Πότε λήγουν τα καλλυντικά και τι μπορεί να συμβεί χρησιμοποιώντας ένα ληγμένο προϊόν

Πότε λήγουν τα καλλυντικά

Γνωρίζατε πως τα καλλυντικά μας λήγουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα τρόφιμα; Ισχύει, ενώ η ημερομηνία λήξης δεν είναι σταθερή για όλα τα προϊόντα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι ληγμένα και για ποιους λόγους δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε μετά την λήξη τους. Ανακαλύψτε λοιπόν τα πάντα γύρω από την διάρκεια ζωής των προϊόντων μακιγιάζ και περιποίησης, καθώς και το πως θα τα διατηρήσετε αναλλοίωτα.

Πρώτα όμως, ας δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των καλλυντικών.

Αποφεύγουμε γενικά να τα βάζουμε στο μπάνιο, καθώς η υγρασία μπορεί να τα αλλοιώσει, ενισχύοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων και μειώνοντας την αντοχή τους. Εξίσου κακή ιδέα είναι η άμεση επαφή τους με το φως του ήλιου. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια προϊόντα που είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται στο ψυγείο.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιώ ληγμένα καλλυντικά;

Υπάρχουν προϊόντα που η χρήση τους μπορεί να μην προκαλέσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, όπως ερεθισμούς, μολύνσεις και έξαρση της ακμής, ωστόσο η σύνθεση τους ενδέχεται να αλλοιωθεί και να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Αυτή είναι ίσως και η πιο ακίνδυνη εκδοχή ενός ληγμένου καλλυντικού.

Από εκεί και πέρα, κάποια άλλα προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν απλά στην εμφάνιση μιας κοκκινίλας ή να δημιουργήσουν μεγαλύτερα δερματικά προβλήματα, όπως έξαρση σπυριών. Άλλωστε με τον καιρό συσσωρεύουν βακτήρια από τον αέρα, αλλά και την επαφή τους με τα χέρια μας, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδονται εκ νέου στην επιδερμίδα μας.

Ειδικά για τα καλλυντικά που έρχονται σε επαφή με τα μάτια, όπως είναι η μάσκαρα, το eyeliner ή το μολύβι, η αντικατάσταση τους μετά την λήξη κρίνεται απαραίτητη. Η συνέχιση της εφαρμογής τους ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα και άλλες πιο σοβαρές οφθαλμολογικές μολύνσεις.

Πότε λήγουν τα καλλυντικά;

Σε κάθε συσκευασία υπάρχει είτε μια ημερομηνία λήξης, όπως αυτή των τροφίμων και των φαρμάκων, ή μια ένδειξη για το χρονικό διάστημα που παραμένει κατάλληλο προς χρήση το προϊόν μετά το άνοιγμα του.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα προϊόντα που η διάρκεια ζωής τους είναι μικρότερη από 30 μήνες έχουν πάνω τους ένα ανοιχτό βαζάκι με έναν αριθμό μηνών ή ετών στο εσωτερικό του. Το νούμερο αυτό δείχνει την μέγιστη διάρκεια ζωής του προϊόντος μέσα στην οποία συνεχίζει να είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, εφόσον αποθηκευτεί και συντηρηθεί σωστά.

Διάρκεια ζωής των βασικών καλλυντικών

Στην παρακάτω λίστα θα δείτε την ενδεικτική διάρκεια ζωής ορισμένων καλλυντικών προϊόντων. Φυσικά, κάθε προϊόν μπορεί να έχει διαφορετικά συστατικά και γι’ αυτό συνίσταται να ελέγχετε πάντα την διάρκεια ζωής που αναγράφεται στη συσκευασία του.

Πότε λήγουν τα κόκκινα κραγιόν

Σαν γενικός κανόνας, συνήθως όσα καλλυντικά έρχονται σε επαφή με τα μάτια ή είναι υγρά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Μάσκαρα: 3-6 μήνες, αν καθαρίζετε συχνά το βουρτσάκι της και την κλείνετε καλά για να μην ξεραθεί. Δείτε πως θα ανανεώσετε μια μάσκαρα που έχει πήξει.

Eyeliner: 3-6 μήνες τα υγρά, ενώ τα μολύβια 2 χρόνια.

Μολύβι φρυδιών: 2 χρόνια, αρκεί να το ξύνετε συχνά για να απομακρύνονται τα βακτήρια.

Foundation και concealer: 6-12 μήνες αρκεί η εφαρμογή τους να γίνεται με καθαρά χέρια και να πλένετε τα πινέλα ή τα σφουγγαράκια μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε για να τα απλώσετε.

Πούδρα, ρουζ και σκιές ματιών: 2-3 χρόνια, αρκεί να φροντίζετε να είναι καθαρά τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για την εφαρμογή τους.

Κραγιόν: 2 χρόνια, εκτός αν έχουν λιώσει ή αλλοιωθεί νωρίτερα αλλάζοντας χρώμα ή μυρωδιά.

Lipgloss: 1 χρόνο λόγω της συσκευασίας τους. Βάζοντας και βγάζοντας το πινελάκι μπαίνει αέρας και βακτήρια στο δοχείο αλλοιώνοντας έτσι το προϊόν.

Κρέμες και προϊόντα καθαρισμού προσώπου: 1-2 χρόνια, ανάλογα με την σύνθεση τους. Για το πότε ακριβώς λήγουν τα καλλυντικά αυτά, συμβουλευτείτε την συσκευασία.

Βερνίκι νυχιών: Περίπου 2 χρόνια, εκτός αν ξεραθεί και αλλοιωθεί το χρώμα του νωρίτερα. Αυτό συνήθως οφείλεται σε λάθος αποθήκευση.

Άρωμα: 2 χρόνια ή και παραπάνω. Ορισμένοι ειδικοί μάλιστα δηλώνουν πως τα αρώματα αντέχουν ακόμη και για 8 χρόνια, αρκεί να τα φυλάσσετε σε δροσερό και χωρίς υγρασία σημείο του σπιτιού.

Οργανικά – βιολογικά καλλυντικά: Λόγω της έλλειψης χημικών και συντηρητικών, αυτά τα καλλυντικά λήγουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πως θα καταλάβω ότι ένα καλλυντικό έχει χαλάσει και πρέπει να το πετάξω;

  • Η αλλαγή στο χρώμα του, αλλά και η περίεργη μυρωδιά είναι δυο από τις βασικές ενδείξεις αλλοίωσης ενός καλλυντικού, όπως το κραγιόν ή το foundation.
  • Αν η μάσκαρα ξεραθεί και περάσει η ημερομηνία λήξης της, συνήθως αυτό σημαίνει πως έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοχείου αέρας και βακτήρια, τα οποία θα μεταφερθούν στα μάτια σας.
  • Ένα υγρό ή κρεμώδες προϊόν που έχει σβολιάσει, είτε έχει εμφανίσει λάδι στην επιφάνεια του, μας δείχνει πως έχει χαλάσει.
  • Αν η εφαρμογή ενός προϊόντος προκαλέσει οποιονδήποτε ερεθισμό, τότε υπάρχουν δυο ενδεχόμενα. Είτε είναι ακατάλληλο για εμάς ή έχει αλλοιωθεί και χρειάζεται επειγόντως αντικατάσταση.
  • Τα προϊόντα σε compact μορφή είναι συμπιεσμένα και προστατευμένα από τον αέρα και τα βακτήρια. Αν όμως σπάσουν και γίνουν σκόνη γίνονται ευάλωτα. Διορθώστε τα λοιπόν άμεσα ή αντικαταστήστε τα.