Φαγούρα στο κεφάλι: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Φαγούρα στο κεφάλι: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης (1)

Η φαγούρα στο κεφάλι είναι ένα πολύ συνηθισμένο και ενοχλητικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ασχέτως της ηλικίας του και οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Κάθε αιτία που προκαλεί κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής, χρειάζεται τον δικό της τρόπο αντιμετώπισης, με φυσική ή φαρμακευτική αγωγή.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις νιώσετε μια έντονη φαγούρα στο κεφάλι, η οποία δεν υποχωρεί μόνη της μετά από λίγο είναι να προσπαθήσετε να μην ξυστείτε. Το ξύσιμο όχι μόνο θα κάνει την φαγούρα πιο έντονη και εκτεταμένη σε διάρκεια, αλλά μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα.

Ποια είναι αυτά; Πέρα από την συνεχόμενη ανάγκη για ξύσιμο, μπορεί να τραυματίσει το τριχωτό της κεφαλής και να του προκαλέσει μικρο-ρωγμές, εκδορές, πληγές και βέβαια μολύνσεις. Ο λόγος που μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση είναι το γεγονός πως στα νύχια των χεριών μας συνήθως συσσωρεύονται βακτήρια που θα μεταφερθούν στο κεφάλι και θα δημιουργήσουν φλεγμονή. Επομένως, αποφύγετε όσο μπορείτε το να ξύσετε το κεφάλι σας και επισκεφθείτε κάποιον ειδικό προκειμένου να διαγνώσει σε τι οφείλεται η φαγούρα και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της φαγούρας στο κεφάλι. Αν λοιπόν δεν θέλετε να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή με χημικά προϊόντα κλπ, μπορείτε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, να βρείτε την αιτία που προκαλεί την φαγούρα και να ζητήσετε μια φυσική θεραπεία. Ή να δοκιμάσετε κάποιον από τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης που θα δείτε στη συνέχεια.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνοδεύουν την φαγούρα στο κεφάλι είναι τα εξής: Κοκκινίλες, σπυράκια, τσούξιμο, αίσθηση καψίματος, πληγές, πύον, ξηροδερμία, τριχόπτωση, πιτυρίδα και έντονη λιπαρότητα.

Αιτίες και ασθένειες που προκαλούν φαγούρα στο κεφάλι:

Οι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η ύπαρξη φαγούρας στο κεφάλι είναι πολλοί. Ορισμένες αιτίες είναι ιατρικής φύσης, όπως ασθένειες και άλλοι παράγοντες οφείλονται στην περιποίηση και την καθαριότητα του τριχωτού της κεφαλής. Δείτε παρακάτω τους βασικότερους λόγους που μπορεί να προκαλέσουν το ενοχλητικό αυτό αίσθημα της φαγούρας.

1. Πιτυρίδα – σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η πιτυρίδα, γνωστή και ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία για την ύπαρξη φαγούρας στο κεφάλι. Πρόκειται για μια δερματική ασθένεια που οφείλεται στην δράση ενός μύκητα που ανήκει στο γένος Malassezia ή στην χρήση προϊόντων περιποίησης που προκαλούν ξηρότητα στο κρανίο. Οι συγκεκριμένοι μύκητες κατοικούν μόνιμα στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά όταν η συγκέντρωση τους αυξηθεί πολύ προκαλούν φαγούρα και απολέπιση. Οι λευκές νιφάδες που πέφτουν από τα μαλλιά προκαλούνται κατά την απολέπιση του δέρματος.

2. Αλλεργικές αντιδράσεις

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα styling, σαμπουάν, βαφές μαλλιών κλπ που μπορεί να προκαλέσουν οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση σε ένα ευαίσθητο ή μη, τριχωτό της κεφαλής. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική στην επιλογή των προϊόντων που χρησιμοποιείτε. Φροντίστε να διαβάζετε τα συστατικά τους και να αποφεύγετε αυτά που περιέχουν ουσίες στις οποίες είστε αλλεργική. Επίσης, είναι προτιμότερο να κάνετε μια μικρή δοκιμή πριν χρησιμοποιήσετε ένα καινούργιο προϊόν. Αν δεν έχετε καμία ενοχλητική ένδειξη μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε, αν όμως νιώσετε κάποια ενόχληση (φαγούρα, κοκκινίλα κλπ) πρέπει να σταματήσετε αμέσως την χρήση του.

Να σημειωθεί πως η φαγούρα στο κεφάλι που οφείλεται σε αλλεργικές αντιδράσεις, συνήθως υποχωρεί μόλις σταματήσετε να εφαρμόζετε το προϊόν που την προκάλεσε. Αν δεν συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

3. Στρες – άγχος:

Το άγχος και το στρες αυξάνουν την απελευθέρωση της αδρεναλίνης στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει με την σειρά του στην συγκέντρωση του αίματος στους μύες όλου του σώματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κνησμού.

Μερικοί επιπλέον παράγοντες που δημιουργούν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής είναι:

– Ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής
– Ημικρανία
– Ψυχαναγκαστική – καταναγκαστική διαταραχή
– Ξηρότητα
Λιπαρότητα
– Έλλειψη βιταμινών
– Ανδρογενής αλωπεκία που συνοδεύεται από τριχόπτωση
– Αλωπεκία λόγω του συχνού styling με θερμότητα και προϊόντα
– Ψωρίαση
– Ψείρες
– Ακμή

Πως μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση φαγούρας στο κεφάλι;

Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης της φαγούρας στο κεφάλι θα πρέπει να λούζεστε όσο χρειάζεται για να μην προκληθεί ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και να μην συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα λιπαρότητας. Το σωστό λούσιμο μαλλιών γίνεται με χλιαρό νερό και όχι ζεστό για να μην προκληθεί ξήρανση του δέρματος.

Καλό θα είναι να αποφεύγετε την χρήση προϊόντων που περιέχουν χρωστικές, αρωματικές ουσίες και χημικά.

Και βέβαια να μην μοιράζεστε τις χτένες, βούρτσες, πετσέτες και μαξιλαροθήκες σας με άλλα άτομα και ιδιαίτερα με όσους έχουν ψείρες ή μυκητιάσεις.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της φαγούρας στο κεφάλι:

Φαγούρα στο κεφάλι: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης (2)

Πέρα από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα στο κεφάλι με φυσικούς και απλούς τρόπους. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τις ευεργετικές ιδιότητες των φυσικών συστατικών και δημιουργήστε μάσκες μαλλιών κατά της τριχόπτωσης, της ξηροδερμίας, της λιπαρότητας, της πιτυρίδας κλπ.

Φαγούρα και τριχόπτωση:

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο θα πρέπει να δημιουργήσετε μια φυσική μάσκα μαλλιών. Οι παρακάτω δυο συνταγές είναι ιδανικές. Αν ωστόσο μετά την εφαρμογή τους δεν δείτε κάποια σημαντική διαφορά, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον δερματολόγο.

1η συνταγή: Αναμείξτε 2 κρόκους αυγού και λίγο μέλι και πάρτε ένα ομοιογενές μείγμα. Λουστείτε και στη συνέχεια εφαρμόστε το μείγμα στα μαλλιά σας. Έπειτα, τυλίξτε τα μαλλιά σας με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το μείγμα να δράσει για όσο περισσότερο μπορείτε. Τέλος, λουστείτε κανονικά. Αξίζει να σημειωθεί πως αν κάνετε την συγκεκριμένη μάσκα την περίοδο του Χειμώνα, καλό θα είναι να ζεστάνετε μια πετσέτα και να την τοποθετήσετε πάνω από τη μεμβράνη.

2η συνταγή: Τοποθετήστε 2-4 φακελάκια μαύρου τσαγιού σε 2 κούπες με βραστό νερό και αφήστε τα όσο μπορείτε (ακόμη και όλο το βράδυ) μέχρι να βγάλουν όλες τους τις ευεργετικές ουσίες. Αφού λουστείτε, εφαρμόστε το τσάι στα μαλλιά σας, βάλτε λίγη διάφανη μεμβράνη ή έναν πλαστικό σκούφο και αφήστε το για 20-30 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε, εφαρμόστε το μαλακτικό, ξεπλύντε το και φτιάξτε τα μαλλιά σας ως συνήθως.

Πιτυρίδα και φαγούρα στο κεφάλι:

Φυσικές λύσεις στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας μπορούν να προσφέρουν το έλαιο καρύδας, το μηλόξυδο και η αλόη.

Δείτε λοιπόν πως μπορείτε να φτιάξετε μια φυσική μάσκα από ξύδι ενάντια στη φαγούρα και την πιτυρίδα.

Για να την φτιάξετε θα χρειαστείτε:

– Μηλόξυδο ή λευκό ξύδι αν έχετε ξανθά μαλλιά
– Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο
– Αποσταγμένο νερό
– Βότανα όπως χαμομήλι και καλέντουλα (ευεργετική για τα σκουρόχρωμα μαλλιά θεωρείται και η τσουκνίδα)

Βήματα παρασκευής μείγματος:

Πάρτε ένα γυάλινο δοχείο και γεμίστε το μέχρι την μέση με τα βότανα. Προσθέστε το ξύδι μέχρι λίγο πάνω από τη μέση, έτσι ώστε τα βότανα να επιπλέουν. Έπειτα, αφήστε το μείγμα να σταθεί για 2-3 εβδομάδες σε ένα ζεστό σημείο και φροντίστε να το ανακινείτε ελαφρώς καθημερινά.

Μετά από τις 2-3 εβδομάδες, σουρώστε το μείγμα και προσθέστε το αιθέριο έλαιο που επιθυμείτε.

Τέλος, προχωρήστε στην αραίωση του μείγματος με το αποσταγμένο νερό. Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά αραιώστε 1 μέρος του μείγματος με 4 μέρη νερού. Αν όμως είναι ξηρά τότε θα πρέπει να προσθέσετε 6 μέρη νερού σε 1 μέρος μείγματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αραίωση πρέπει να γίνεται πριν την χρήση. Επομένως, αποθηκεύστε μη αραιωμένο το υπόλοιπο μείγμα σε ένα πλαστικό μπουκάλι μέχρι να το χρειαστείτε.

Εφαρμογή μείγματος:

Αφού λούσετε κανονικά τα μαλλιά σας και τα ξεβγάλετε, ξεπλύντε τα επιπλέον με το μείγμα, κάνοντας παράλληλα ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Με αυτό τον τρόπο το μείγμα θα απλωθεί καλύτερα στις ρίζες. Έπειτα, αφήστε το για 5 λεπτά και ξεπλυθείτε εκ νέου με νερό.

Ξηροδερμία:

Οι φυσικές μάσκες μαλλιών που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία είναι με έλαιο τεϊόδενδρου, χυμό λεμονιού και μέλι ή μηλόξυδο. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε θεραπεία.

Έλαιο τεϊόδενδρου: Το συγκεκριμένο έλαιο, το οποίο θα πρέπει να αραιώσετε με νερό πριν το χρησιμοποιήσετε, έχει ισχυρές αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Προσφέρει εξαιρετική θρέψη και ενυδάτωση στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ παράλληλα καταπολεμά τη φαγούρα και την απολέπιση.

Μέλι και χυμός λεμονιού: Ως γνωστόν, το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και το λεμόνι καθαριστικές. Εφαρμόζοντας λοιπόν ένα μείγμα των δυο αυτών φυσικών συστατικών στο κεφάλι σας θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Προσοχή όμως: Αν το δέρμα έχει σκάσει ή είναι ερεθισμένο, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την συγκεκριμένη μάσκα. Το λεμόνι που περιέχει μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο ή και να χειροτερέψει το πρόβλημα.

Μηλόξυδο: Εξισορροπήστε το pH του τριχωτού της κεφαλής και περιορίστε τον κνησμό και την ξηρότητα με την εφαρμογή μηλόξυδου αραιωμένου με νερό.

Ψείρες:

Οι ψείρες αποτελούν ένα από τους λόγους που προκαλείται η φαγούρα στο κεφάλι ενός παιδιού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξουν ψείρες και στο τριχωτό της κεφαλής ενός ενήλικα. Δείτε λοιπόν 3 διαφορετικές φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης των ψειρών για να πείτε αντίο στην φαγούρα στο κεφάλι.

Ελαιόλαδο: Το αγνό ελαιόλαδο μπορεί να πνίξει τις ψείρες. Το μόνο που έχετε λοιπόν να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μια γενναία ποσότητα ελαιόλαδου στο κεφάλι και τα μαλλιά σας, να τα χτενίσετε καλά για να πάει παντού και να τα τυλίξετε με διάφανη μεμβράνη. Αφήστε το ελαιόλαδο να δράσει όσο περισσότερο μπορείτε (ιδανικά όλο το βράδυ ή όλη την ημέρα). Επαναλάβετε την διαδικασία 1 φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 εβδομάδες ώστε να τις καταπολεμήσετε εντελώς.

Αν το επιθυμείτε, μπορείτε προληπτικά να κάνετε την συγκεκριμένη μάσκα τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Αιθέρια έλαια: Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ιδανικά για να καταπολεμήσετε τις ψείρες και τις κόνιδες. Φροντίστε λοιπόν να δημιουργήσετε ένα μείγμα με 10-15 σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόνδενδρου ή λεβάντας σε 1/4 της κούπας ελαιόλαδο (ή παιδικό σαμπουάν). Στη συνέχεια, εφαρμόστε το μείγμα καλά στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και κατά μήκος των τριχών με μια χτένα.

Ξύδι: Απλώστε ξύδι στο τριχωτό της κεφαλής και σε στεγνά μαλλιά, τυλίξτε τα με μεμβράνη και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά τουλάχιστον. Έπειτα ξεπλυθείτε με κρύο νερό και μην λούσετε με σαμπουάν τα μαλλιά σας. Επαναλάβετε την διαδικασία όσο χρειαστεί και μην αγχώνεστε για την έντονη μυρωδιά του ξυδιού. Μετά από λίγο θα έχει φύγει.

Οινόπνευμα: Όπως το ελαιόλαδο, έτσι και το οινόπνευμα πνίγει τις ψείρες. Εφαρμόστε λοιπόν αρκετό στο κεφάλι σας, τυλίξτε το με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το να δράσει για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια λουστείτε και εφαρμόστε αρκετό μαλακτικό μαλλιών – conditioner, διότι το οινόπνευμα έχει την τάση να φθείρει τα μαλλιά.