οδηγίες χρήσης του derma roller.

Ποια η χρήση του dermaroller στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά;

Η πιο συχνή εφαρμογή του συγκεκριμένου εργαλείου ομορφιάς είναι συνήθως στο πρόσωπο, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σώμα ή τα μαλλιά με εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα.

Τα οφέλη από την θεραπεία αυτή είναι τα εξής:

  • Ανανεώνει την επιδερμίδα και της χαρίζει λάμψη, αυξάνοντας την ελαστικότητα και την σφριγηλότητα της.
  • Βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των καλλυντικών προϊόντων και την μεγαλύτερη απόδοση των συστατικών τους.
  • Επουλώνει διαφόρων ειδών ουλές, όπως και αυτές της ακμής, σύμφωνα με σχετική έρευνα.
  • Μειώνει τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές έκφρασης και το μέγεθος που έχουν οι πόροι στο πρόσωπο.
  • Βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της λιπαρότητας.
  • Βελτιώνει την όψη των ραγάδων και των δυσχρωμιών (πανάδες, καφέ κηλίδες κλπ).
  • Αυξάνει το πάχος του δέρματος και το συσφίγγει ελαφριά.
  • Μειώνει την κυτταρίτιδα.
  • Αντιμετωπίζει την ανδρογενή αλωπεκία και την τριχόπτωση.
Πριν και μετά τη θεραπεία με dermaroller
Πριν και μετά τη θεραπεία με dermaroller

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος microneedle roller σε κάθε περίπτωση;

Σύμφωνα με το Healthline, το μέγεθος των βελόνων που θα επιλέξετε έχει να κάνει με τον σκοπό που θέλετε να εξυπηρετήσετε.

Χρήση dermarollerΜήκος βελόνων
Δυσχρωμίες 0,2 μέχρι 1,0 mm (ξεκινήστε με το μικρότερο μέγεθος)
Μεγάλοι πόροι0,25 μέχρι 0,5 mm
Μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση (κηλίδες)0,25 μέχρι 0,5 mm
Ανομοιόμορφος τόνος ή υφή επιδερμίδας0,5 mm
Ρυτίδες0,5 mm μέχρι 1,5 mm
Δέρμα με χαλάρωση ή ζημιά από τον ήλιο (ξηροδερμία)0,5 μέχρι 1,5 mm (ιδανικός ο συνδυασμός τους)
Ρηχές ουλές ακμής1,0 mm
Βαθιές ουλές ακμής1,5 mm
Χειρουργικές ουλές1,5 mm
Ραγάδες1,5 mm

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κόκκινες ή ροζ κηλίδες, όπως το μεταφλεγμονώδες ερύθημα (PIE) δεν αντιμετωπίζονται με το microneedling.

Επίσης, να έχετε υπόψιν σας πως τα derma rollers με μεγαλύτερο μήκος βελόνων από 0,3 mm δεν έχουν εγκριθεί από τον FDA (Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ).

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του derma roller;

Όπως κάθε αισθητική θεραπεία, έτσι και το microneedling ενδέχεται να έχει μικρές παρενέργειες.

Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι ο μικρός ερεθισμός της επιδερμίδας ακριβώς μετά την διαδικασία, ο οποίος σιγά σιγά φεύγει. Υπάρχει όμως περίπτωση να διατηρηθεί η κοκκινίλα για μερικές μέρες. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αιμορραγία, μώλωπες, ερεθισμό ή απολέπιση, επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας.

Επίσης, η συγκεκριμένη μη επεμβατική θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με:

  • Δερματικά προβλήματα, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα
  • Επιδερμίδες με ανοιχτές πληγές
  • Που κάνουν θεραπείες με ακτινοβολία
  • Έχουν ιστορικό δερματικών ουλών
  • Εγκύους

Πως γίνεται η μεσοθεραπεία προσώπου με δέρμα ρόλερ στο σπίτι;

Αφού έχετε επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος βελόνων για το πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε θα πρέπει να ακολουθήσετε ευλαβικά τα παρακάτω απλά βήματα, προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αποστείρωση του derma roller

Αφήστε το ρόλερ με τις βελόνες βυθισμένο για 5-10 λεπτά σε αλκοολουχο λοσιόν με τουλάχιστον 70% οινόπνευμα.

Καθαρισμός προσώπου

Πλύντε σχολαστικά την επιδερμίδα σας με ένα ήπιο καθαριστικό. Επίσης, αν το δέρμα ρόλερ που θα χρησιμοποιήσετε έχει βελόνες με μέγεθος μεγαλύτερο από 0,5 mm, θα πρέπει να περάσετε την επιδερμίδα σας και με την προαναφερθείσα αλκοολούχο λοσιόν πριν ξεκινήσετε το ρολάρισμα.

Προετοιμασία επιδερμίδας

Σε περίπτωση που χρειάζεται, εφαρμόστε μια αναισθητική κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού και σκουπίστε την πολύ καλά πριν ξεκινήσετε. Κάτι τέτοιο συνήθως είναι απαραίτητο για συσκευές με μεγαλύτερο από 1,0 mm μέγεθος βελονών.

Χρήση dermaroller

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τα βήματα για να μην υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Και μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα προσωπικό αντικείμενο το οποίο δεν πρέπει να δανείζετε σε κανέναν, για λόγους υγιεινής. Επίσης δεν πρέπει να αφήνετε τη συσκευή σε καμία επιφάνεια με τις βελόνες να ακουμπούν, γιατί καταστρέφονται και μολύνονται.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν να χρησιμοποιείτε το δέρμα ρόλερ χωρίστε το πρόσωπο σας σε συγκεκριμένα μέρη, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αυτό θα διευκολύνει την όλη διαδικασία.

Ανάλογα με το πόσο ευαίσθητη επιδερμίδα έχετε, αλλά και πόσο το αντέχετε, θα κινήσετε το ρόλερ 6-8 φορές οριζόντια προς μια κατεύθυνση χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση. Κάθε φορά που φτάνετε στο τέλος την διαδρομής, θα πρέπει να σηκώνετε τη συσκευή και να ξεκινάτε πάλι από την αρχή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε κινήσεις πίσω μπρος γιατί το δέρμα σας θα μοιάζει σα να το έχει γρατζουνίσει γάτα.

Αφού ολοκληρώσετε τις οριζόντιες κινήσεις με το Dermaroller στην επιφάνεια της επιδερμίδας που έχετε εστιάσει (π.χ. στο μέτωπο), θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία αλλά αυτή τη φορά με κάθετες κινήσεις.

Όταν τελειώσετε με το συγκεκριμένο σημείο, προχωρήστε στο επόμενο με την ίδια ακριβώς τεχνική, μέχρι να κάνετε όλο σας το πρόσωπο. Προσέξτε όμως ιδιαίτερα την εφαρμογή του στις ευαίσθητες περιοχές κάτω από τα μάτια και στα χείλη.

Tip: Αν και υπάρχει μια φήμη πως πρέπει να κάνετε και διαγώνιες κινήσεις, κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται, διότι δημιουργεί μια άνιση κατανομή της θεραπείας με περισσότερη ένταση προς το κέντρο.

Δείτε και σε βίντεο τις σωστές τεχνικές για dermarolling από την Sarah Vaughter, ειδικό στο dermaneedling:

Ξεπλύνετε το πρόσωπο σας με νερό

Αφού τελειώσετε το πέρασμα του προσώπου σας με το dermaroller, ξεπλύντε το με σκέτο άφθονο νερό.

Πλύσιμο του δέρμα ρόλερ

Ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων μέσα σε ένα μπολ και διαλύστε το με νερό. Η επιλογή του συγκεκριμένου καθαριστικού δεν είναι τυχαία, καθώς έχει την δυνατότητα να σπάει τις πρωτεΐνες που έχουν συσσωρευτεί στο ρόλερ από το δέρμα και το αίμα σας.

Βυθίστε τη συσκευή μέσα στο σαπουνόνερο και χωρίς να ακουμπάει στα τοιχώματα γυρίστε έντονα τη ροδέλα.

Απολυμάνετε εκ νέου την συσκευή

Πριν αποθηκεύσετε το dermaroller στη θήκη του, απολυμάνετε το και πάλι βυθίζοντας το σε αλοκοολούχο λοσιόν με 70% οινόπνευμα για 10 λεπτά.

Συνεχίστε με την καθιερωμένη ρουτίνα ομορφιάς

Μόλις τελειώσετε τη μεσοθεραπεία στο σπίτι με το δέρμα ρόλερ, συνεχίστε κάνοντας τα κλασικά βήματα για την περιποίηση του προσώπου σας. Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι να αποφύγετε το χημικό πήλινγκ ή τα ενεργά συστατικά όπως υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σαλικυλικό οξύ, τρετινοΐνη, ρετινόλη κλπ.

Πόσο συχνά χρησιμοποιείται το dermaroller;

Η συχνότητα της χρήσης της συσκευής στο σπίτι έχει να κάνει με το μέγεθος των βελόνων που έχει, αν και σε γενικές γραμμές στο σπίτι συνίσταται να μην χρησιμοποιούνται derma roller μεγαλύτερα του 1,00 mm. Και βέβαια δεν πρέπει να κάνετε την επόμενη θεραπεία, σε περίπτωση που η επιδερμίδα σας δεν έχει επανέλθει πλήρως από την προηγούμενη.

Ενδεικτικά, η μέγιστη συχνότητα που μπορείτε να επαναλαμβάνετε την θεραπεία είναι:

  • Μέρα παρά μέρα αν οι βελόνες έχουν μήκος 0,25 mm.
  • 1-3 φορές την εβδομάδα για dermaroller 0,5 mm (ξεκινώντας σιγά σιγά με το μίνιμουμ).
  • Κάθε 10-14 μέρες αν έχετε επιλέξει το μήκος του 1,00 mm.
  • Μια φορά κάθε 3-4 εβδομάδες για συσκευές με βελόνες 1,5 mm.
  • Κάθε 6 εβδομάδες σε περίπτωση που έχετε δέρμα ρόλερ με 2,00 mm βελόνες. Ωστόσο, συνιστάται η αποφυγή του συγκεκριμένου μεγέθους για οικιακή χρήση.

Η διαφορά ανάμεσα στο derma roller από ανοξείδωτο ατσάλι και τιτάνιο

Υπάρχουν συσκευές τόσο με βελόνες από ανοξείδωτο ατσάλι, όσο και από τιτάνιο. Ποια είναι όμως η καλύτερη για οικιακή χρήση και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους;

Το derma roller με βελόνες από τιτάνιο έχει μεγαλύτερη αντοχή, αφού το μέταλλο αυτό είναι πιο σκληρό, αλλά χρειάζεται συχνό και καλύτερο καθαρισμό.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι βελόνες από ανοξείδωτο ατσάλι είναι πιο αποστειρωμένες, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους γιατρούς, τους tattoo artists και τους βελονιστές. Θέλουν όμως πιο συχνή αλλαγή γιατί φθείρονται γρηγορότερα και χάνουν την αιχμηρότητα τους.

Ωστόσο, και τα δυο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.